Zkoušky adaptéru pro raketu SLS

Testovací exemplář adaptéru pro připojení nákladu na raketu SLS je připraven k sérii ověřovacích zkoušek. Jde o kriticky důležitý krok na cestě k premiéře tohoto zařízení na připravované misi Artemis IV. Adaptér o tvaru komolého kužele, který tvoří dva kovové prstence a osm kompozitních panelů, bude součástí rakety SLS v konfiguraci 1B a má být umístěn v univerzálním adaptéru USA (universal stage adapter) na vrcholu vylepšeného horního stupně EUS (Exploration Upper Stage). Adaptér nákladu vychází z adaptéru OSA (Orion stage adapter), který se použije při prvních třech startech raket SLS ve verzi Block 1. Jeho úkolem je spojit vrchol rakety s kosmickou lodí.

Testovací exemplář adaptéru pro připojení náklad pro SLS Block 1B.

Testovací exemplář adaptéru pro připojení náklad pro SLS Block 1B.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Stejně jako adaptéry OSA a LVSA pro první tři starty raket SLS se i adaptér nákladu pro vylepšenou verzi SLS Block 1B kompletně vyrábí a testuje na Marshallově středisku v alabamském Hutstville,“ říká Casey Wolfe, asistent vedoucího pobočky pro pokročilou výrobu na Marshallově středisku a dodává: „Pokročilé možnosti našeho střediska pro pokládání vláken a velkorozměrovou integraci poskytuje našim týmům schopnost stavět souběžně kompozitní díly pro několik misí Artemis, což vede k finančním i časovým úsporám.

Přesun testovaného adaptéru na zkušební stanoviště.

Přesun testovaného adaptéru na zkušební stanoviště.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Díl s výškou 2,5 metru tvoří osm kompozitních sendvičových panelů, přičemž každý z nich měří na délku asi 3,6 m. V nejtlustším místě má kovovou strukturu připomínající včelí plástve a na koncích se zužuje na jednu vrstvu uhlíkových vláken. Panely jsou spojeny dohromady pomocí vysoce přesného procesu zvaného determinantní montáž. Během něj je každá součást navržena tak, aby bezpečně zapadla na určité místo – zjednodušeně řečeno jako dílky puzzle.

Dokončený adaptér bude na Marshallově středisku podroben strukturálním testům, jejichž první série začne už na jaře. Týmy ke zkouškám využijí tzv. inženýrskou vývojovou jednotku, což je přesná replika skutečného letového hardwaru, aby na ní otestovali pevnost a odolnost struktury při kroucení, třesení a aplikaci extrémních tlaků. Ačkoliv každá raketa SLS Block 1B využije adaptér pro připojení nákladu, každý z nich bude přizpůsoben požadavkům konkrétní mise. Zmíněná metoda determinantní montáže a digitální nástroje zajišťují efektivnější a jednotné výrobní procesy bez ohledu na profil dané mise, aby bylo zajištěno, že hardware zůstane v souladu s harmonogramem. Údaje z této série testů navíc poslouží jako základ pro konstrukční a výrobní procesy, až týmy začnou vyrábět kvalifikační a také letový hardware pro Artemis IV.

Zkoušky adaptéru proběhnou na stejném stanovišti, kde se ověřovala strukturální integrita zkušební kyslíkové nádrže rakety SLS.

Zkoušky adaptéru proběhnou na stejném stanovišti, kde se ověřovala strukturální integrita zkušební kyslíkové nádrže rakety SLS.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/…4708-pla-install-wide-angle-4833.jpg
https://www.nasa.gov/…031324-pla-move-test-stand-install-1.jpg
https://www.nasa.gov/…031324-pla-move-test-stand-install-8-1537×1537-1.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

3 komentářů ke článku “Zkoušky adaptéru pro raketu SLS”

  1. Jiří Hošek Redakce napsal:

    Poslední fotografie má už ve zdrojovém článku na nasa.gov nesouvisející popis. Porovnáním s úvodní fotografií je zřejmé, že byla pořízena uvnitř výrobní budovy odspodu adaptéru, uprostřed vnitřních nohou podstavce.

    Testovací stanoviště 4697 je venkovní. Tady je po dokončení:
    https://cdn2.picryl.com/photo/2015/01/08/nearing-the-end-of-construction-on-the-lox-test-stand-at-msfc-7e504b-1024.jpg

    Kyslíková nádrž na stanovišti 4697 v červenci 2019:
    https://www.nasa.gov/wp-content/uploads/2019/07/msfc_071019_sls_loxsta_standinstall-39.jpg

    Adaptér PLA na stanovišti 4697 v březnu 2024:
    https://pbs.twimg.com/media/GJSVzW4WgAAwgyW?format=jpg

  2. Pavelll napsal:

    Dik za zajimavy clanek!

    Ad „rudy posuv 10“ – jake vzajemne rychlost (vzdalovani) to odpovida?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.