Družice ERS-2 vyfocena před zánikem

Družice ERS-2 od agentury ESA byla nedávno vyfocena, kterak rotuje v prostoru s tím, jak klesá vstříc atmosféře. Snímky pořídily kamery na palubách družic od australské firmy HEO v zastoupení kosmické agentury Velké Británie. Národní kosmické agentury provozují národní služby varování před vstupem objektů do atmosféry a často provádějí výzkumy zaměřené na sběr dat pro budoucí předpisy zaměřené na bezpečný a udržitelný kosmický provoz. Sdílení dat s agenturou ESA a dalšími partnery (třeba prostřednictvím Komise pro meziagenturní koordinaci kosmické tříště) je možné monitorovat zániky družic v atmosféře.

Družice ERS-2 vyfocená 28. ledna 2024.

Družice ERS-2 vyfocená 28. ledna 2024.
Zdroj: https://www.esa.int/

Kosmická agentura Velké Británie nedávno ve spolupráci s firmou HEO pořídila snímky družice ERS-2, která klesá do atmosféry. Využití kamer na jiných družicích ke snímkování objektů klesajících do atmosféry je relativně nová metoda. V budoucnu by se tato data mohla kombinovat se snímky z pozemních senzorů, aby se zpřesnily predikce samotného zániku. Fotky vznikly během průletové inspekce. To znamená, že snímkovací družice prolétává kolem cílového objektu (může jít o družici, horní stupeň rakety atd.), který přitom nafotí. Je to tedy jiný způsob, než jaký nabízejí vyhrazené inspekční mise – třeba včera vypuštěná družice ADRAS-J od japonské firmy Astroscale – které se přiblíží k cílovému objektu a provádějí jeho dlouhodobý průzkum zblízka.

Družice ERS-2 vyfocená 29. ledna 2024.

Družice ERS-2 vyfocená 29. ledna 2024.
Zdroj: https://www.esa.int/

Aktuální snímky byly pořízeny 14. ledna, 28. ledna, 29. ledna a 3. února, kdy se družice ERS-2 nacházela ve výšce nad 300 kilometry. Od té doby jeho výška klesla na zhruba 200 kilometrů a každý den nyní klesá o dalších 10 kilometrů, přičemž toto tempo se zrychluje. Jakmile objekt klesne do výšky zhruba 80 kilometrů, začne se rozpadat na menší části. Většina z těchto úlomků kompletně shoří v atmosféře, takže riziko spojené se zánikem družice bývá velmi nízké.

Mise družice ERS-2 skončila v roce 2011, kdy se ESA rozhodla snížit dráhu družice a výrazně snížit její dlouhodobý vliv na kosmické prostředí. Čím déle je totiž neaktivní družice ponechána na oběžné dráze, tím větší je riziko její srážky s jinými družicemi (či úlomky kosmické tříště). Snížení dráhy ERS-2 tak způsobilo, že družice po ukončení svého provozu nebude na oběžné dráze pobývat původně očekávaných 100, ale „jen“ asi 15 let. Momentálně se očekává, že ERS-2 zanikne v atmosféře 21. února 2024.

Družice ERS-2 vyfocená 3. února 2024.

Družice ERS-2 vyfocená 3. února 2024.
Zdroj: https://www.esa.int/

Přeloženo z:
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/…/ERS-2_reentering_the_atmosphere_14_43_UTC_14_January_2024.png
https://www.esa.int/…/ERS-2_reentering_the_atmosphere_23_35_UTC_28_January_2024.png
https://www.esa.int/…/ERS-2_reentering_the_atmosphere_23_49_UTC_29_January_2024.png
https://www.esa.int/var/./ERS-2_reentering_the_atmosphere_03_43_UTC_3_February_2024.png

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

3 komentářů ke článku “Družice ERS-2 vyfocena před zánikem”

  1. Robert napsal:

    Vskutku,ale protože tak malý stihač nemá velký dolet tak musí být poblíž buď Imperiální křižník nebo nedej bože Hvězda smrti

  2. Lubo napsal:

    ..to vyzera ako zabery z fotogulometu X-wingu..

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.