sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

Quo vadis, Curiosity?

Vozítko Curiosity

Vozítko Curiosity, největší pojízdná laboratoř, kterou kdy lidstvo vyslalo mimo naši planetu přečkalo mnohaměsíční přelet mezi Zemí a Marsem. Samo si bez sebemenšího zaváhání poradilo i s nervy drásajícím přistáním, které si bez přehánění zaslouží označení – nejsložitější manévr vykonaný mimo Zemi. Díky tomu může začít hlavní část představení, na které už všichni netrpělivě čekají –  vozítko se začíná pomalu rozkoukávat na Rudé planetě a vědecký průzkum pomalu, ale jistě klepe na dveře. V dnešním článku si lehce lehce připomeneme dosavadní průběh mise a podíváme se i do dalších dnů. Řekneme si, kam Curiosity míří a co tam na ni čeká.

Když dozněly oslavy úspěšného přistání, začalo mnoho dní trvající testování všech systémů. Ono se není co divit, že to trvalo tak dlouho – Curiosity nese skoro 10x víc vědeckých přístrojů, než jeho předchůdci – vozítka Spirit a Opportunity. Otestovat u všech správnou funkci, to chvíli trvá.

Kámen N165 známý spíše jako Coronation
Kámen N165 známý spíše jako Coronation
Zdroj: cdn-wac.emirates247.com

Velmi důležitá byla zkouška systému ChemCam, který umí krátkými laserovými pulsy odpařit horní vrstvu kamenů a pak zjistí složení tohoto vypařeného materiálu. Té cti, být prvním terčem, se dostalo kameni, který byl zpočátku znám pouze pod nic neříkajícím označením N 165. Následně dostal jméno Coronation, tedy Korunovace.

Průzkum ukázal, že se s největší pravděpodobností jedná o vulkanickou horninu. Její složení totiž velmi připomíná pozemský bazalt. Tento test byl velmi důležitý, protože přístroj ChemCam může denně prozkoumat několik vzorků a hlavně – opakovaným používání se nedegraduje. Což se o kontaktních průzkumech říct nedá – třeba taková bruska nebo vrták mají jen omezenou životnost. Díky průzkumu kamene Coronation se tak vozítku otevřela možnost provádět velké množství spektroskopických měření.

Složení kamene Coronation
Složení kamene Coronation. Levý vložený graf ukazuje píky titanu a manganu, které jsou v hornině přítomné jako akcesorické prvky, vložený graf vpravo ukazuje píky uhlíku a vodíku. Uhlík pochází z oxidu uhličitého z atmosféry, vodík se vyskytoval pouze ve spektru prvního zásahu, to znamená, že se vyskytoval na povrchu kamene. Dále byl na povrchu mírně nabohacen hořčík.
Zdroj: mars.jpl.nasa.gov

Další dny patřily zkouškám kol. Když se pak vozítko úspěšně posunulo o několik metrů vpřed, bylo jasné, že všechny hlavní systémy fungují. Zkoušely se dvě varianty řízení. První z nich spočíval v jasných pokynech – ujeď tolik a tolik metrů, otoč se o tolik stupňů a tak dále. Rover tak prakticky jen papouškoval a poslušně vykonával instrukce ze Země. Jeho umělou inteligenci ale mnohem více zaměstnal druhý typ řízení – při něm mu řidiči jen zadali – dojeď tam a tam. A vozítko muselo samo vymyslet, kudy se k cíli dostat. Využívalo přitom jednak kamer NavCam umístěných na výklopném stožáru, tak i kamer HazCam, které snímají oblast, kam rover jede a jejich úkolem je zabránit nárazu.

Cesta k lokalitě Glenelg
Cesta k lokalitě Glenelg
Zdroj: en.es-static.us

Řidiči při jedné jízdě schválně zadali vozítku trasu tak, aby Curiosity přejela přes kámen o výšce zhruba 20 centimetrů. K radosti všech si půlmetrová kola s překážkou poradila lépe, než se čekalo. Přišel tedy čas pro první cestu za vědeckým poznáním. Volba nakonec padla na oblast Glenelg, která se nachází zhruba 400 metrů od místa přistání. V čem je tahle lokalita zajímavá? Kromě toho, že se její jméno čte odzadu stejně jako zepředu, tak se na ní nachází hned tři typy různých terénů. V této oblasti by také mělo dojít k prvním zkouškám vrtného zařízení. Odebrané vzorky pak poputují do laboratoře SAM, nebo CheMin.

Další cíle zatím nejsou určené. Vozítko se bude pohybovat po úpatí hory Mount Sharp na dně gigantického kráteru Gale, který dříve býval dnem jezera. Vědci proto očekávají, že v jeho usazeninách najdou důkazy, které by ukazovaly na dřívější existenci života.

Zdroje informací:
http://forum.kosmonautix.cz
http://en.wikipedia.org
http://en.wikipedia.org
http://mars.jpl.nasa.gov

Zdroje obrázků:
http://cdn-wac.emirates247.com/polopoly_fs/1.472014.1345440960!/image/2898932797.JPG
http://mars.jpl.nasa.gov/msl/images/PIA16089_Wiens4-br2.jpg
http://en.es-static.us/upl/2012/08/0Curiosity_glenelg.jpeg
http://www.electrony.net/media/2012/08/531282_451067511592731_516156140_n.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
https://kosmonautix.cz/2012/09/10/quo-vadis-curiosity/