křišťálová lupa

sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (OneWeb F20)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Jackal

Společnost True Anomaly si vybrala raketu Alpha společnosti Firefly Aerospace, aby vynesla autonomní orbitální zařízení Jackal, které má provést demonstrační misi pro U.S. Space Force.

Partnerství Skynopy a Kinéis

Společnost Skynopy oznámila partnerství s Kinéis dne 17. října během Mezinárodního astronautického kongresu v Miláně. Partnerství pomůže urychlit globální expanzi, zlepší plány získávání družicových dat a získá větší kontrolu nad vesmírným hodnotovým řetězcem.

Americké ministerstvo obchodu

Americké ministerstvo obchodu oznámilo změny pravidel pro kontrolu vývozu vesmírných technologií. Nové předpisy usnadní americkým společnostem prodej družic, nosných raket a dalších technologií souvisejících s vesmírem blízkým spojencům v rámci konkurenceschopnosti.

Ramses

Představitelé ESA a OHB Italia smlouvu v hodnotě 63 milionů eur pro přípravné práce na misi Ramses, Rapid Apophis Mission for Space Safety, která se vydá k asteroidu Apophis před jeho těsným průletem kolem Země v dubnu 2029.

Memorandum kosmodromů

Osm kosmodromů z šesti zemí podepsalo memorandum o porozumění 13. října během akce konané na Mezinárodním astronautickém kongresu (IAC). Smlouva nastiňuje plány pro spolupráci kosmodromů při řešení problémů s rozvojem a provozem jejich zařízení.

Kepler Communications

Evropská kosmická agentura udělila skupině vedené Kepler Communications, menší kanadský družicový operátor, kontrakt v hodnotě 36 milionů eur na vývoj optické přenosové sítě na nízké oběžné dráze Země (LEO).

Další mise Crew Dragonu

NASA uvedla, že použije Crew Dragon pro misi Crew-10 k ISS, která je plánována na únor 2025, tak pro misi Crew-11 naplánovanou na červenec. Důvodem je vyhodnocení zda bude nutné provést další zkušební let kosmické lodi Starliner.

Axiom Extravehicular Mobility Unit

Na Mezinárodním astronautickém kongresu dne 16. října společnosti Axiom Space a Prada odhalily podrobnosti o obleku Axiom Extravehicular Mobility Unit (AxEMU), který Axiom vyvíjí pro lunární mise v rámci programu Artemis.

Gaofen-12

Raketa Dlouhý pochod 4c vynesla z kosmodromu Jiuquan družici Gaofen-12. Družice je součástí civilního čínského systému pro pozorování Země s vysokým rozlišením.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

O krok blíže k mimořádné misi Ramses

Vizualizace mise Ramses.

Evropská kosmická agentura podepsala s firmou OHB Italia SpA kontrakt v hodnotě 63 milionů Eur, který má pokrýt zahájení přípravných prací na navržené misi Ramses (Rapid Apophis Mission for Space Safety) určené k průzkumu známé planetky Apophis. 13. dubna 2029 se tato planetka o průměru 375 metrů prosmýkne kolem naší planety jen 32 000 kilometrů nad jejím povrchem. To je méně než desetkrát blíže, než kde obíhá Měsíc! Tato extrémně vzácná událost přitáhne pozornost celého světa a nabídne jedinečnou vědeckou příležitost pro vědecký výzkum a především obor planetární obrany.

Logo mise Ramses.
Logo mise Ramses.
Zdroj: https://www.esa.int/

Během průletu budou na planetku působit silné slapové síly, které budou napínat planetku a pravděpodobně odhalí nový materiál, který byl předtím uložen pod povrchem. Sonda u Apophisu by mohla pozorovat tyto změny a naučit tak vědce mnoho poznatků o složení a struktuře planetek, ale i o tom, jak planetky reagují na vnější síly. Pokud budeme někdy chtít dokázat odklonit nebezpečnou planetku z kursu mířícího k Zemi, budeme muset tyto vlastnosti znát.

ESA na ministerském setkání v roce 2025 navrhne takovou misi ke schválení a zafinancování jejího vývoje jakožto další misi z oboru planetární obrany, která by spadala do jejího programu kosmické bezpečnosti. Design sondy Ramses má být odvozen od sondy Hera, první výpravy agentury ESA k planetce, která úspěšně odstartovala letos 7. října

Ovšem mise Ramses by potřebovala odstartovat začátkem roku 2028, aby mohla včas dorazit k Apophisu a studovat jej v době jeho průletu kolem Země. Proto už letos v červenci členské státy ESA schválily využití již existujících finančních prostředků agentury k zafinancování prvotních přípravných prací na konsolidaci a prvotní implementační fázi. Tyto kroky mají zajistit, že pokud Ramses získá v roce 2025 plnou podporu, bude jeho implementace realizovatelná i za velmi striktních termínových omezení. Finanční prostředky byly uvolněny prostřednictvím programu ESA pro všeobecné podpůrné technologie a programu ESA pro bezpečnost ve vesmíru. Evropská kosmická agentura, průmysl a všechny zúčastněné strany neúnavně spolupracovaly, aby minimalizovaly dobu potřebnou k transformaci  prostředků do podoby smlouvu.

Umělecká představa sondy Ramses.
Umělecká představa sondy Ramses.
Zdroj: https://www.esa.int/

17. října tak mohl generální ředitel ESA, Josef Aschbacher a výkonný ředitel firmy OHB Italia, Roberto Aceti, podepsat dohodu za 63 milionů Eur. K podpisu smlouvy, která umožní zahájit práce, došlo na Mezinárodním astronautickém kongresu v italském Miláně.

Finanční prostředky budou použity na zahájení procesu zadávání veřejných zakázek na časově kritické vybavení, či vybavení s dlouhým časovým odstupem, ale také na dokončení celkového návrhu sondy při současném zvážení možností mezinárodní spolupráce, o nichž se v současné době vedou jednání.

Vývojem sondy Hera, který jsme stihli včas a v souladu s rozpočtem, jsme prokázali, že ESA i její průmysloví a vědečtí partneři dokáží splnit složité výzvy časových harmonogramů, které vyžadují mise k planetkám,“ uvedl Paolo Martino z ESA, který dohlíží na aktuální práci a dodal: „S misí Ramses zvedneme laťku ještě výše, takže musíme jednat už nyní, abychom, pokud se členské státy v roce 2025 rozhodnou misi schválit, mohli naplno rozjet práce a dosáhnout Apophisu včas.

Podepsaný kontrakt na zahájení přípravných prací projektu Ramses.
Podepsaný kontrakt na zahájení přípravných prací projektu Ramses.
Zdroj: https://www.esa.int/

Přeloženo z:
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/…/26230332-1-eng-GB/ESA_s_Ramses_mission_to_asteroid_Apophis.jpg
https://www.esa.int/…/ramses_mission_patch/26369474-1-eng-GB/Ramses_mission_patch.png
https://www.esa.int/…/ramses_mission_concept/26364139-1-eng-GB/Ramses_mission_concept.jpg
https://www.esa.int/…/26377442-3-eng-GB/IAC_2024_-_Ramses_contract_signature.jpg

Štítky:

Hodnocení:

5 / 5. Počet hlasů: 2

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Kamil
Kamil
2 hodin před

Odvozeno od Hery? Pokud by to byla viceméně kopie, tak by to snad nemusel být takový problém, přístroje navrženy a otestovány, koncepce jasná, výrobní kapacity vybudovány…. 3 roky na samotnou výrobu a smontování by snad mohly stačit.

Děkujeme za registraci! 

Prosím, klikněte na potvrzovací odkaz v mailu, který vám dorazil do vaší schránky pro aktivaci účtu.

Děkujeme za registraci! 

Prosím, klikněte na potvrzovací odkaz v mailu, který vám dorazil do vaší schránky pro aktivaci účtu.