sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Capella Space

Capella Space, poskytovatel služeb pozorování Země využívající radarové družice se syntetickou aperturou, získal od amerického letectva kontrakt v hodnotě 15 milionů dolarů na modernizaci svých senzorů a schopností sběru dat pro vojenské aplikace.

Agentura DGA

Eva Portier, zástupkyně pro vesmír francouzské zbrojní agentury DGA uvedla, že do roku 2030 Francie plánuje mít aktivní schopnost bránit vesmírné prostředky.

Pokuta pro SpaceX

FAA oznámila 17. září, že udělila SpaceX pokutu ve výši 633 009 USD za porušení podmínek jejích licencí během června 2023 při startech rakety Falcon 9 na misi Satria-1 a v červenci 2023 za vynesení Jupiteru-3 Falconem Heavy.

Družicová platforma NOVA

Výrobce družic Apex formálně uvedl na trh větší družicovou platformu NOVA, která je podle společnosti určena pro náročnější mise vládních zákazníků. První dodávky zákazníkům začnou ve třetím čtvrtletí roku 2025.

Neuraspace

Evropská kosmická agentura plánuje otestovat služby řízení kosmického provozu, které nabízí portugalský startup Neuraspace. Na základě smlouvy oznámené 16. září bude kancelář ESA Space Debris Office integrovat služby Neuraspace se svými stávajícími nástroji.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

Evropa pošle na Měsíc vrtačku a malou laboratoř

Evropský soubor Prospect (Package for Resource Observation and In-Situ Prospecting for Exploration, Characterisation and Testing) tvořený vrtačkou a miniaturizovanou laboratoří poletí do polárních oblastí Měsíce, aby tam pátral po těkavých látkách jako je vodní led. Využije přitom iniciativy CLPS od agentury NASA. Americká agentura vybrala poskytovatele pro let v roce 2027, kterým se stala firma Intuitive Machines. Její mise má prohloubit naše chápání Měsíce a zodpovědět klíčové otázky o tom, kde a jak se na povrchu Měsíce dají objevit těkavé látky. Tímto výrazem se označují chemické sloučeniny, které se za určitých podmínek snadno vypařují. Prospect je souborem přístrojů, které společně zajistí odvrtání vzorku z hloubky alespoň jednoho metru pod povrchem, obstarají i extrakci tohoto materiálu i jeho zpracování v malé laboratoři.

Umělecká představa landeru Nova-C od firmy Intuitive Machines na povrchu Měsíce.
Umělecká představa landeru Nova-C od firmy Intuitive Machines na povrchu Měsíce.
Zdroj: https://www.esa.int/

Kombinace robotické vrtačky a analytického přístroje si klade za cíl identifikovat těkavé látky zachycené pod povrchem v extrémně chladném prostředí s teplotami až -150 °C. Evropský systém poletí na Měsíc na landeru Nova-C od Intuitive Machines společně s pěti dalšími přístroji ze Spojených států – jedná se třeba o koutové odražeče k lokalizaci přesného místa přistání, dále o kvasinky pro studium účinků kosmického záření a gravitace. Šest palubních experimentů bude mít celkovou hmotnost okolo 80 kilogramů.

Vrtačka ProSEED.
Vrtačka ProSEED.
Zdroj: https://www.esa.int/

Prospect je součástí globálních snah o identifikaci lunárních zdrojů pro udržitelnou a dlouhodobou přítomnost lidí na Měsíci. Voda je klíčovým cílem tohoto hledání. Na povrchu i pod ním mohou být shluky zmrzlé vody, což platí především pro polární oblasti. To již naznačují nedávná měření z oběžné dráhy. Informace o tom, kolik vody je zde přítomno a jak je dostupná, by pomohly naplánovat budoucí mise využívající místní zdroje. „Prospect se připojí k nové vlně lunárního výzkumu a průzkumu, která může otevřít nové dveře k využívání lunárních zdrojů. Například extrakce kyslíku přímo z lunárních hornin a prachu by mohla být účinnou metodou, jak dodávat kyslík do obytných modulů, či pro pohon kosmických lodí,“ říká Richard Fisackerly, projektový manažer mise Prospect a dodává: „Kromě jejich potenciálu jakožto zdrojů, představují lunární těkavé látky také důležitou součást lunárního regolitu, tedy vrstvy prachu a rozdrcených kamenů na povrchu Měsíce. Prospect může posunout naše chápání základních vědeckých poznatků o Měsíci a jeho prostředí.

Mapa potenciálních ložisek vodního ledu v okolí jižního pólu Měsíce.
Mapa potenciálních ložisek vodního ledu v okolí jižního pólu Měsíce.
Zdroj: https://www.esa.int/

Robotická vrtačka ProSEED se dokáže zavrtat až metr pod lunární povrch. Teploty v těchto podpovrchových vrstvách se očekávají pod -100 °C a korespondují s podmínkami, ve kterých by vodní led mohl být stabilní. Vrtačka je vybavena multispektrálním snímačem a senzorem permitivity, což má pomoci dálkové detekci a analýze těkavých látek, ale i mineralogickému výzkumu regolitu v přistávací oblasti. Miniaturizovaná laboratoř ProSPA dostane vzorky odebrané vrtačkou pomocí karuselu s několika pecemi, zapečetí je a zahřeje k extrakci těkavých látek zachycených za nízkých teplot. Přístroj ProSPA poté v plynech uvolněných ze vzorku změří podstatu a množství těkavých látek. ProSPA také otestuje specifické procesy, které by se mohly uplatnit v budoucnu při extrakci zdrojů.

Detail vrtáku na vrtačce ProSEED.
Detail vrtáku na vrtačce ProSEED.
Zdroj: https://www.esa.int/

Vrtačka ProSEED již prošla zkouškami v Itálii, mezi kterými nechyběly ani testy za velmi nízkých teplot, při velmi nízkém tlaku a s využitím směsi simulující lunární regolit a ledu. Tyto zkoušky prověřily schopnost vrtačky proniknout hluboko do tvrdého materiálu a úspěšně z něj odebrat vzorky. Projekt Prospect vyvíjí pro ESA široký průmyslový tým, v jehož čele stojí firma Leonardo z Itálie, hlavní dodavatel a technický vedoucí vrtačky ProSEED a britská Open University, která vede přístroj ProSPA. „Tento úspěch je významným potvrzením technologické excelence společnosti Leonardo v oblasti kosmické robotiky, která je výsledkem zkušeností získaných při vývoji vrtaček a systémů pro odběr vzorků pro mise Rosetta a ExoMars,“ říká Francesco Rizzi, viceprezident pro vesmírnou divizi společnosti Leonardo.

Miniaturizovaná laboratoř ProSPA.
Miniaturizovaná laboratoř ProSPA.
Zdroj: https://www.esa.int/

Po více než deseti letech vývoje konceptu a přístroje ProSPA je náš tým nadšený, že se může vydat na cestu na Měsíc. Těšíme se na analýzu čerstvých vzorků, které by mohly obsahovat dávné zásoby vody a dalších ztuhlých látek. Nemůžeme se dočkat, až odhalíme tajemství tohoto extrémního prostředí a objevíme jeho potenciál pro podporu budoucích průzkumných misí,“ uzavírá Simeon Barber, vedoucí projektu ProSPA z Open University.

Přeloženo z:
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/…/26290227-1-eng-GB/Prospect_drill.png
https://www.esa.int/…/26292522-1-eng-GB/Intuitive_Machines_Nova-C_lunar_lander.png
https://www.esa.int/…/26290180-1-eng-GB/Prospect_s_lunar_drill.jpg
https://www.esa.int/…/Potential_water_ice_deposits_around_Moon_South_Pole.jpg
https://www.esa.int/…/26290133-1-eng-GB/Lunar_drill_close-up.jpg
https://www.esa.int/…/26292194-1-eng-GB/ProSPA_lunar_space_lab.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
https://kosmonautix.cz/2024/08/31/evropa-posle-na-mesic-vrtacku-a-malou-laborator/