Čína chystá start lunární retranslační družice

Pokud se nic nepokazí, odstartuje už zítra v 1:35 našeho času z kosmodromu Wenchang na ostrově Hainan raketa Dlouhý pochod 8. Ta při své celkově třetí misi (přičemž jednou letěla ve verzi pouze s centrálním stupněm) vynese retranslační družici Queqiao-2. Ta se usadí na oběžné dráze okolo Měsíce s výškou  300 km × 8600 km a sklonem 54,8°. Jejím úkolem je zajistit obousměrný přenos dat mezi zemí a povrchem Měsíce. Queqiao-2 bude plnit roli retranslační družice nejen pro misi Chang’e 6 (má startovat začátkem května, aby na Zemi dopravila vzorky z odvrácené strany Měsíce), ale i pro mise Chang’e 7 a Chang’e 8, které v letech 2026 a 2028 vyrazí do oblasti jižního pólu Měsíce. Queqiao-2 tedy bude plnit stejné úkoly, jaké je zajišťovala její předchůdkyně Queqiao pro misi Chang’e4 a vozítko YuTu2, které přistály na odvrácené straně Měsíce na začátku roku 2019. Jen se bude nacházet na jiné oběžné dráze.

Queqiao-2

Queqiao-2
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Queqiao-2 má mít stejně velkou anténu jako její předchůdce (průměr 4,2 metru), ale její tělo se ze srovnání fotografií z předstartovních příprav jeví jako větší. Retranslační družice je hlavním, ale nikoliv jediným nákladem aktuální mise. Raketa Dlouhý pochod 8 při této misi vynese také dvě malé družice Tiandu-1 a Tiandu-2, které mají otestovat technologie pro budoucí družicovou síť, která by měla u Měsíce zajišťovat služby spojené s navigací a určováním polohy.

Zdroje informací:
https://en.wikipedia.org/
https://twitter.com/
https://spacenews.com/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/GI17MKGasAA5vXf?format=jpg&name=4096×4096
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0b/QueqiaoDFH.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Čína chystá start lunární retranslační družice”

  1. Spytihněv napsal:

    Toto by měl být záběr na proces rozvinutí parabolické antény. Snímáno kamerou umístěnou na horní stupni rakety https://twitter.com/i/status/1770331027682001142

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.