RAMSES je na dobré cestě ke schválení

Před 30 lety, 16. července 1994 astronomové udiveně sledovali následky dopadu prvního z mnoha kousků komety Shoemaker-Levy 9 do Jupiteru. Tato událost vyvolala (kromě jiného) také zájem o obor planetární obrany, protože se lidé začali ptát, zda by lidstvo bylo schopno nějakým způsobem zabránit podobné situaci, která by hrozila u Země. Evropská kosmická agentura se nyní v rámci programu Space Safety chystá udělat další krok na cestě k odpovědi na tuto otázku. Zástupci programu totiž obdrželi povolení zahájit přípravné práce na další misi z oboru planetární obrany. Vybraný projekt dostal jméno RAMSES (Rapid Apophis Mission for Space Safety).

Průlet planetky Apophis kolem Země 13. dubna 2029 (data z února 2005).

Průlet planetky Apophis kolem Země 13. dubna 2029 (data z února 2005).
Zdroj: https://upload.wikimedia.org/

Ramses se setká s planetkou 99942 Apophis a doprovodí ji při jejím bezpečném, ale mimořádně těsném průletu kolem Země v roce 2029. Výzkumníci budou studovat planetku i to, jak zemská gravitace pozmění její fyzikální vlastnosti i vzhled. Tyto poznatky zlepší naši schopnost bránit naši planetu před případnými objekty, které mohou být v budoucnu objeveny na kolizním kursu se Zemí. Samotná planetka Apophis měří v průměru 375 metrů a 13. dubna 2029 se prosmýkne kolem Země ve vzdálenosti pouze 32 000 kilometrů. Na krátkou chvíli ji na tmavé noční obloze budou moci sledovat pouhým okem zhruba dvě miliardy lidí z většiny Evropy a Afriky a části Asie.

Apophis Zemi zcela jistě mine. Astronomové jednoznačně vyloučili jakoukoliv možnost, že by se tato planetka v následujících 100 letech mohla srazit se Zemí. Ale průlet Apophisu kolem Země v dubnu 2029 bude extrémně vzácným přírodním jevem. Analýzou velikosti a oběžných drah všech známých planetek došli astronomové k tomu, že objekt o velikosti Apophisu se takto blízko k Zemi dostane pouze jednou za 5 000 až 10 000 let! Pro srovnání úplné zatmění Slunce nastává na nějakém místě Země jednou za 18 měsíců a Halleyova kometa se vrací k Zemi každých 76 let. Na tomto srovnání je vidět, o jak mimořádnou událost v roce 2029 půjde.

Radarové pozorování planetky Apophis provedené v březnu 2021 vyloučilo možnost srážky tohoto objektu se Zemí na následujících sto let.

Radarové pozorování planetky Apophis provedené v březnu 2021 vyloučilo možnost srážky tohoto objektu se Zemí na následujících sto let.
Zdroj: https://www.esa.int

Průlet Apophisu v roce 2029 právem přitáhne pozornost celého světa a představuje jedinečnou příležitost pro vědu, zapojení veřejnosti i planetární obranu. Evropská mise Ramses se s Apophisem setká ještě než planetka dorazí k Zemi a bude jej doprovázet i při průletu, aby sledovala, jak jej pozmění a zdeformuje pozemská gravitace. „O planetkách se toho ještě musíme hodně naučit, ale až doteď jsme za nimi museli cestovat do hlubin sluneční soustavy, abychom je mohli studovat a provádět experimenty s interakcí s jejich povrchem,“ uvedl Patrick Michel, ředitel výzkumu na Observatoire de la Côte d’Azur a dodal: „Vůbec poprvé nám nyní příroda přináší jednu takovou planetku k naší planetě, která s ní bude dělat vlastní experimenty. Všechno, co potřebujeme udělat, je sledovat, jak se Apophis natahuje a smršťuje vlivem slapových sil, které mohou vyvolat sesuvy materiálu a další poruchy, což odkryje nový podpovrchový materiál.

Vizualizace mise Ramses.

Vizualizace mise Ramses.
Zdroj: https://www.esa.int/

Ramses musí odstartovat v dubnu 2028, aby mohl k Apophisu přiletět v únoru 2029, tedy dva měsíce před jeho blízkým průletem kolem Země. Aby se tahle neoblomná uzávěrka stihla, požádala ESA o povolení zahájit přípravné práce na misi co nejdříve s využitím stávajících zdrojů. Toto povolení udělila rada programu Space Safety. Rozhodnutí, zda bude mise plně schválena, proběhne na zasedání Rady ESA na ministerské úrovni v listopadu 2025. S využitím souboru vědeckých přístrojů bude sonda provádět pečlivý průzkum planetky před průletem i po něm. Zaměří se na tvar planetky, vzhled jejího povrchu, oběžnou dráhu, rotaci a orientaci v prostoru. Analýza, jak se Apophis při průletu změnil, výzkumníkům prozradí mnoho informací o tom, jak planetky reagují na vnější síly, ale také o složení planetek, jejich vnitřní struktuře, soudržnosti, hmotnosti, hustotě a pórovitosti.

Umělecká představa sondy DART před kolizí s planetkou Dimorphos.

Umělecká představa sondy DART před kolizí s planetkou Dimorphos.
Zdroj: https://www.esa.int/

To jsou všechno velmi důležité parametry při vyhodnocování nejvhodnějších metod odklonu nebezpečné planetky z kolizního kursu se Zemí. Planetky jsou také časové schránky vytvořené před miliardami let. Data z mise Ramses tak nabídnou také lepší vhled do procesu vzniku a evoluce celé Sluneční soustavy. Ramses ale na tyto úkoly nebude sám. NASA už se svou sondou známou dříve jako OSIRIS-REx směřuje k Apophisu. Vzhledem k limitům ze strany orbitální mechaniky však nově pojmenovaná sonda OSIRIS-APEX dorazí k Apophisu až přibližně měsíc po jeho průletu kolem Země. Vědci očekávají, že slapové síly Země pozmění rotační parametry planetky a možná vyvolají sesuvy materiálu, či ekvivalent zemětřesení. Tím, že Ramses bude na místě už v předstihu, bude moci poskytnout podrobná srovnání před a po, ze kterých bude možné vyčíst, jak byla planetka změněna průletem kolem Země. Po samotném průletu navíc budou u planetky hned dvě schopné sondy, což umožní dodatečný vědecký výzkum a měření dlouhodobých účinků.

Sonda Hera prozkoumá následky kolize i s pomocí dvou CubeSatů Milani a Juventas.

Sonda Hera prozkoumá následky kolize i s pomocí dvou CubeSatů Milani a Juventas.
Zdroj: https://www.esa.int/

Mezinárodní spolupráce mezi americkou sondou DART, která narazila do planetky, a evropskou sondou Hera, která prozkoumá následky nárazu, nám ukazuje, že lidstvo by v principu dokázalo odklonit nebezpečnou planetku, pokud by to bylo potřeba. Jenže při skutečné hrozbě by bylo potřeba také postavit a vypustit naši reakci dostatečně rychle. Richard Moissl, šéf Oddělení planetární obrany v ESA vysvětluje: „Ramses prokáže, že lidstvo dokáže vypustit průzkumnou misi pro setkání s přilétávající planetkou jen v řádu let. Tento typ mise je základním kamenem reakce lidstva na nebezpečnou planetku. Průzkumná mise by totiž byla vypuštěna jako první, aby analyzovala dráhu a strukturu přilétávající planetky. Výsledky by byly využity k určení, jak planetku nejlépe odklonit, případně by byla úplně vyloučena možnost srážky ještě než by začal vývoj drahé odkláněcí mise.“ Paolo Martino z ESA, který vede projekt Ramses dodává: „Mise Ramses využívá mnoho technologií, zkušeností a vědeckých týmů, které vznikly pro misi Hera. Ta ukázala, že evropský průmysl i agentura ESA mohou splnit přísné časové harmonogramy a Ramses bude tento příklad následovat.

Přeloženo z:
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
http://www.skyandtelescope.com/wp-content/uploads/Apophis-2029-flyby.jpg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/34/Apophis_pass.svg
https://www.esa.int/…/New_radar_observations_of_Apophis_rule_out_future_impact.gif
https://www.esa.int/…/ESA_s_Ramses_mission_to_asteroid_Apophis.jpg
https://www.esa.int/…/22247285-1-eng-GB/After_the_crash_comes_Hera.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “RAMSES je na dobré cestě ke schválení”

  1. Baton David napsal:

    super, a na nějaké budoucí misi by planetku mohli zpomalit a zaparkovat na orbitě

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.