sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

BlackSky

BlackSky Technology oznámila kontrakt s australským startupem HEO. V rámci kontraktu dojde k poskytování snímků vesmírných objektů pro obranu, zpravodajství a komerční využití. Prostřednictvím dohody se společnost BlackSky připojí k síti zobrazovacích senzorů HEO mimo Zemi.

Astranis Space

Startup Astranis, zabývající se družicovou komunikací, získal kontrakt v hodnotě 13,2 milionu dolarů na zajištění kompatibility svých komunikačních družic s vojenskými terminály. Společnost získala zakázku prostřednictvím dohody o zvýšení strategického financování (STRATFI).

SpaceX a FAA

SpaceX zveřejnila 19. září dopis, který zaslala vedení sněmovního vědeckého výboru a senátního obchodního výboru, dvou výborů, které dohlížejí na Úřad pro komerční vesmírnou přepravu FAA neboli AST.Čtyřstránkový dopis nabídl podrobnou odpověď na navrhovanou pokutu ve výši 633 000 USD za porušení licence od FAA.

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Kosmotýdeník 627 (16. 9. – 22. 9.)

AWS

Týden se s týdnem sešel a nastává ta pravá chvíle na další pravidelný souhrn těch nejzajímavějších kosmonautických událostí, které se udály během posledních sedmi dní. Kosmotýdeník si tentokrát jako hlavní téma vzal družici Arctic Weather Satellite, která při svém experimentálním zaváděcím pozorování poskytovala data o nepříjemné bouři Boris, která i do České republiky přinesla ničivé povodně. V dalších tématech se můžete těšit na oznámení ohledně indické mise k Venuši, přípravu na první pilotovaný start z rampy SLC-40 či přípravu druhého letu rakety Vulcan. Přeji vám dobré čtení a pěknou neděli.

Bouři Boris sledoval kosmický nováček

Nová evropská družice Arctic Weather Satellite využila nevítaný vývoj bouře Boris, která značně pocuchala střední Evropu a poprvé pořádně otestovala své přístroje. Jak už z názvu napovídá, je sice tato nová malá evropská družice určena pro zlepšení předpovědi počasí v Arktidě, ale dokáže sledovat vývoj teploty a vlhkosti i jinde. Družice je navíc testovacím předvojem zatím neschválené evropské konstelace podobně zaměřených malých družic, které by za málo peněz dělaly hodně muziky.

Navíc je to jen pouhý měsíc, co byla tato družice vypuštěna pomocí nosiče Falcon 9. Nyní poskytla první snímky, které zejména zachycují bouři Boris. Družice je vybavena devatenáctikanálovým mikrovlnným radiometrem s křížovým skenováním a jejím úkolem je sledovat atmosféru a poskytovat podrobné teplotní a vlhkostní profily za všech povětrnostních podmínek. Celá družice má hmotnost jen 125 kilogramů. A jak již bylo řečeno, navzdory svému názvu měří AWS teplotu a vlhkost v různých výškách atmosférického sloupce po celém světě. Její údaje o vlhkosti jsou však zvláště cenné pro předpověď počasí v Arktidě, protože hodnota vlhkosti se v této oblasti může rychle měnit a přitom jen málo družic zde provádí taková měření.

Vzhledem k tomu, že družice byla vypuštěna teprve před měsícem, tedy 16. srpna, stále ještě prochází důkladným testováním svých systémů a přístrojů. 14. září však inženýři upravili plán testování, aby mohli sledovat bouři Boris.

A jejich úsilí rozhodně nezůstalo bez odměny, jak je vidět na této animaci. Měření, která můžete vidět na odkazované animaci, ukazují toto: Nižší hodnoty (znázorněné modře) znamenají vyšší úroveň vlhkosti. Animace ukazuje tyto hodnoty v intervalech po 1 km, od 1 km do 7 km nad zemským povrchem. Přívalové srážky způsobené bouří Boris jsou patrné zejména jako tmavě modré oblasti nízko v atmosféře nad Maďarskem, Slovenskem a Polskem. Animace využívá data pořízená během jediného dne, ale vzhledem k pozdějšímu vývoji se mohutná bouře později rozprostírala od Polska na severu až po Itálii na jihu a Rumunsko na východě.

Družice AWS, která byla vyvinuta jako prototyp, ukazuje, že cesta budování menších a levnějších družic, pracujících v konstelacích je cesta, jak si zajistit kvalitní data v doposud nedostupném množství. Zmíněná konstelace, se má nazývat EPS-Sterna a plánem je, že ji ESA postaví pro Eumetsat. Cílem je, aby nová konstelace poskytovala nepřetržitý přísun čerstvých dat pro krátkodobou předpověď počasí neboli „nowcasting“. V případě ničivých bouří, jako je Boris, jsou výhody zřejmé.

Výhody konstelace družic by však byly obzvláště cenné v Arktidě, v oblasti, kde se může rychle měnit vlhkost vzduchu. V Arktidě se také více projevují důsledky klimatických změn než v jiných částech světa. Navíc to, co se děje v Arktidě, nezůstává jen tam a ovlivňuje i zbytek Země.

Meteorologické družice na geostacionární dráze, jako je třeba řada Meteosat, “nevidí“ nad vyšší zeměpisné šířky, takže je nelze použít pro předpověď počasí ve zmíněné Arktidě. Družice MetOp sice získávají data nad póly, ale jejich sběr dat z celého světa může trvat až 24 hodin, což omezuje množství dat pro krátkodobé předpovědi počasí. Družice AWS je na polární oběžné dráze. Případná budoucí konstelace by výrazně zvýšila počet denních pozorování (obíhaly by nad jednotlivými místy častěji), čímž by se výrazně zvýšilo pokrytí nejen nad Arktidou, ale i nad zbytkem planety. Tím by se nejen zlepšila předpověď počasí, ale tato data by výrazně napomohla i zvýšení bezpečnosti, snížily by hospodářské ztráty a poskytly by se zásadní informace pro rozhodování v různých odvětvích, včetně zemědělství, dopravy a zvládání katastrof. Zkrátka by příval přesných čerstvých informací napomohl k lepším rozhodnutím například v krizových situacích jakou byla i bouře Boris.

Ville Kangas, vedoucí projektu AWS u ESA, řekl: „Přestože jsme stále v procesu uvádění družice do provozu, tyto první výsledky již předčily naše očekávání. Přístroj musí být ještě tepelně stabilizován a kalibrační parametry se stále dolaďují – přesto tyto snímky jasně ukazují jedinečnou schopnost družice Arctic Weather Satellite měřit bouřkovou aktivitu v různých výškových vrstvách přes mraky a déšť, což je něco, čeho není možné dosáhnout s jinými družicovými optickými nebo infračervenými meteorologickými přístroji.“

Kosmický přehled týdne:

Do hangáru u rampy SLC-40 na Floridě byla převezena pilotovaná kosmická loď Dragon 2 Freedom, která zde podstoupí závěrečné přípravy na start mise Crew-9, která zamíří k Mezinárodní kosmické stanici. Bude to vůbec poprvé, co proběhne pilotovaný start z této rampy, která před nedávnem prošla přestavbou a úpravami, které umožňují starty pilotovaných misí i z této rampy. Doposud se pilotované Dragony mohly vypouštět jen z rampy 39A. Tato rampa je však značně vytížená a v případě startů Falconu Heavy prochází úpravou, která pak znemožňuje uskutečnit starty raket Falcon 9. SpaceX si tak dále vytváří rezervy, které umožňují udržovat její vysoké tempo startů. Připomínáme ještě, že mise Crew-9 bude výjimečná v tom, že na palubě budou jen dva astronauti: Nick Hague a Alexandr Gorbunov. Zbylá dvě místa zůstanou prázdná proto, že při zpáteční cestě se s nimi vrátí posádka lodi Starliner, která zůstala na stanici, poté, co loď odletěla v nepilotovaném režimu.

Loď Dragon 2 Freedom v hangáru u rampy SLC-40
Loď Dragon 2 Freedom v hangáru u rampy SLC-40
Zdroj: https://scontent.fprg1-1.fna.fbcdn.net/

To na floridské rampě SLC-41 byla plně sestavena raketa Vulcan společnosti ULA. Jedná se o druhý exemplář tohoto nového nosiče, který je na prvním stupni poháněn motory BE-4 spalujícími kapalný kyslík a kapalný metan. Druhý let této rakety bude nakonec bez klasického nákladu, pouze s jeho hmotností maketou a technologickými experimenty. Pokud se mise podaří bez ztráty kytičky, bude mít raketa splněnou certifikaci pro vynášení nákladů pro armádu. Právě zakázky pro armádu, či Kosmické síly, mají být hlavní doménou nového nosiče. Pro druhý let byl původně připravován nový malý nákladní raketoplán Dream Chaser, nicméně jeho příprava se zdržela a tak ULA přistoupila k letu bez něj, aby mohla certifikační limit splnit co nejdříve. Během letu se budou provádět experimenty a specifické manévry s druhým stupněm, aby se co nejvíce vyzkoušely jeho schopnosti.

Raketa Vulcan se připravuje ke svému druhému startu
Raketa Vulcan se připravuje ke svému druhému startu
Zdroj: https://blog.ulalaunch.com/

Přehled z Kosmonautixu:

V této rubrice se můžete těšit na přehled všech kosmonautických témat, kterým jsme se v uplynulém týdnu věnovali již formou článků. Vydáváme minimálně dav články o kosmonautice denně, pojďme si je připomenout. Ve Spojených státech se opět diskutuje povolovací proces pro kosmické lety, který má na starosti Federální letecký úřad FAA a který je dost často kritizován ze strany SpaceX pro pomalost jeho konání. Naopak FAA nedávno vyměřil zmíněné společnosti pokutu a to celé vede ke značným sporům. Evropsko-japonská mise BepiColombo prolétla kolem Merkuru a my jsme se zpětně ohlédli na to, co bylo během průletu vidět. Druhým dílem také pokračoval seriál o programu Voschod. První Živě a česky komentovaný přenos týdne vás vzal ke startu Falconu 9 s evropskými družicemi navigačního systému Galileo. I v dalším měsíci jsme pro vás připravili aktuální přehled kolem vývoje přípravy nové mezinárodní stanice u Měsíce. Gateway se potýká s řadou obtíží, nedostatkem financí počínaje a technickými výzvami konče. Poté, co bylo odsouhlaseno, že mise Europa Clipper může odstartovat již nyní, začalo plnění očekávané sondy palivem. V Evropě se začalo uvažovat o velmi zajímavém konceptu LightShip, což má být tahač k Marsu. Jelikož je již hardware pro pátý integrovaný let Super Heavy Starship připraven a otestován a čeká se na povolení od FAA, začala SpaceX připravovat loď i nosič pro let následující. Mohli jsme tak sledovat statický zážeh Starship S31. Kosmické záření představuje jednu z nejzásadnějších výzev, která čeká astronauty, kteří se vydají na mise mimo oběžnou dráhu Země. Jeho zkoumání je tak zásadní. Bylo dokončeno vyšetřování havárie při prvním letu nové evropské rakety Ariane 6. Díky tomu může pokračovat příprava na let další. V sobotu vám byl připraven článek, který vysvětluje: Ne, velmi vzdálené galaxie pozorované JWST nejsou v rozporu se standardní kosmologií. Ruští kosmonauti Oleg Kononěnko a Nikolaj Čub překonali rekord v délce nepřetržitého pobytu na palubě ISS.

Snímek týdne:

Indie oznámila detaily z přípravy k její misi k Venuši. Indická kosmická agentura ISRO oznámila, že připravuje automatickou misi, která zamíří ke zmíněné planetě a součástí by mělo být i zařízení, které přežije vstup do atmosféry a pokud se mu podaří dosednout na povrch, bude z něj i nějakou dobu vysílat! Taková výprava se zatím povedla jen Sovětskému svazu a USA. Mise nazvaná Shukrayaan (nebo také Venus Orbiter Mission (VOM)) by měla odstartovat v březnu 2028.

Vizualizace vstupního tělesa pro atmosféru Venuše indické mise k této planetě
Vizualizace vstupního tělesa pro atmosféru Venuše indické mise k této planetě
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Video týdne:

Matthew Dominick natočil z paluby Mezinárodní kosmické stanici krásné záběry komety Tsuchinshan-ATLAS, jak „vychází“ nad atmosféru planety Země.

Zdroje informací:
https://www.esa.int/
https://x.com/
https://blog.ulalaunch.com/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/ESA_Multimedia/Images/2024/07/Arctic_Weather_Satellite_small_but_perfectly_formed
https://www.esa.int/ESA_Multimedia/Images/2024/09/Arctic_Weather_Satellite_s_first_images_capture_Storm_Boris
https://pbs.twimg.com/media/GX__mEKb0AA9KIM?format=jpg&name=large
https://blog.ulalaunch.com/hubfs/cert2_fullstack.jpg
https://scontent.fprg1-1.fna.fbcdn.net/…AYCt4m28f5FroMh8cOPiAV05-2Z1b5fjHQaNZrORK98tvw&oe=66F4C1CB

Hodnocení:

5 / 5. Počet hlasů: 1

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
[ultimatemember form_id="169357"]
[ultimatemember form_id="169356"]
https://kosmonautix.cz/2024/09/22/kosmotydenik-627-16-9-22-9/