Kosmotýdeník 91. díl (9.6. – 15.6.2014)

Máme za sebou další týden a i uplynulé dny přinesly mnoho událostí v nejrůznějších oborech lidských činností. Jelikož se náš blog specializuje na kosmonautiku, musí být každému jasné, jaký obor budeme v 91. dílu seriálu Kosmotýdeník rozebírat. V prvním tématu si ukážeme, že celosvětová fotbalová horečka se nevyhnula ani Mezinárodní vesmírné stanici, druhé téma už bude trochu vážnější, ale na ISS zůstaneme – v ruském modulu Zvezda se nečekaně objevil kouř. Poslední téma se bude týkat příprav na další start soukromé rakety Falcon.

Astronauti fandí fotbalu
V Brazílii v těchto dnech probíhá jubilejní 20. světový šampionát pod hlavičkou fotbalové  asociace FIFA a tahle událost nezajímá jen nás, běžné pozemšťany, ale i astronauty pobývající na ISS. Američtí astronauti Gregory Wiseman a Steve Swanson spolu s německým kolegou Alexanderem Gerstem ještě před zahájením šampionátu popřáli hodně úspěchů všem hráčům, kteří se mistrovství zúčastní.

Mimochodem – astronauti pracují na stanici jako sehraný tým, přesto právě přítomnost německého astronauta bude znamenat pikantní souboj – 26. června totiž na sebe v aréně Pernambuco ve městě Recife nastoupí reprezentace USA a Německa. Posádka se tak bude moci přátelsky hecovat a astronauti budou moci znovu ukázat, že to nejsou chladně pracující stroje bez emocí, ale že jsou to lidé, jako my. Ostatně i improvizovaný fotbalový zápas ve stavu beztíže může posloužit jako jasný důkaz těchto slov.

Astronauti, kteří jsou aktivní na sociálních sítích navíc fotbalového mistrovství hojně využívají a na své profily přidávají fotky Brazílie, jejích měst, kde se hrají zápasy, ale nechybí ani fotky samotných stadionů pořízené z oběžné dráhy.

Estádio Nacional Mané Garrincha v hlavním městě Brasília

Estádio Nacional Mané Garrincha v hlavním městě Brasília
Zdroj: https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net

Noční svit Rio de Janeira a Sao Paula

Noční svit Rio de Janeira a Sao Paula
Zdroj: https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net

Kouř na ISS

V úterý desátého června kolem 20:40 středoevropského času zaznamenala posádka kouř v ruském modulu Zvezda. Astronauti okamžitě podle předem nacvičených postupů vyhledali jeho zdroj – topné těleso u recyklátoru vody. Tato ohřátá voda se používá pro přípravu jídel.

ISS na orbitě

ISS na orbitě
Zdroj: http://onebigphoto.com/

Vadný přístroj tedy posádka odpojila a zbytky kouře odvětrala pomocí větráku a filtru. Řídící středisko v Houstonu dočasně izolovalo ventilační systém celého modulu. Nikomu z posádky se nic nestalo, sám velitel 40. dlouhodobé expedice Steven Swanson tvrdí, že kouře bylo jen velmi málo a situace se do normálu vrátila během krátké doby.

Ani NASA incidentu nepřikládá velkou důležitost a označuje jej pouze jako drobnost. Každopádně se ukazuje, že bezpečnostní limity a postupy pro řešení krizových situací jsou na stanici nastaveny správně a posádka se tak může cítit v bezpečí.

Odstartuje konečně už Orbcomm?

Logo letu s družicemi Orbcomm

Logo letu s družicemi Orbcomm
Zdroj: http://spaceflightnow.com/

Firma SpaceX avizovala, že bychom se dalšího startu rakety Falcon s šesti telekomunikačními satelity Orbcomm (viz náš starší článek) přijde 13. června. Jenže ani tento termín nakonec dlouho nevydržel. Na začátku týdne ale přišla nepříjemná zpráva – start se opět oddaluje. Pozitivní je snad jen to, že tentokrát není na vině nosič. Raketa Falcon pracuje podle všech dostupných informací správně, ale blíže nespecifikovaný problém postihl vynášený náklad, tedy satelity Orbcomm.

Odklad by ale neměl být výrazný – startu bychom se mohli dočkat už 20. června okolo naší půlnoci. Raketa zatím prochází tradičním kolečkem testů, přičemž nejnápadnější z nich – statický zážeh motorů na rampě proběhl bez problémů 13. května.

Kosmonautické mini-zprávy

Kosmická loď Progress 53, označovaná též jako M-21M, která byla součástí stanice od loňského listopadu, se 9. června oddělil od stanice, která v té době přelétala nad Mongolskem. Ruská loď o několik hodin později podle plánu shořela v hustých vrstvách atmosféry.

Progress odlétá od ISS

Progress odlétá od ISS
Zdroj: https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net

Ohnivá stopa Progressu, který zaniká v atmosféře

Ohnivá stopa Progressu, který zaniká v atmosféře
Zdroj: https://scontent-b-vie.xx.fbcdn.net

Astronauti na ISS si poprvé v historii pochutnali na plodinách, které si sami vypěstovali ve stavu beztíže. Konkrétně šlo o římský salát, který rostl v rámci experimentu VEGGIE – ten na stanici dopravila před několika týdny soukromá loď Dragon. Více informací o projektu najdete v našem článku.

14. června v 19:17 středoevropského letního času odstartovala z kosmodromu Pleseck ruská raketa Sojuz 2.1b. na oběžnou dráhu vynesla novou družici navigačního systému Glonass. Pár minut před naší jedenáctou hodinou se satelit oddělil od horního stupně Fregat. Zatím se zdá, že nově vypuštěná družice dostane kulaté krycí označení Kosmos 2500.

Americká družice OCO-2, která bude měřit globální změny koncentrací oxidu uhličitého a které se budeme na našem blogu v dalších dnech jistě věnovat podrobněji, se chystá ke startu z Vandenbergovy základny. V sobotu 14. června připojili technici satelit k raketě Delta II. Instalace aerodynamického krytu by měla přijít v průběhu příštího týdne. Start je zatím naplánovaný na 11:56 našeho času 1. července.

Raketa Delta II na Vandenbergově základně

Raketa Delta II na Vandenbergově základně
Zdroj: http://i.space.com/

Zdroje informací:
http://www.nasa.gov/
https://www.facebook.com/
https://www.facebook.com/
http://spaceflightnow.com/
http://spaceflightnow.com/
http://en.wikipedia.org/
http://www.kosmo.cz/
http://spaceflightnow.com/
http://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
http://www.nasa.gov/sites/default/files/exp40_worldcup_0.jpg
https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/…10152455246941772_2707056892337225341_n.jpg
https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/…794990933867173_8967863197080379790_o.jpg
http://onebigphoto.com/uploads/2012/01/international-space-station.jpg
http://spaceflightnow.com/falcon9/010/140613staticfire/patch_400256.jpg
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/…533701083419304_4097845036408109971_o.jpg
https://scontent-b-vie.xx.fbcdn.net/…533631910092888_6028247377181658729_o.jpg
http://i.space.com/images/i/000/039/908/i02/mobile-service-tower-rolls-away.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.