sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

LRO si přes lander SLIM odrazila laserový puls

LRO_nahled zdroj:nasa.gov

Americká lunární sonda LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) dokázala hned dvakrát vypálit laserový puls k japonskému landeru SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) na povrchu Měsíce. Oba laserové pulsy zasáhly koutový odražeč o velikosti sušenky a k LRO se tak signál mohl vrátit. 24. května sonda LRO při dvou po sobě následujících obězích prolétávala cca 71 kilometrů nad landerem SLIM. Této příležitosti využila k tomu, aby zkusila s pomocí svého laserového výškoměru zasáhnout lander SLIM. O něco podobného se sonda LRO pokusila již osmkrát, ale teprve až nyní se laserový puls odrazil od koutového odražeče na japonském landeru.

Pro celou NASA jde o významný úspěch, protože použité zařízení nebylo v optimální pozici. Koutové odražeče se většinou umísťují na horní stranu landeru, což dává sondě LRO široký rozsah 120°. V tomto úhlu je možné posílat k povrchu Měsíce laserové pulsy do oblasti, kde se lander může zhruba nacházet. Jenže u landeru SLIM je všechno zkomplikované tím, že se během přistávacího manévru překlopil a jeho strana, která původně měla být horní, nyní míří do strany, což samozřejmě limituje rozsah, který může sonda LRO využívat.

Fotografii landeru SLIM po přistání pořídil rover LEV-2 (SORA-Q) a odeslal ji přes rover LEV-1. Na snímku je vidět, že je lander SLIM překlopen o 90°. Původně měl přistát na nohy (které míří na obrázku doleva). Jeho motory tak měly mířit do strany (a nikoliv vzhůru).
Fotografii landeru SLIM po přistání pořídil rover LEV-2 (SORA-Q) a odeslal ji přes rover LEV-1. Na snímku je vidět, že je lander SLIM překlopen o 90°. Původně měl přistát na nohy (které míří na obrázku doleva). Jeho motory tak měly mířit do strany (a nikoliv vzhůru).
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Aby se zvýšily šance, že se podaří zasáhnout cíl, se experti z týmu kolem LRO spojili s kolegy z japonské agentury JAXA, aby určili přesnou pozici a také orientaci landeru SLIM. Inženýři z NASA poté velmi přesně vypočítali, kdy oběžná dráha zavede sondu LRO na optimální místo, ze kterého půjde laserovými impulsy nejlépe zasáhnout koutový odražeč landeru SLIM.

Výškoměr sondy LRO nebyl stavěný na takové aplikace, takže šance na zasažení drobného koutového odražeče na povrchu Měsíce byly už tak nízké,“ popisuje Xiaoli Sun, který vedl tým z Goddardova střediska v marylandském Greenbeltu, který postavil koutový odražeč landeru SLIM. Tehdy šlo o součást partnerství mezi NASA a JAXA na této misi a dodal: „To, že se týmu LRO podařilo zasáhnout koutový odražeč, který je namísto „na oblohu“ otočen do strany, ukazuje, že tato malá zařízení jsou neuvěřitelně odolná.

Umístění souboru koutových odražečů na landeru SLIM.
Umístění souboru koutových odražečů na landeru SLIM.
Zdroj: https://science.nasa.gov/

SLIM se 20. ledna letošního roku dotkl povrchu Měsíce. Koutový odražeč, který cestoval společně s landerem, se označuje jako LRA (Laser Retroreflector Array) a šlo o jeden ze šesti exemplářů, které NASA posílá k Měsíci na komerčních i státních landerech. Tento odražeč LRA se stal teprve druhým, který dokázal odrazit laserový puls od sondy LRO. První takový odraz mezi LRO a koutovým odražečem od NASA proběhl vloni 12. prosince. Tehdy si americká sonda odrazila laserový puls od LRA na indickém landeru Vikram. Podobný úspěch se pak u stejného zařízení podařilo zopakovat ještě třikrát!

Koutový odražeč LRA použitý na indickém lunárním landeru Vikram.
Koutový odražeč LRA použitý na indickém lunárním landeru Vikram.
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Americké koutové odražeče disponují osmi křišťálovými vrcholy krychle, které jsou zasazeny do vypouknutého hliníkového rámu o šířce zhruba 5 cm. Jelikož koutové odražeče nepotřebují ke svému fungování žádnou energii ani údržbu, mohou na povrchu Měsíce zůstat funkční po dobu desítek let. Mohou se z nich stát spolehlivé majáky pro budoucí mise. Koutové odražeče by mohly navádět astronauty z programu Artemis, kteří se budou po povrchu pohybovat v temnotě. Mohou ale také vyznačovat oblasti, kde už na povrchu nějaké sondy přistály. Díky tomu bude pro astronauty, či bezpilotní sondy, snazší přistát v jejich blízkosti. Laserový výškoměr sondy LRO je momentálně jediným laserem obíhajícím kolem Měsíce. Byl navržen za účelem mapování topografie Měsíce v rámci příprav na mise mířící k povrchu. Při jeho návrhu se nepočítalo se tím, že jednou bude sloužit k určování polohy koutového odražeče s přesností na setinu stupně, o což se inženýři provozující sondu LRO snaží při každém odrazu.

Přeloženo z:
https://science.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://2.bp.blogspot.com/…/s1600/LRO_large-.jpg
https://pbs.twimg.com/media/GEq7-W6WcAAZap_?format=jpg&name=small
https://science.nasa.gov/wp-content/uploads/2024/07/lra-on-slim.jpg
https://pbs.twimg.com/media/GENdpefaQAABcnu.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
https://kosmonautix.cz/2024/07/31/lro-si-pres-lander-slim-odrazila-laserovy-puls/