Testy výtahu pro lunární Starship

Astronautka Nicole Mann a její kolega Douglas Wheelock se nedávno zúčastnili zkoušek zmenšeného modelu výtahu pro lunární Starship, která má být použita jako pilotovaný lunární lander pro mise Artemis III a Artemis IV. Starship v rámci těchto misí dopraví vždy dva astronauty z lodi Orion na povrch Měsíce, kde jim poslouží jako obytný modul během přibližně týdenního pobytu na povrchu Měsíce, než dojde k jejich návratu zpět do Orionu. Výtah má sloužit k přesunu vybavení i posádky mezi obytnou částí Starship, která se nachází v horní části landeru, na povrch Měsíce, kde astronauti provedou lunární vycházky. Aktuální zkouška umožnila astronautům interakci s návrhem výtahového systému, který má být velmi podobný letovému typu. Zkouška tedy posloužila jednak jako demonstrace fungování hardwaru, ale zároveň poskytla možnost získat cennou zpětnou vazbu z pohledu uživatelů.

Maketu výtahu vyrobila firma SpaceX. Jedná se o plnorozměrovou platformu s funkčními mechanickými systémy a ovládacím rozhraním pro posádku. Během demonstrace měli astronauti oblečené skafandry simulující velikost a pohybová omezení, které astronauti zažijí na Měsíci. Pro Artemis III posádka oblékne nové pokročilé skafandry od Axiom Space. Mann i Wheelock poskytli inženýrům cenou zpětnou vazbu ohledně systémů výtahu jako jsou západky pro odklopnou branku, rozhraní pro nasazení nástupní a výstupní rampy do výtahového koše, dostupný prostor pro náklad a dynamické činnosti při pohybu koše po vertikálním kolejnicovém systému.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/wp-content/uploads/2023/12/hls-elevator-demo-20231122-sx-00218.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

6 komentářů ke článku “Testy výtahu pro lunární Starship”

  1. peter1492 napsal:

    Dusane, kolko startov SuperHeavy/StarShip bude potrebnych k misii Artemis, pri ktorej by pristal StarShip na povrchu? Predpokladam, ze prva misia bude testovacia a az pri druhej pristanu ludia, takze celkovo sa to cislo bude musiet vynasobit x 2.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Údaje o počtech tankování se různí, ale většinou se mluví o 5 – 10 startech pro tankování.

      • peter1492 napsal:

        V nedavnom rozhovore Scott Manleyho som zachytil este vyssie cislo, ktore bolo blizko poctu 20. Dost ma to zarazilo pretoze som nepredpokladal, ze Starship bude potrebovat take mnozstvo startov ;(
        Viem, ze na to konkurencia upozornovala, ale mal som to skor za to ze to prehanaju.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Taková čísla uváděla i sama SpaceX.

      • Jiří Hošek Redakce napsal:

        Psal jsem o tom před měsícem v článku https://kosmonautix.cz/2023/11/gateway-listopad-2023/

        „Lakiesha Hawkins, zástupkyně přidruženého administrátora pro program NASA Moon to Mars, řekla na shora zmíněné schůzi výboru Poradní rady NASA pro pilotovaný průzkum a provoz, že SpaceX bude muset pro Artemis 3 provádět starty Super Heavy Starship v rámci tankování orbitálního palivového depa a lunárního landeru z obou svých ramp, ze Starbase i ze startovacího komplexu 39A v Kennedyho vesmírném středisku. Dodala, že agregace paliva pro lunární lander bude vyžadovat něco mezi 15 a 19 starty. Lander má být k depu připojen asi v polovině této sekvence. Kvůli problémům s varem a ztrátou kryogenních pohonných hmot se mají starty uskutečnit v rychlé šestidenní rotaci.
        Pozoruhodné je, že manažerka programu HLS v NASA Lisa Watson-Morgan uvedla ve stejný den reportérovi portálu Ars Technica nižší číslo – „vysoké jednociferné nebo nižší dvouciferné“, což se asi dá popsat jako „kolem 10 startů“. Podle ní záleží například na velikosti nádrží, celkové době tankování, dynamice a ztrátách kapalin. Odhad bude přesnější, až se uskuteční orbitální demonstrační test transferu kryogenních pohonných hmot mezi dvěma Starship.“

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Díky za připomenutí!

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.