křišťálová lupa

sociální sítě

Přímé přenosy

Žádné plánované přenosy nebyly nalezeny.

    krátké zprávy

    Artemis Accords

    Estonsko podepsalo dohody Artemis Accords. Stala se tak 45. zemí, která dohody podepsala.

    FAA vydala licenci pro IFT-5

    Úřad FAA vydal v 18:40 našeho času modifikovanou startovní licenci pro pátý start systému Super Heavy Starship.

    FAA povoluje návrat Falconů do služby

    Federální letecký úřad (FAA) oznámil, že přezkoumal a schválil výsledky vyšetřování SpaceX zaměřené na chybu při deorbiančím zážehu druhého stupně Falconu 9 při misi Crew 9. Rakety Falcon se tak mohou vrátit do služby.

    Tactical Surveillance, Reconnaissance and Tracking

    Program Tactical Surveillance, Reconnaissance and Tracking (TacSRT) US Space Force poskytuje družicové snímky a analýzu dat na podporu nouzových operací na jihovýchodě Spojených států po hurikánu Helene.

    Mise Emirates

    Vesmírná agentura Spojených arabských emirátů (UAESA) oznámila 10. října, že vybrala společnost Mitsubishi Heavy Industries, aby v prvním čtvrtletí roku 2028 vynesla misi Emirates k pásu asteroidů (EMA) na raketě H3.

    Federace komerčních vesmírných letů

    Federace komerčních vesmírných letů (CSF) oznámila, že se jejím nejnovějším členem stala společnost Aetherflux. Společnost Aetherflux se připojuje k CSF, aby pomohla lépe komunikovat s Kongresem a výkonnými pobočkami.

    Aetherflux

    Společnost Aetherflux oznámila plány vyvinout a vynést konstelaci družic na LEO, které budou shromažďovat sluneční energii a přenášet ji na Zemi pomocí infračervených laserů. Společnost plánuje tuto technologii demonstrovat na malé družici roku 2026.

    SpaceX

    SpaceX obdržela 15denní zvláštní dočasné oprávnění (STA) k poskytování připojení zákazníkům T-Mobile na Floridě, kteří mohou přijít o mobilní služby kvůli hurikánu Milton. SpaceX povolila základní textové služby na telefonech T-Mobile.

    HURCON I na Kennedyho středisku

    Blížící se příchod hurikánu Milton způsobil přechod KSC do režimu HURCON I. Středisko je uzavřeno a jsou na něm pouze zástupci nezbytných záchranných týmů a výjezdových skupin.

    Naše podcasty

    Doporučujeme

    Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

    Poděkování

    Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

    ŽIVĚ A ČESKY: Nejsilnější raketa světa znovu v akci!

    Po absolutním přehodnocení situace ze strany FAA došlo k něčemu, co minimálně většina z nás opravdu neočekávala. Konkrétně to, že Super Heavy Starship na svůj další testovací let odstartuje ještě v říjnu. Jak to celé mělo probíhat a nakonec opravdu probíhalo jsme detailně rozebrali v posledním dílu seriálu Aktuality o Starship, který vyšel dnes o půlnoci. Každopádně nezaměřujme se nyní na to proč, ale to nejpodstatnější, tedy co nás doufejme zítra čeká a není to jen další „obyčejný“ testovací let největší a nejsilnější rakety v historii lidstva.

    Poslední spojení Super Heavy B12 a Starship S30.
    Poslední spojení Super Heavy B12 a Starship S30.
    Zdroj: SpaceX

    Je to mise, která když se povede, způsobí to, že se SpaceX znovu zapíše do historie. Na kontě má firma už tolik úspěchů, že je těžké všechny vyjmenovat. Nejznámější ovšem je díky Falconu 9, který jako první a zároveň v současnosti jediná orbitální raketa na světě je schopný přistát se svým prvním stupněm a opakovaně ho použít. S příchodem Super Heavy Starship by se ale situace měla posunout o několik úrovní obtížnosti dál. Nejen že má být tento systém kompletně znovupoužitelný, tedy jak první, tak druhý stupeň, ale doba, kdy od přistání bude stupeň schopný letět znovu, by se měla z desítek dnů zkrátit na hodiny.

    To je možné pouze v případě, kdy se Super Heavy i Starship vrátí přímo na startovní rampu. Aby bylo možné toto realizovat a zároveň se SpaceX zbavila přistávacích nohou, coby mrtvé zátěže, vymyslela si systém, kterému přezdívá Mechazilla. Můžete se také setkat s označením Chopsticks. Jde o obrovská mechanická ramena s délkou přes dvacet pět metrů, která se pohybují po obslužné věži vedle startovního stolu. Kdo narazil v posledních třech až čtyřech letech na zmínku o Super Heavy Starship, je téměř nemožné, aby o nich neslyšel. Doposud bylo jejich primární využití zvedání raket Super Heavy a kosmických lodí Starship a jejich skládání na rampě, ale právě při pátém letu by mohla konečně být využita, k čemu byla primárně navržena.

    Noční pohled na sestavu pro pátý let v noci z 27. na 28. září.
    Noční pohled na sestavu pro pátý let v noci z 27. na 28. září.
    Zdroj: SpaceX

    Při pátém letu by se měla SpaceX vůbec poprvé pokusit o záchyt Super Heavy B12 pomocí Chopsticks, což je nezbytný krok k dalšímu vývoji a rozvoji rychlé znovupoužitelnosti. Přípravy na tento pokus probíhaly na samotných Chopsticks, které byly testovány, vybavovány o nové nebo vylepšené systémy, vylepšovány po stránce strukturální pevnosti atd. Super Heavy B12 také dostala určitá vylepšení. Detailněji si o nich můžete přečíst zde. Nyní se ale pojďme podívat na plánovaný průběh letu.

    Počáteční letový profil bude stejný jako v případě minulých letů. Tedy k uvolnění svorek držících Super Heavy by mělo dojít v čase T+ 00:00:02. Moment maximálního dynamického namáhání také stejně v čase T+ 00:01:02, ovšem u vypnutí motorů na Super Heavy přichází první rozdíl. K vypnutí 30 Raptorů by mělo dojít v čase T+ 00:02:33 a následujícímu Hot-stagingu v T+ 00:02:41, tedy až po osmi sekundách, což je dvojnásobný čas oproti přechozím misím. Sedm sekund po oddělení Starship zahájí B12 zpětný zážeh, což je kritický moment celého letu, jelikož právě během něj se bude rozhodovat o trajektorii, na kterou se Super Heavy vydá. Ve hře jsou aktuálně dvě možnosti. Pokud letové počítače a řídící středisko po dokončení analýzy všech systémů nezaznemenají na raketě a Chopsticks žádný problém, odešle letový ředitel manuálně příkaz Super Heavy a povolí návrat na místo startu. V opačném případě bude B12 navedena na náhradní přistávací oblast, která se stejně jako při čtvrtém letu nachází přibližně 30 kilometrů od místa startu v Mexickém zálivu, kde by měla dosednout na hladinu v čase 00:06:50 po startu.

    Dvě sekundy po ukončení zpětného zážehu bude odhozena konstrukce sloužící pro Hot-staging tzv. Hot-staging ring. V čase T+ 00:06:33 zahájí Super Heavy přistávací zážeh, který doufejme o 18 sekund později skončí úspěšným záchytem. Co se týče Starship, ta v čase T+ 00:08:27 vypne své motory a vstoupí do přeletové fáze. Její primární úkol při této misi bude provést úspěšný návrat do atmosféry, který začne přibližně po 48 minutách letu. Po jedné hodině, pěti minutách a patnácti sekundách letu by měl na řadu přijít závěrečný přistávací manévr. Myslím, že se opět rozhodně máme na co těšit.

    Stav příprav aktuální ke 12. říjnu 18:40 SELČ:
    Probíhá vyklízení rampy a příprava areálu na start. Všechny potřebné dokumenty včetně startovní licence jsou zařízeny.

    Závěrečný přehled:

    Datum startu: 13. října ve 14:00 SELČ
    Místo startu: Rampa OLP-A, Starbase, Texas
    Raketa: Super Heavy Starship
    Primární náklad: bez nákladu
    Hmotnost nákladu: bez nákladu
    Oběžná dráha: Transatmosférická dráha s výškou apogea kolem 230 kilometrů.
    Super Heavy: Pokus o záchyt pomocí Chopsticks nebo simulace přistání v Mexickém zálivu
    Starship: Pokus o přistávací manévr nad Indickým oceánem.

    Náš přenos spustíme zhruba 15 minut před startem, tedy okolo 13:45 SELČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu, čímž se dostanete na YouTube stránku tohoto přenosu.

    Zdroje informací:
    https://www.spacex.com/
    https://www.elonx.cz/
    https://www.youtube.com/
    https://www.youtube.com/

    Zdroje obrázků:
    https://pbs.twimg.com/media/GYcDcu0a0AAUVD4?format=jpg&name=4096×4096
    https://pbs.twimg.com/media/GZom7SebAAA7gnZ?format=jpg&name=4096×4096
    https://pbs.twimg.com/media/GYhegvhaMAAMZFj?format=jpg&name=4096×4096

     

    Hodnocení:

    5 / 5. Počet hlasů: 17

    Sdílejte tento článek:

    Další podobné články:

    Komentáře:

    Odběr komentářů
    Upozornit
    30 Komentáře
    Nejstarší
    Nejnovější Nejvíce hodnocený
    Inline Feedbacks
    Zobrazit všechny komentáře
    Ladislav
    Ladislav
    1 den před

    Tak na to se tedy těším. 😀👍

    Kamil
    Kamil
    1 den před

    Vánoce už v říjnu, jako ve Venezuele. Už se těším.

    Regulus sector
    Regulus sector
    1 den před

    Myslím, že to nejsou Vánoce , ale Silvestr !! 😀

    TritonJ
    TritonJ
    1 den před

    Díky moc za podrobné úvodní info, včetně dlouho očekávané informace od FAA. Skutečně je náhradní přistávací oblast 30km od pobřeží? To by se přeci během přistávacího zážehu nemohlo vykompenzovat.

    Cilek
    Cilek
    23 hodin před
    Odpověď  TritonJ

    Kam poletí, se rozhodne po zpětném zážehu (7 sekund po oddělení Starship), ne při přistávacím. Je to uvedeno v článku.

    TritonJ
    TritonJ
    22 hodin před
    Odpověď  Cilek

    Mě právě z toho není jasné, jestli se rozhodne až po ukončení zpětného zážehu nebo po jeho zahájení. Po zahájení mi to nedává logiku a po jeho ukončení už manévrovací prostor rozhodně nebude 30km. Třeba ve videu Ryna Hansena, na který je odkaz v posledních aktualitách o Starship se spekuluje o oblasti vzdálené cca 200m od rampy. Ale třeba jsem to jen pochopil špatně, takže si to rád nechám vysvětlit.
    EIDT: přečetl jsem si ještě jednou článek a to spojení „po dokončení analýzy všech systémů“ vlastně může být ještě během zpětného zážehu podle toho, jestli se správně zažehnou všechny motory. Stejně mi těch 30km přijde nějak moc.

    Naposledy upraveno 22 hodin před by TritonJ
    Cilek
    Cilek
    22 hodin před
    Odpověď  TritonJ

    Vy si ale asi pořád pletete zpětný zážeh a přistávací zážeh. Zpětný zážeh se provádí prakticky ještě ve vesmíru.

    TritonJ
    TritonJ
    21 hodin před
    Odpověď  Cilek

    Ne, opravdu si nepletu zpětný a přistávací zážeh. Opravdu si myslíte, že během přistávacího zážehu se dá „uhnout“ o 30km?

    TritonJ
    TritonJ
    21 hodin před
    Odpověď  Matěj Soukup

    Děkuji, takže je to tak, jak jsem dopsal v komentáři z 10:05. Poznámka pro Dušana Majera (předpokládám, že bude komentovat přenos spolu s Vámi): přimlouval bych se za dočasné přepnutí zvuku na originální přenos během zpětného zážehu, abychom slyšeli něco jako „Go for catch“

    Cilek
    Cilek
    21 hodin před
    Odpověď  TritonJ

    A zase píšete o přistávacím zážehu. Proč bych si měl myslet, že se dá při něm uhnout o 30 km, když o tom „uhnutí“ se rozhodne už po zpětném zážehu? To bude raketa ještě přes 100 km vysoko. To by snad uhnout ještě šlo, ne?

    TritonJ
    TritonJ
    20 hodin před
    Odpověď  Cilek

    Psal jste „Kam poletí, se rozhodne po zpětném zážehu“
    z toho jsem pochopil, že po dokončení zpětného zážehu. Pak by tedy veškeré manévrování opravdu zbývalo na přistávací zážeh. Správně tedy mělo být „Kam poletí, se rozhodne během zpětného zážehu“. Nicméně uznávám, že v článku to bylo správně, jen mě trošku zmátla zmíněná věta o rozhodnutí po dokončení analýzy všech systémů. Všechno jsme si tedy vyjasnili a teď už nebývá nic jiného, než držet palce ať se vše úspěšně podaří.

    Petr Scheirich
    19 hodin před
    Odpověď  TritonJ

    K diskuzi výše dodám, že SH má možnosti manévrování i mezi zážehy, protože mezi nimi nebude padat balisticky, ale k místu přistání bude „plachtit“ (klouzat). I válec, který nepadá dolů svisle orientovaný, generuje vztlak, čehož se v případě SH cíleně využívá. Trajektorie návratu a změny náklonu jsou zvoleny tak, aby se tohoto „plachtění“ využilo co možná do maximální míry.
    (Jestli to bude představovat manévrovací prostor až o 30 km, to si ovšem netroufám odhadnout.)

    Regulus sector
    Regulus sector
    18 hodin před
    Odpověď  Petr Scheirich

    Beru, a navíc má i ty roštová kormidla….

    Vladimir Todt
    Vladimir Todt
    22 hodin před

    Povolení od FAA pro 5. let platí, v případě stejného průběhu a okolností, i pro 6. let.

    Regulus sector
    Regulus sector
    18 hodin před

    Já držím všechny palce ( 4! ) ať se vše povede ale .. no nejsem zcela jistý, že se tak zdaří.
    Mám obavy hlavně ze dvou věcí!
    1. že SH se trefí přímo do věže. V takovém případě bude velké přerušení- dokud se nepodaří dostavět tu druhou rampu opodál… V rychlou opravu nedoufám…..
    2. že se záchyt podaří jen částečně- a SH tam bude viset jen tak na 1straně. To hrozí katastrofou při malém závanu větru a nebo při pokusu ji nějak ukotvit ! Nemluvě o poškození obou „chopstick“ – hůlek/ramen.
    Nechtěl bych být ten co by se pokoušel Booster nějak dostat dolů. Po ( doufám úspěšném ukotvení nebo přivázání – hlavně bez zranění zůčastněných ) by už snad bylo možné opatrné spouštění na zem. Rizikem je hlavně tak “ KINKLAJÍCÍ SE SuperHeavy!

    V podstatě pokud má dojít k  havárií během zachycení – doufám, že se ramena částečně ohnou a Booster z nich zklouzne směrem od rampy , mine přitom vypouštěcí stůl, kde se položí na bok a následně vybuchne a shoří. Protože bude mít už poměrně málo paliva , považuji za realistické, že v takovém případě nedojde k poškození věže ani stolu , jen bude nutné vyměnit ramena a možná zvedací mechanismus.

    Thales
    Thales
    16 hodin před
    Odpověď  Regulus sector

    Já nyní považuji za realistické, že to nemuseli řešit protože přistáli v pohodě 🙂

    Regulus sector
    Regulus sector
    17 hodin před

    V motorové sekci Boosteru stále ale hoří!!

    j.t.
    j.t.
    17 hodin před

    Že by se přistání mohlo povést na první pokus, to jsem tedy nečekal. Velká gratulace, a díky za super podívanou 🙂

    Regulus sector
    Regulus sector
    17 hodin před

    koukám že Booster už nehoří ale stále se odpařuje hodně paliva nebo okysličovadla.

    zvejkal
    zvejkal
    16 hodin před

    10.800 divakov, wow!

    Prenos komentovat nebudem, este stale som dojaty, hrdy a v nemom uzase.

    Dušan Majer
    Administrátor
    15 hodin před
    Odpověď  zvejkal

    Děkujeme!

    Hynek Herrmann
    Hynek Herrmann
    16 hodin před

    Po přistání: Super!
    Jinak zakřivení Země lze pozorovat kdekoliv na vlastní bulvy, pokud máte moře (Lipno) zprava doleva přes celý horizont. Nic zásádního, Pozorujte sami u moře.
    Možná bych upozornil na naklánění Starship na živém přenose dole schématicky. Krásně reagoval na podněty, třeba vstup do horních vrstev atmosféry. Tedy nejen

    Dušan Majer
    Administrátor
    15 hodin před
    Odpověď  Hynek Herrmann

    To je pravda, díky za postřeh.

    vakuum
    vakuum
    10 hodin před
    Odpověď  Hynek Herrmann

    Zakřivení Země múžete pozorovat už na půl kilometru. Plavec u hladiny neuvidí surfařovo prkno.

    MilanV
    MilanV
    16 hodin před

    A opravdu se použila vodní clona i při přistání. Přistávalo se totiž téměř nad stůl, oproti (některým) animacím, které ukazovaly chopsticks otočené skoro o 45° oproti pozici nad stolem. Jsem strašně zvědavý na víc fotek i videí. Už jen ten rychlý sestřih z konce přenosu byl impozantní!

    MilanV
    MilanV
    11 hodin před

    Ještě jednou bych chtěl poděkovat za povedený přenos. A chtěl bych veřejně oznámit, že s Dušanem v jedné věci úplně nesouhlasím – tedy za svou osobu (statisticky má možná pravdu): já moc rád sleduji přímé přenosy od Kosmonautixu, ale primárně ani ne tak kvůli češtině, to můžu stejně dobře sledovat spoustu jiných anglicky, ale hlavně kvůli tomu, že jsou pokaždé pečlivě připravené se spoustou informací, vysvětlení, doprovodných fotek a videí apod. To je pro mě obrovská deviza Kosmonautixu a dnes se to opět potvrdilo.

    Moc za to děkuju vám všem, kdož se na tom podílíte, odvádíte spoustu skvělé práce!

    Naposledy upraveno 11 hodin před by MilanV
    Georgp
    Georgp
    11 hodin před

    Zdravím všechny fandy kosmonautiky, za týden mě bude 65, sledoval jsem přistání kosmonautů na měsíci, tehdy na druhém programu kde signál měl spoustu duchů. ani signál z měsíce nebyl nejkvalitnější. byl to zážitek a vím, že se to nedá srovnat ale to co předvedli dnes ze spaceX a k tomu komentovaný přenos na TV 55′, regulérně mě tekly slzy a ztratil jsem řeč. fantazie, nedá se to hodnotit jen zatleskat a moc poděkovat. 🙂

    Dušan Majer
    Administrátor
    10 hodin před
    Odpověď  Georgp

    Moc Vám děkujeme za sledování. Vážíme si toho a ano, byl to skvělý zážitek!

    Děkujeme za registraci! 

    Prosím, klikněte na potvrzovací odkaz v mailu, který vám dorazil do vaší schránky pro aktivaci účtu.

    Děkujeme za registraci! 

    Prosím, klikněte na potvrzovací odkaz v mailu, který vám dorazil do vaší schránky pro aktivaci účtu.