ŽIVĚ ČESKY: Japonský lander SLIM přistává na Měsíci

Japonsko se může stát pátým státem v historii, kterému se podaří měkce přistát na povrchu Měsíce – po Sovětském svazu, USA, Číně a Indii. Záležet bude na tom, jak se zadaří landeru SLIM (Smart Lander for Investigating Moon), který připravila Japonská kosmická agentura JAXA. Tento lander má především otestovat schopnost velmi přesného přistání a na své palubě veze dva malé pohyblivé „rovery“ LEV-1 a LEV-2, které mají prověřit schopnost pohybu malých strojů po povrchu Měsíce. K přistání u kráteru Shioli by mělo dojít 19. ledna okolo 16:20 našeho času. Průběh přistání budeme sledovat v rámci živě a česky komentovaného přenosu, na který Vás srdečně zveme.

Zdroje informací:
https://en.wikipedia.org/
https://www.planetary.org/
https://global.jaxa.jp/

Zdroje obrázků:
https://i0.wp.com/spacenews.com/wp-content/uploads/2023/10/SLIM-render-descent-JAXA.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

9 komentářů ke článku “ŽIVĚ ČESKY: Japonský lander SLIM přistává na Měsíci”

  1. Radek V. napsal:

    Vzhledem k umístění panelů to vypadá, že se modul převrátil na opačnou stranu, než měl. Znovu odstartovat asi nemůže, takže bude fungovat jen dokud vydrží baterie, den nebo dva. Těžko říct, jestli se podaří spotřebu snížit tak, aby vydržel déle.

  2. VitHrachovy napsal:

    LEV-1 i SLIM komunikují, podle tiskové konference se povedlo odhození LEV-1 i LEV-2 a dosednutí i komunikace s landerem. Solární články negenerují elektřinu, takže zatím lander pracuje z baterie a řídící středisko řeší, co dál. Stahují telemetrii a data, aby zjistili, jestli se jim povedlo přistát v dané cílové oblasti se stometrovou přesností.

  3. Spytihněv napsal:

    Zaspekuluji si, že SLIM dosedl normální rychlostí, žádný impact. Pokud tedy odhodil LEVy před dosednutím podle plánu, tak bychom mohli mít spojení alespoň s nimi, když skákadlo LEV 1 je schopno spojit se přímo se Zemí.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.