Sophie Adenot a Raphaël Liégeois poletí na ISS

První dva zástupci evropských astronautů, kteří vyšli z náboru z roku 2022, se dočkali letové nominace. Francouzka Sophie Adenot a Belgičan Raphaël Liégeois se díky tomu dočkají svého prvního letu na Mezinárodní kosmickou stanici ISS, přičemž obě jejich mise by měly odstartovat v roce 2026. Tento významný milník pro nové členy oddílu astronautů, kteří teprve před pár týdny oficiálně dokončili svůj základní výcvik, byl oznámen 22. května odpoledne našeho času v rámci Kosmické rady, která se včera a dnes koná v Bruselu. V rámci živě vysílaného přenosu jejich letovou nominaci oznámil Josef Aschbacher, generální ředitel agentury ESA.

Sophie Adenot

Sophie Adenot
Zdroj: https://www.esa.int

Jmenování Sophie a Raphaëla do pozice dalších astronautů agentury ESA, kteří poletí na Mezinárodní kosmickou stanici, představuje významný milník pro ESA a její oddíl astronautů vybraných v roce 2022,“ uvedl Josef Aschbacher a dodal: „Je to hmatatelný výsledek našeho závazku pokračovat v trendu silné evropské přítomnosti v mezinárodním kontextu. Vzhledem k tomu, že se průzkumné aktivity rozvíjejí nebývalým tempem, je vyslání dvou nově vytrénovaných astronautů ESA na oběžnou dráhu zásadním krokem na cestě k zachování evropského know-how, které zajistí dlouhodobou účast Evropy v dalších probíhajících programech, jako je Artemis, ale také ve všech budoucích projektech zahrnujících lety lidí do vesmíru a jeho průzkum.

Jak již bylo uvedeno výše, Sophie a Raphaël jsou členy zatím nejnovější party astronautů, která byla vybrána v roce 2022. Nedávno zakončili svůj základní výcvik, který byl zakončen 22. dubna slavnostním ceremoniálem ve středisku přípravy evropských kosmonautů. Díky aktuálně oznámené nominaci se Sophie Adenot a Raphaël Liégeois stanou prvními evropskými astronauty vybranými v roce 2022, kteří se vydají na dlouhodobou misi na ISS, přičemž Sophie poletí jako první a za několik měsíců ji má následovat Raphaël.

Pětice evropských kariérních astronautů vybraných v roce 2022 na společné fotografii s Australankou Katherine Bennell-Pegg po slavnostním zakončení jejich základního výcviku.

Pětice evropských kariérních astronautů vybraných v roce 2022 na společné fotografii s Australankou Katherine Bennell-Pegg po slavnostním zakončení jejich základního výcviku.
Zdroj: https://www.esa.int

„Díky nominaci Sophie a Raphaëla do výpravy na Mezinárodní kosmickou stanici jsme svědky zhmotnění jejich celoživotních snů a tužeb, což symbolizuje jak jejich osobní úspěchy, tak kolektivní výkon týmu, který je v Evropském středisku astronautů připravil,“ uvedl Daniel Neuenschwander, ředitel Direktorátu ESA pro pilotované lety a robotický průzkum sluneční soustavy a dodal: „Dnes budou tito dva úžasní lidé reprezentovat ESA jakožto spolehlivého partnera na palubě kosmické stanice a ztělesňovat konkurenceschopnost ESA.

Francouzka Sophie Adenot se narodila v roce 1982 a vystudovala strojírenství, ovšem pracovala jako testovací pilotka vrtulníků, přičemž ve francouzských vzdušných a kosmických silách získala hodnost plukovnice. „Je nesmírnou ctí být vybrána na takovou misi! Jsem opravdu nadšená z toho, že mohu zahájit novou část své cesty, která mi umožní podílet se na vědeckém výzkumu a průzkumu na palubě ISS. Navíc vědomí, že tak budu moci činit, když budu díky ESA reprezentovat Francii a Evropu, dává tomuto dobrodružství nový rozměr,“ uvedla Sophie. Raphaël se narodil v Belgii v roce 1988 a jeho oborem je biomedicínské inženýrství a neurologické vědy. „Sotva před měsícem jsme se všichni setkali, abychom oslavili zakončení našeho základního výcviku a nyní jsem dostal možnost být jmenován do mise na ISS. Jednoduše se nemohu dočkat toho, jak si poradím se všemi novými nadcházejícími výzvami i toho, že budu moci tam nahoře nosit barvy Belgie a ESA,“ zmínil Raphaël.

Raphaël Liégeois.

Raphaël Liégeois.
Zdroj: https://www.esa.int

S tím, jak budou procházet jednotlivými fázemi výcviku na konkrétní misi, si Sophie a Raphaël při svých cestách na všechna zainteresovaná pracoviště prohloubí znalosti získané během základního výcviku astronautů. Cílem jejich aktuálního výcviku je připravit dvojici na jejich přidělené mise se zaměřením na konkrétní úkoly a experimenty, které mají na oběžné dráze provádět. Během svých misí na kosmické stanici budou oba evropští astronauti provádět celou řadu vědeckých experimentů, přičemž mnoho z nich bude mít svůj původ v Evropě. Zaměří se na lékařský výzkum, budou se podílet na pozorování Země, zapojí se ale také do činností, které souvisejí s provozem a údržbou stanice. To, že nyní byla oznámena letová nominace prvních dvou astronautů vybraných v roce 2022, neznamená, že jejich kolegové a kolegyně už nedostanou žádnou šanci. Pablo Álvarez Fernández, Rosemary Coogan a Marco Sieber jsou připraveni k získání budoucích nominací. Cílem agentury ESA je, aby všech pět nových členů oddílu evropských astronautů vyrazilo na misi na ISS do roku 2030.

Přeloženo z:
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/…/ESA_astronauts_Sophie_Adenot_and_Raphael_Liegeois.jpg
https://www.esa.int/v…/ESA_astronaut_portrait_-_Sophie_Adenot.jpg
https://www.esa.int/…/ESA_astronaut_class_of_2022_graduation_ceremony.jpg
https://www.esa.int/…/ESA_astronaut_portrait_-_Raphael_Liegeois.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

3 komentářů ke článku “Sophie Adenot a Raphaël Liégeois poletí na ISS”

  1. pbpitko napsal:

    „Pětice evropských kariérních astronautů” ? Buď som slepý alebo neviem rátať, alebo oboje.

  2. Radek V. napsal:

    Tak zajímavé že oba poletí v roce 2026, původně se střídal Japonec s ESA, ale jak začal létat čtyřsedadlový Dragon, stává se, že letí ročně 2 z ESA a 1 Japonec, navíc se tam míchají Kanaďané a Arabové. V Expedici 71 není z ESA a Japonska nikdo, v 72 přibude Japonec a Kanaďan. Tak ať vám to dobře létá, bohužel se pořád neprosadila myšlenka na Evropou zakoupený Dragon s jednou misí ročně k ISS – mohli střídat členy posádek, zkoušet nováčky a veteráni by mohli dostat druhý krátkodobý let.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.