sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Chang’e 6 přistála na odvrácené straně Měsíce

Přistávací modul čínské sondy Chang’e 6 úspěšně přistál na odvrácené straně Měsíce. Došlo k tomu v noci na neděli 2. června a vzápětí začal tento robotický vyslanec lidstva pracovat na přípravách ke sběru jedinečných lunárních vzorků. Sonda přistála v 0:23 našeho času a čínská kosmická agentura CNSA poté tuto zprávu vyslala do světa. Lander mířil do jižní části kráteru Apollo, který se nachází v pánvi South Pole – Aitken (SPA) na odvrácené straně Měsíce. Toto přistání je kriticky důležité k tomu, aby se na Zemi dostaly vzácné a vědecky nedocenitelné lunární vzorky, které bude čekat pečlivá analýza. Ostatně soubor doporučení pro NASA od expertů z akademie věd na další desetiletí označil dopravu vzorků ze SPA na Zemi za úkol s nejvyšší vědeckou prioritou.

Lander sondy Chang’e 6 využil motor s tahem 7 500 newtonů, aby v 0:09 našeho času opustil oběžnou dráhu kolem Měsíce a zahájil sestup. Lander měl ve výšce přibližně 2,5 kilometru nad povrchem Měsíce provést rychlou úpravu orientace v prostoru, než pokračoval v sestupu. Následně sonda ve výšce okolo 100 metrů vstoupila do fáze vznášení nad povrchem, aby provedla jemné úpravy pro vyhnutí se překážkám. Lander si v této fázi vybíral bezpečné přistávací místo na základě dat z palubních kamer i lidaru.

Sonda Chang'e 6 během předstartovních příprav.
Sonda Chang’e 6 během předstartovních příprav.
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Chang’e 6 je čtvrtou čínskou sondou, která se pokusila přistát na Měsíci a i počtvrté uspěla. Byl to také historicky druhý pokus o přistání na odvrácené straně Měsíce, přičemž i ten první patřil Číně (a byl úspěšný). V roce 2024 šlo o třetí přistání na Měsíci a zatím se zdá, že bylo nejúspěšnější. V lednu dosedl na Měsíc japonský lander SLIM a v únoru jej následoval lander IM-1 Odysseus od americké firmy Intuitive Machines. Oba zmíněné stroje sice přistály, ale ani v jednom případě nešlo o stoprocentně hladké, bezproblémové přistání. U Chang’e 6 zatím žádné informace o problémech nepřišly.

Týmy pozemních expertů po přistání zahájily první fázi zkoušek systémů kosmické sondy, které jsou nezbytné k zahájení fáze odběru vzorků. Lander by měl odebrat možná až dva kilogramy lunárního materiálu, k čemuž využije lopatku (pro odběr povrchového regolitu) a vrtačku pro odběr podpovrchového materiálu. Samotný odběr má trvat okolo 14 hodin, přičemž k opuštění lunárního povrchu dojde do 48 hodin od přistání. Vzletová část landeru se vzorky se vydá vstříc oběžné dráze. Oficiální místa však zatím nevydala přesný časový harmonogram jednotlivých kroků. Obousměrnou komunikaci sondy se Zemí zajišťuje letos vypuštěná retranslační družice Quequiao-2.

Zatím rozhodně není vyhráno. Než se vzorky dostanou na Zemi k analýze, čeká na misi Chang’e 6 ještě několik složitých kroků. Přesto si úspěšné přistání zaslouží oslavit, jelikož šlo o kritickou fázi celé mise. „Analyzoval jsem vědecká data ze sondy Chang’e 4, která přistála na odvrácené straně Měsíce a byl jsem neustále překvapován novými objevy, které pořídilo vozítko. Proto se na misi Chang’e 6 mimořádně těším,“ uvedl Xu Yi, asistent profesora na Macau University of Science and Technology v rozhovoru pro portál SpaceNews a dodal: „Důvody asymetrie v úrovni vulkanické aktivity mezi přivrácenou a odvrácenou stranou Měsíce jsou stále předmětem různých hypotéz. Chang’e 6 pravděpodobně odebere materiál z různých zdrojů včetně produktů lokální vulkanické aktivity. Analýza složení a datování vzorků poskytnou mnohem lepší znalostní základnu týkající se vulkanické aktivity na odvrácené straně.“ Vzorky by mohly obsahovat také materiál vyvržený z měsíčního pláště. To by poskytlo cenný pohled nejen na hlubiny Měsíce, jejich složení a vývoj, ale také na Zemi a širší historii Sluneční soustavy.

Vizualizace odletu vzletové části landeru se vzorky.
Vizualizace odletu vzletové části landeru se vzorky.
Zdroj: https://c02.purpledshub.com/

Očekává se, že po ukončení odběru vzorků se vzletová část přistávacího modulu i se vzorky odpojí od spodní části landeru a do 48 hodin od přistání dopraví vzorky na oběžnou dráhu Měsíce. Tato vzletová část se na oběžné dráze kolem Měsíce setká s orbiterem mise Chang’e 6, který zatím krouží kolem Měsíce. Vzorky poté budou přemístěny do návratového pouzdra a poté se orbiter vydá směrem k Zemi. Na přesně vypočítaném kursu s naší planetou pak orbiter okolo 25. června uvolní návratové pouzdro. To se nejprve zanoří do atmosféry jen lehce a poté se do ní definitivně zanoří, aby přistálo v oblasti Vnitřní Mongolsko. Vzorky budou následně přepraveny do specializovaného střediska pro manipulaci, skladování a analýzu lunárního materiálu.

Ale vraťme se ještě do současnosti. Kromě odběrných zařízení nese lander sondy Chang’e 6 také další vědecké vybavení schopné provádět široké spektrum vědeckých úkolů. Předpokládá se, že dojde i k vysazení malého vozítka na povrch. Stroj, o kterém zatím chybí bližší informace, by mohl fungovat alespoň v krátkém časovém horizontu. Na palubě landeru mise Chang’e 6 najdeme třeba detektor negativních iontů NILS od Švédského institutu kosmické fyziky, francouzský přístroj DORN pro sledování výměny těkavých látek mezi regolitem a exosférou, nebo pasivní italské odražeče INRRI. Při výše popsaném startu vzletového modulu bude zřejmě přistávací část poškozena, což pravděpodobně ukončí její činnost. Na závěr ještě připomeňme, že Chang’e 6 je součástí širšího čínského lunárního programu. Čína připravuje další dvě navazující mise mířící k jižnímu pólu. Jedná se o mise Chang’e 7 (plánovaný start v roce 2026) a Chang’e 8 (plánovaný start 2028). Čína by také ráda do roku 2030 dostala na povrch Měsíce své astronauty.

Přeloženo z:
https://spacenews.com/

Zdroje obrázků:
https://newsmedia.tasnimnews.com/…/1403/03/10/1403031017361836230199514.jpg
https://pbs.twimg.com/media/GOvfjqeXEAAbzXp?format=jpg&name=4096×4096
https://c02.purpledshub.com/…/2024/05/chang-e-6-china-social.jpg?w=1029&webp=1

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
4 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Radek V.
Radek V.
3 měsíců před

Na to, jak velký je to úspěch, si to Číňani hrozně pokazili mizernou reklamou. Za mě měli mít tiskovku každý den a chválit si úspěšně splněné kroky mise – poprvé v historii lidé zkusí získat vzorky z odvrácené strany. Je to stejná bída jako Japonci se svými vzorky z asteroidů. Snad jim to všechno klapne stejně dobře.

pidzej78
pidzej78
3 měsíců před
Odpovědět  Radek V.

naprostý souhlas… slabé medializace je škoda o to více v kontrastu s úplnými či částečnými neúspěchy Indie či amerických soukromých firem, kterým jejich sondy nedoletí k Měsíci vůbec, anebo se překlopí na bok či na záda a každý se pořádají tiskovky, kolik kilobajtů se podařilo přenést z toho či onoho zařízení. Mezitím Čína úplně na frajera si v klidu na první dobrou přistane na odvrácené straně, bez jakýchkoliv potíží odebere vzorky a se stejnou samozřejmostí už stihla i odstartovat. Pokud se něco nepokazí při přistání, bude to pro Čínu fenomenální úspěch a začínám jim věřit přistání Tchajkonauta na Měsíci do konce dekády.

Lubo
Lubo
3 měsíců před
Odpovědět  pidzej78

podla mna to orbitalne randevu bude klucove.. no a, oni funguju trocha inak, propaguju domacemu miliarda+ publiku (Mesiac je jednym z pilierov Cinskej mytologie), po akademickych linkach (vysledky, vzorky budu po nejakom case k dispozicii) a mozno v ramci BRISCU.. take to vseobecne PR ala zapadne promotion, nema velky vyznam, lebo naraza na doktrinu o zadrziavani – zlahcovani, negativizovani uspechov (napr. US Kongres ma na to specialnu rozpoctovu kapitolu na vyvolavanie negativneho obrazu).. a asi aj nejake to utajovanie hra ulohu.

Karel Kocourek
Karel Kocourek
3 měsíců před
Odpovědět  Radek V.

U východoasijských národů v medializaci obecně hraje roli odlišná mentalita: selhání nesou mnohem tíž, než my, natož Američané. Takže čekají, až mise skončí nebo je dosaženo rozhodujícího úkolu. Medializovat obtížnou misi předem a pak selhat by znamenalo osobní tragédii pro řadu zúčastněných. Když se nemedializuje, přejde se to mlčením, jako kdyby se nic důležitého nestalo.
Evropani by po selhání řekli něco jako: „jsme zklamaní, příště budeme opatrnější“, zatímco Američani by udělali konferenci o tom, jaká je to ohromná zkušenost. Američani jsou obecně ukecanější a rádi se sami pochválí, protože mají pocit, že tak lépe prodávají svoji práci.
Vzpomínám si na to, jak v krátké době po sobě startoval raketoplán a evropské sondy Herschel a Planck. Americká tiskovka byla vedena v superlativech, úžasná práce, skvělý tým, jsme na všechno hrdí. Na tiskovce ESA zabručel Jean-Jacques Dordain něco v tom smyslu, že jsou rádi, že to dobře dopadlo, protože to taky mohlo dopadnout špatně. Přitom onen let raketoplánu byl prostě jen jeden z běžných letů, zatímco evropské sondy představovaly přelom v astronomii.

https://kosmonautix.cz/2024/06/03/change-6-pristala-na-odvracene-strane-mesice/