sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Vědci, chcete kousek z Bennu? Katalog vzorků je hotov

Vědci mimo tým kolem mise OSIRIS-REx dostali poprvé možnost podívat se na vzorky z planetky Bennu určené pro nezávislý výzkum. Tato možnost přišla jen šest měsíců po jejich doručení na Zemi. Tým pečující o vzorky na Johnsonově středisku v Houstonu zveřejnil katalog vzorků mise OSIRIS-REx s detaily malých kamínků a prachových zrnek, které si vědci z celého světa mohou vyžádat pro svůj výzkum. „Je to úžasné, protože až do této chvíle, s výjimkou toho, co se ukázalo na konferencích, neměl nikdo mimo tým starající se o vzorky možnost vidět vzorky z Bennu v detailu,“ říká Jemma Davidson, šéfka Kanceláře pro akvizici a kurátorství astromateriálů v oddělení pro Výzkum a průzkum astromateriálů na Johnsonově středisku.

Sonda OSIRIS-REx dopravila na Zemi 121,6 gramů materiálu z planetky Bennu, což je největší množství, jaké kdy nějaká sonda přivezla z planetky na Zemi a je to také lehce přes dvojnásobek minimálně požadovaného množství. některé vzorky již byly distribuovány členům týmu, který má na starost analýzu vzorků z této mise. Těm se již podařilo objevit důkazy organických molekul a minerálů s obsahem fosforu a vody, které společně mohou naznačovat, že by v těchto kamenech mohly být nalezeny základní stavební kameny potřebné pro život.

Členové týmu, který na Johnsonově středisku pečuje o vzorky z planetky Bennu.
Členové týmu, který na Johnsonově středisku pečuje o vzorky z planetky Bennu.
Zdroj: https://blogs.nasa.gov/

Katalog se podrobně věnuje každému vzorku a obsahuje jeho snímky, údaje o hmotnosti a popis. Vědci mohou tuto databázi využít k nalezení specifických kousků, které by mohly pomoci jejich výzkumu. Aby byl tento výzkum schválen, musí předložit dobře odůvodněný návrh, proč žádají o tyto konkrétní vzorky, jak provedou jejich analýzu, co očekávají, že zjistí a jak jejich analytická metoda ovlivní vzorek. Návod pro předkládání návrhů je samozřejmě mnohem komplexnější a vědci jej mohou najít na webu. Přijaté návrhy budou posouzeny panelem expertů z Rada pro kontrolu přidělování astromateriálů AARB, což jsou experti, kteří posuzují všechny žádosti o průzkum astromateriálů nashromážděných agenturou NASA.

Uzavírka pro první kolo návrhů je půlnoc SELČ mezi 25. a 26. červnem 2024. Jedná se o jedinou příležitost dostat se ke vzorkům z Bennu, která bude v roce 2024 spuštěna, ovšem v dalších letech se očekává opakování podobných výzev na jaře a na podzim. „Vytvořit katalog vzorků a poskytnout jej vědecké komunitě během šesti měsíců od doručení vzorků, je fenomenální úspěch,“ říká Jemma Davidson a dodává: „Tým pečující o vzorky pracoval mimořádně tvrdě a vytrvale překonával nejrůznější výzvy, aby vytvořil tento katalog. Jde o významný úspěch tohoto týmu a obrovský milník celé mise. Jedná se také o velkou událost pro komunitu širší analýzu vzorků.

Přeloženo z:
https://blogs.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://blogs.nasa.gov/osiris-rex/wp-content/uploads/sites/261/2024/03/jsc2024e023025.jpg
https://blogs.nasa.gov/osiris-rex/wp-content/uploads/sites/261/2024/03/jsc2023e048791orig.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
3 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
tonda
tonda
5 měsíců před

Co naši vědci z Astronomického ústavu?Budou žádat,nebo dostanou vzorek za jejich nemalý podíl na misi Osiris Rex?

Petr Scheirich
Petr Scheirich
5 měsíců před
Odpovědět  tonda

Na misi OSIRIS-Rex se nikdo z Astronomického ústavu nepodílel. Nepletete si to s misí DART?

Žádat si určitě nebudeme (a i kdybychom to udělali, stejně bychom je nedostali 🙂 ). Laboratorní analýzy vzorků (a dokonce ani meteoritů, navzdory rozšířenému přesvědčení) nejsou náplní naší práce. Nemáme na to specializaci ani vybavení.

Tipl bych si, že si ale požádají kolegové z Ústavu fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského (a pokud ano, tak se skoro vsadím, že i vzorek dostanou). Ti například analyzovali jeden ze vzorků dovezených sondou Hayabusa 2 z planetky Ryugu.

tonda
tonda
5 měsíců před
Odpovědět  Petr Scheirich

Máte samozřejmě úplnou pravdu,popletl jsem to.Omlouvám se,Alzheimer je šéf!

https://kosmonautix.cz/2024/04/03/vedci-chcete-kousek-z-bennu-katalog-vzorku-je-hotov/