sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

New Horizons si posvítila na vesmírnou temnotu

Jak temný je vesmír? Astronomové možná konečně našli odpověď na tuto dlouho kladenou otázku. Využili totiž schopnosti i vzdálenou pozici americké sondy New Horizons, aby provedli ta nejpřesnější přímá měření všech dob zaměřená na celkové množství světla, které vesmír vytváří. Více než 18 let po svém startu a devět let po historickém průletu kolem trpasličí planety Pluto je sonda New Horizons vzdálená od země více než 7,3 miliardy kilometrů. Nachází se tak v části Sluneční soustavy, která je dostatečně daleko od Slunce, aby nabídla nejtemnější oblohu dostupnou pro jakýkoli existující teleskop. Poskytuje tak jedinečné pozorovací místo pro měření celkového jasu vzdáleného vesmíru.

New Horizons.
New Horizons.
Zdroj: https://sciencesprings.wordpress.com/

Kdybyste v hlubokém vesmíru natáhli ruku, jak moc by na ni dokázal vesmír posvítit?“ ptá se Marc Postman, astronom ze Space Telescope Science Institute v Baltimoru a hlavní autor nového vědeckého článku, který vyšel v časopise Astrophysical Journal a podrobně se věnuje tomuto výzkumu. „Nyní máme docela dobrou představu o tom, jak temný je vlastně vesmír. Výsledky ukazují, že výrazná většina viditelného světla, které zachytáváme z vesmíru, byla vytvořena v galaxiích. Důležité je také to, že jsme zjistili, že neexistují žádné důkazy o významném množství světla produkovaného zdroji, které astronomové zatím neznají,“ doplnil Postman.

Kosmické mikrovlnné pozadí tak, jak jej viděl Planck.
Kosmické mikrovlnné pozadí tak, jak jej viděl Planck.
Zdroj: http://sci.esa.int/

Tyto poznatky řeší skládačku, která od 60. let motá hlavy několika generacím vědců. Tehdy astronomové Arno Penzias a Robert Wilson zjistili, že vesmír je doslova zaplaven silným mikrovlnným zářením, u kterého se předpokládá, že jde o pozůstatek po vzniku samotného vesmíru. Tyto objevy vedly svého času k udělení Nobelovy ceny. Následně astronomové odhalili důkazy o rentgenovém, gama a infračerveném pozadí, která také vyplňují oblohu. Detekce pozadí „běžného“ (tedy viditelného) světla, formálně označovaného jako COB (cosmic optical background – kosmické viditelné pozadí) umožnila sečíst veškeré světlo generované galaxiemi za celou dobu existence vesmíru dříve, než Hubbleův vesmírný dalekohled NASA a dalekohled Jamese Webba dokázaly slabé galaxie v pozadí pozorovat přímo.

V éře Hubbleova a Webbova teleskopu astronomové měří COB, aby detekovali světlo, které by mohlo pocházet z jiných zdrojů než z těchto známých galaxií. Jenže měření celkového množství světla vytvořeného vesmírem, se z okolí Země, ale i z celé vnitřní oblasti Sluneční soustavy provádí velmi složitě. „Lidé se znovu a znovu snažili o přímá měření, ale v naší části Sluneční soustavy je prostě příliš slunečního světla a meziplanetární prach rozptyluje světlo do okolí a vytváří něco jako mlhu, která brání sledování slabých zdrojů světla ze vzdálených končin vesmíru,“ vysvětluje Tod Lauer, zapojený do mise New Horizons, astronom z National Science Foundation NOIRLab v arizonském Tucsonu a spoluautor nového článku a dodává: „Všechny pokusy o měření intenzity COB z vnitřních částí Sluneční soustavy trpěly značnou nejistotou.

Kamera LORRI (Long Range Reconnaissance Imager) ze sondy New Horizons.
Kamera LORRI (Long Range Reconnaissance Imager) ze sondy New Horizons.
Zdroj: https://www.jhuapl.edu/

A právě zde přichází na scénu sonda New Horizons, která na své dlouhé cestě opustila oblast planet, nyní prolétává Kuiperovým pásem a míří vstříc mezihvězdnému prostoru. Vloni v létě, když ji od Slunce dělila 57× větší vzdálenost, než je mezi Zemí a Sluncem, provedla New Horizons skenování svého okolí s využitím palubní kamery LORRI (Long Range Reconnaissance Imager) a pořídila snímky dvou tuctů oddělených snímkovacích polí. Samotná LORRI byla záměrně stíněna od slunečního svitu tělem sondy. Tím se podařilo zabránit i nejnepatrnějším zbytkům slunečního světla v přímém vstupu do citlivé kamery. Zmíněná cílová pole byla umístěna mimo jasný střed i disk Mléčné dráhy a blízké jasné hvězdy.

Vědci poté využili další data, která ve vzdálené infračervené části spektra pořídil evropský teleskop Planck. Konkrétně se jednalo o data zaměřená na pole s různou hustotou prachu, aby mohli vědci kalibrovat úroveň těchto emisí v infračerveném oboru na úroveň běžného viditelného světla. To jim umožnilo přesně předpovědět a korigovat přítomnost prachem rozptýleného světla Mléčné dráhy na snímcích pro COB. Jde o techniku, kterou neměli během testovacího pozorování COB s New Horizons v roce 2021 k dispozici. Tehdy podcenili množství prachem rozptýleného světla a nadhodnotili přebytečné světlo ze samotného vesmíru.

Tentokrát však díky započítání všech známých zdrojů světla, jako jsou hvězdy v pozadí a světlo rozptýlené na jemných oblacích prachu v Mléčné dráze, výzkumníci zjistili, že zbývající úroveň viditelného světla zcela odpovídá intenzitě světla generovaného všemi galaxiemi za posledních 12,6 miliardy let. „Nejjednodušší interpretací je, že COB mají kompletně na svědomí galaxie,“ říká Lauer a dodává: „Když se díváme mimo galaxie, najdeme tam prázdnotu, ve které není nic dalšího.

COB (cosmic optical background) podle měření New Horizons.
COB (cosmic optical background) podle měření New Horizons.
Zdroj: https://sciencesprings.wordpress.com/

Tato nově publikovaná práce je důležitým příspěvkem k fundamentální kosmologii a skutečně něčím, co je možné provést pouze pomocí vzdálené sondy, jako je New Horizons,“ říká Alan Stern, hlavní řešitel mise New Horizons ze Southwest Research Institute v coloradském Boulderu a dodává: „Ukazuje také, že naše současná prodloužená mise přináší důležitý vědecký přínos daleko nad rámec původního záměru této planetární mise, jejímž cílem bylo provést první blízký průzkum Pluta a objektů Kuiperova pásu.

Přeloženo z:
https://pluto.jhuapl.edu/

Zdroje obrázků:
https://pluto.jhuapl.edu/Galleries/Featured-Images/pics/NHAstro.png
https://noirlab.edu/public/media/archives/images/screen/ann21001a.jpg
http://sci.esa.int/science-e-media/img/61/Planck_CMB_Mollweide_625.jpg
https://www.jhuapl.edu/sites/default/files/inline-images/LORRI_Inline_2a%20%281%29.png
https://www.universetoday.com/…/2020/11/Screenshot_2020-11-16-2011-03052-pdf.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
6 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Radek V.
Radek V.
13 dní před

Hvězdy ale přece mohou být i mimo galaxie – minimálně ty, které se odtrhnou při srážce galaxií. Některé může vyhodit i průlet kolem černé díry nebo masivní hvězdy. Jejich zářivý výkon je ale tak slabý, že je vzhledem ke galaxiím nezjistitelný?

Grimm
Grimm
13 dní před
Odpovědět  Radek V.

Mezigalaktické hvězdy jsou hodně vzácné.
V roce 2012 jsme znali 675 hvězd tohoto typu, většina by měla pocházet z Mléčné dráhy. Ta má minimálně 1 x 10^11 hvězd.

M.U.
M.U.
13 dní před

Tak New Horizons už je taky pěkně daleko! Je možné že předběhne Voyagery? Myslím že letí o dost rychleji….

pbpitko
pbpitko
13 dní před
Odpovědět  Dušan Majer

napr. Voyager 2 bol urýchlený Jupiterom, Saturnom, Uránom a Neptúnom, NH iba Jupiterom a Saturnom.

Spytihněv
Spytihněv
13 dní před
Odpovědět  M.U.

Voyagery nedožene nikdy, ale Pioneer 10 a 11 ano, i když za hodně dlouho. V případě 10 se toho nikdo z nás tady nedožije (odhad je 2130), u Pionneru 11 by to ale mohl sledovat nějaký mladý čtenář (odhad je 2082). Zdroj po mě nechtějte, mám to jen zaznamenané, ale už nevím odkud 🙂

https://kosmonautix.cz/2024/09/06/new-horizons-si-posvitila-na-vesmirnou-temnotu/