sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Galileo F13)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Družicová platforma NOVA

Výrobce družic Apex formálně uvedl na trh větší družicovou platformu NOVA, která je podle společnosti určena pro náročnější mise vládních zákazníků. První dodávky zákazníkům začnou

Neuraspace

Evropská kosmická agentura plánuje otestovat služby řízení kosmického provozu, které nabízí portugalský startup Neuraspace. Na základě smlouvy oznámené 16. září bude kancelář ESA Space Debris Office

Družice na NGSO

Konstelace družic na negeostacionární oběžné dráze NGSO mají do roku 2028 předběhnout v příjmech geostacionární družice. Trh s geostacionární oběžnou dráhou Země představoval v roce 2023 přibližně 85 %

Polaris Dawn přistála

Kosmická loď Crew Dragon Resilience mise Polaris Dawn přistála poblíž Dry Tortugas v Mexickém zálivu. Skončila tak pětidenní soukromá mise během které došlo na první komerční

Finance pro Lightspeed

Telesat zajistil vládní prostředky pokrývající více než polovinu 3,5 miliardy dolarů nákladů na navrhovanou širokopásmovou konstelaci s nízkou oběžnou dráhou Země (LEO). 14. září 13:00

National Geospatial-Intelligence Agency

National Geospatial-Intelligence Agency (NGA) vybrala 10 společností, které budou v příštích pěti letech soutěžit o zakázky až do výše 290 milionů dolarů na poskytování komerčních družicových snímků

United Airlines

Americký dopravce United Airlines oznámil plány začít vybavovat více než 1 000 letadel ve své mezinárodní flotile připojením Starlink, a to od příštího roku. Společnost tak přejde

Kritika FAA

Den po tvrdé kritice ze strany Kongresu a průmyslu obhajoval Federální úřad pro letectví svůj přístup k udělování licencí. Jako příklad dobré spolupráce použil úřad společnost SpaceX.

AST SpaceMobile

SpaceX vypustilo prvních pět produkčních družic pro širokopásmovou konstelaci AST SpaceMobile. Zakladatel, předseda a generální ředitel AST SpaceMobile Abel Avellan uvedl, že operátor navázal po startu

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

SLEDUJEME: Starliner se vrací bez posádky na Zemi

Starliner

Pilotovaná testovací mise CFT (Crew Flight Test) kosmické lodi Starliner od firmy Boeing se chýlí ke konci. Loď během příletu k orbitálnímu komplexu trápily problémy s manévrovacími raketovými motory na servisním modulu. V dalších týdnech proto probíhaly jejich zkoušky a dalších několik týdnů se nasbíraná data vyhodnocovala. Agentura NASA nakonec rozhodla, že se Starliner z preventivních důvodů vrátí na Zemi bez posádky. Aktuálně platí, že by k odpojení kosmické lodi od stanice mělo dojít 4 minuty po sobotní půlnoci a v 6:03 našeho času by měla návratová kabina dosednout do Nového Mexika. V tomto článku najdete jednak přímý přenos od NASA, ale i náš psaný online přenos.

Okno psaného přenosu služby liveblog24 se obnovuje automaticky. Pro zobrazení nových příspěvků byste tedy ve většině případů neměli potřebovat aktualizovat stránku. Na každou novou zprávu navíc budete upozorněni zvukovým signálem. Psaný přenos zahájíme v pátek 6. září ve 23:00 SELČ.

Zdroje informací:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://images-assets.nasa.gov/image/iss071e265137/iss071e265137~large.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
24 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
zvejkal
zvejkal
10 dní před

Tak, som zvedavy.
A dufam, ze to Starliner da bez problemu.

Petasvo
Petasvo
9 dní před

Také doufám, že to dobře dopadne. Inženýři dělali, co mohli…
Mám tu odkaz na jedno zamyšlení, co se stalo a porovnání (samozřejmě pokud se to sem nehodí, tak to smažte) https://kechlibar.net/2024/08/27/ponekud-prodlouzena-sluzebni-cesta-aneb-kdyz-misto-inzenyra-zavladne-manazer/

Jura
Jura
9 dní před

Je v zájmu všech, aby se přistání povedlo a celá ta věc byla víc než jen pouhou ostudou Boeingu (všechna sláva, polní tráva). Nejen USA potřebují fungující systém pro dopravu na/z ISS (ikdyž mě firemní politika fa. Boeing štve).

Thales
Thales
9 dní před
Odpovědět  Jura

To je otázka. Záleží jestli se na to díváte krátkodobě nebo dlouhodobě. Boeing není dlouhodobě (už) vhodný partner a je tomu tak už dlouho. Kdyby návrat nedopadl dobře, tak krátkodobě by to bylo sice špatně, ale dlouhodobě by to NASA vedlo k přidělování zakázek perspektivnějším firmám. Stálo by to méně peněz a šlo by to rychleji, takže ve výsledku by zbylo více na vědu a výzkum. Už teď k tomu má NASA dobře nakročeno, ale ten přechod je pomalý. Zrychlení by neuškodilo. Teoreticky je i možné (byť nepravděpodobné), že po takovém kopanci by se někdo u Boeingu probral z letargie a zase by trochu začali fungovat, což by nebylo od věci.

Jura
Jura
9 dní před
Odpovědět  Thales

Ano, máte pravdu, ale předpokládám (nebo spíš doufám), že situace okolo Starlineru a tlak veřejnosti (myšleno amerických daňových poplatníků) je pro Boeing takovou ostudou, že bude muset hodně zabrat, aby si zkaženou reputaci napravil a to bude hodně těžké.
Jinak mě napadají dvě další možnosti:
– Boeing se už příště nebude podobných výzev účastnit z vlastní iniciativy
– Boeing už příště nebude k podobným výzvám vůbec přizván

…anebo třetí možnost, že se Boeing na několik let stáhne a bude doufat, že se zapomene. Po pár letech se vrátí zpět s armádou právníků a PR kampaní předchozí nezdary a přešlapy začne bagatelizovat.

Radim Pretsch
Radim Pretsch
9 dní před
Odpovědět  Thales

Ad Jura
1) USA už dávno spolehlivý pilotovaný systém mají- Crew Dragon. Stát se dvěma systémy je unikum. Bylo by to poprvé v historii pilotovaných letů. Žádný jiný stát to neplánuje. Ukončení Starlineru by z tohoto pohledu žádná tragédie nebyla.
Navíc NASA připravuje Orion a SX Starship.

2) Boeing je soukromá firma. Daňoví poplatníci na něj nemají žádný vliv či „páku“.

3) Starliner je pro Boeing okrajovou záležitostí. Zásadní je pro něj zmátořit leteckou a hlavně držet zbrojní výrobu. Nikam se stahovat nebude.

Thales
Thales
9 dní před
Odpovědět  Thales

>Radim
Problém je, že Boeing je hlavním dodavatelem i tam, kde pod celkovým výsledkem je podepsána NASA, kupříkladu SLS. Dodávají nejen samotné zařízení, ale i projekční práce – návrh. Tak to ostatně vždy bylo. Starliner se liší tím, že to nedělají jako zakázku, za kterou nejsou zdaleka tolik zodpovědní jako v jiných případech, naopak mají plnou zodpovědnost. Jinak řečeno v očích (nejen) veřejnosti jde průšvih za nimi, ne za NASA. To se ukázalo být ze strany NASA velice prozíravé. Ale co jsem chtěl říci – když jim nevyjde Starliner, tak u NASA stejně budou vždycky nějakou formou nasáčkovaní. Nemají tedy strach, že by mohli skončit úplně a přijít tím o pověst dvorního dodavatele obecně. Možná za 15 let to bude jinak, teď ještě ne.

Radim Pretsch
Radim Pretsch
9 dní před
Odpovědět  Thales

Naprosto s Vámi souhlasím. Boeing má silnou pozici nejen v NASA, ale v celé ekonomice USA. Ani průšvih s letadlly, natož s „nějakým“ (velké uvozovky) Starlinerem, s ním v dohledné době neotřese. Já doufám a přeji si, aby tuhle dohlednou dobu Boeing využil k vlastní nápravě.

gendibal
gendibal
9 dní před

„Prý je stoprocentně přesvědčen, že Starliner bude vozit astronauty“
Inu, jak se říká, optimista je špatně informovaný pesimista. Je možné, že by byl administrátor NASA celou tu dobu úspěšného letu Starlineru na dovolené a nevěděl, co a jak?

Borin
Borin
9 dní před

Skvělé, je to na zemi (s malým Z).
Je otázka, co Boeing dál. Jestli se jim vyplatí tu loď zobchodovat a využívat napravený PR, nebo by to znamenalo ještě víc škrtit jinde a zadělávat si na další problémy dalších svých výrobků.

Otázka prostě zní: Může Boeing klesnout ještě níž? Budou akcionáři vyznávat heslo Po nás potopa? Nebo proletí firmou svěží hurikán?

myshpul
myshpul
9 dní před

Tak to vypada na uspech, mam radost uz jen za ty inzenyry co na tom nechali pulku zivota. Predtim se asi trochu s tou bezpecnosti vystihali, ale kdyz maji tu moznost zalohy… O tom to je. Priste muze zalohovat Starliner.

PV
PV
9 dní před

Dobrý den, jak to je aktuálně s možností nouzového opuštění ISS pro posádku Starlineru? Nechybí na zadokovaných lodích dvě křesla? Nebo jsem něco přehlédl?

zvejkal
zvejkal
9 dní před
Odpovědět  PV

To zaujima aj mna.
Vie niekto?

Bigbaz
Bigbaz
9 dní před
Odpovědět  zvejkal

V pripade problemu by se nouzove pripasali k paletam v Crew Dragonu.

PV
PV
9 dní před
Odpovědět  zvejkal

Tak to mi ve světle superopatrnosti NASA připadá jako hodně velká improvizace s nejistým výsledkem. Nejen, že by nebyli, v případě nepovedeného vstupu do atmosféry, usazení v anatomických sedačkách, ale ani by neměli skafandry s napojením na systémy podpory života lodi. Nechci věřit, že je to tak.

PV
PV
9 dní před
Odpovědět  zvejkal

Jakkoliv je pravděpodobnost nízká, není nulová. Takže ve světle slovíčkaření Starliner „není nebezpečný, ale ani bezpečný“ mi sázka na návrat bez skafandrů, jakkoliv je v tuto chvíli nepravděpodobný připadá jako krok poněkud nekonzistentní. A v případě odkladu startu Crew 9 se ta nízká pravděpodobnost zvyšuje.
Omlouvám se Bigbazovi za polemiku s jeho vysvětlením. Ale když to stejně píše i Dušan, nezbývá mi než věřit, že to NASA má opravdu takto vymyšleno.

Radim Pretsch
Radim Pretsch
9 dní před
Odpovědět  zvejkal

Jiné řešení pro případ akutního nouzového opuštění ISS neexistuje. Můžete si navymýšlet co chcete, ale v reálu můžete použít jen to, co máte k dispozici.
Útěchou může být, že pravděpodobnost takové situace je mizivá.

PV
PV
9 dní před
Odpovědět  zvejkal

Já vím, že můžu použít jen to co mám. Ale celou dobu jsme byli ujišťování, že pro potřebu nouzové evakuace je Starliner použitelný a teď si ho nechali uletět. Dle mého laického názoru poněkud předčasně, asi tak o 17 dní.

Radim Pretsch
Radim Pretsch
8 dní před
Odpovědět  zvejkal

Nenechali si ho uletět. Po zralé úvaze jej odeslali na Zem bez posádky a to v termínu, který se jim jevil jako nejlepší možný.
S ohledem na dopady, které toto rozhodnutí má, vůbec nepochybuji, že zvolili nejlepší možné řešení.

zvejkal
zvejkal
8 dní před
Odpovědět  zvejkal

Suhlasim s Radimom.

lablackpepper
lablackpepper
9 dní před

Díky za podrobný článek. Jsem ráda, že to dobře dopadlo. Snad příště už i s posádkou i dolů.