sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

Svět startupů #3: Axiom Space

Od vydání posledního dílu seriálu Svět startupů opět uběhlo několik měsíců, a tak Vám přinášíme další, v pořadí již třetí díl. Svět startupů je nepravidelný seriál, který se zabývá jednou raketově rostoucí částí kosmického průmyslu, a to startupy. Pro dovysvětlení tohoto pojmu se zpravidla jedná o menší soukromé firmy, které jsou typické svými inovativními postupy, otevřenou strukturou se značně eliminovaným výskytem byrokracie a v neposlední řadě potenciálem růstu. Jejich velikost a nekonvenční řešení problémů jim bezesporu poskytuje značnou výhodu v porovnání s gigantickými společnostmi, které čítají tisíce zaměstnanců. V obvyklé spolupráci s ostatními startupy na poli kosmického průmyslu, jsou pak tyto firmy společně schopny přinášet skutečně originální řešení, čímž často na trh přináší produkty s vysoce přidanou hodnotou, a tím celý průmysl posouvají kupředu.

Čtveřice astronautů v kosmické lodi Crew Dragon během mise Ax-2
Čtveřice astronautů v kosmické lodi Crew Dragon během mise Ax-2
Zdroj: https://www.axiomspace.com/

V rámci třetího dílu jsem vybral trochu známější startup, o kterém musel slyšet prakticky každý fanoušek kosmonautiky, zvláště když vezmeme v potaz souvislosti z poslední doby v českém kontextu. Řeč je samozřejmě o texaském startupu Axiom Space. Jeho zaměření se postupem času stalo poměrně široce rozkročené, ale obecně se dá konstatovat, že se pohybuje v oblasti pilotované kosmonautiky. Specifičtěji pak činnost Axiom Space můžeme přiblížit a v tomto směru rozdělit na několik projektů, kterými se momentálně zabývají. Tím nejaktuálnějším je poskytování soukromých letů a pobytu soukromých astronautů na ISS, prostřednictvím kosmické lodi Crew Dragon firmy SpaceX. Zároveň minulý rok Axiom Space od NASA získala kontrakt na vývoj a dodání skafandrů nové generace pro program Artemis a vývoj podpůrných systémů spolu s jejich demonstrací na povrchu Měsíce během mise Artemis III. Aktuálně poslední zaměření firmy se týká modulů a kosmických stanic na nízké oběžné dráze Země. V tomto směru před dvěma lety podepsala dohodu s NASA, kde se zavazuje, že dodá minimálně jeden a celkem až tři obytné moduly, které budou připojeny k ISS, s konečným cílem vybudování první komerční vesmírné stanice. Myslím, že z tohoto hrubého výpisu je zřejmé, že Axiom Space je opravdu zapojena do několika vskutku zajímavých projektů a skutečně stojí za to tento startup sledovat. Každopádně pojďme si něco říct o vzniku Axiom Space a o tom, kdo za touto firmou stojí.

Generální ředitel firmy Axiom Space Michael T. Suffredini
Generální ředitel firmy Axiom Space Michael T. Suffredini
Zdroj: https://www.axiomspace.com/

Axiom Space je poměrně mladá firma a byla založena před sedmi lety v roce 2016 v americkém státě Texas, ve městě Houston, a to dvojicí Michaelm T. Suffredinim a Kamem Ghaffarianem. Suffredini je generálním ředitelem společnosti. Jedná se o absolventa leteckého inženýrství na Texaské univerzitě a má za sebou třicetiletou kariéru v NASA, kde prošel pozicemi jako asistent manažera programu Space Shuttle. Působení v této agentuře ukončil v pozici programového manažera ISS. Jeho společník Kam Ghaffarian má celou řadu titulů a v Axiom Space zastává funkci výkonného předsedy. V minulosti prošel několika manažerskými pozicemi, například ve firmě Lockheed Martin, a také se angažoval v rámci soukromého podnikání. Nyní si však jednotlivě projdeme předem nastíněné aktivity, kterým se firma založena těmito dvěma muži věnuje, a ke každé si doplníme několik informací.

Český astronaut v záložním týmu ESA Aleš Svoboda
Český astronaut v záložním týmu ESA Aleš Svoboda
Zdroj: https://www.mujrozhlas.cz/

Budeme postupovat ve stejném pořadí, tudíž začneme ISS a misemi soukromých astronautů. Zde si lze místo na některé z následujících misí zakoupit osobně, ale rovněž jsou nabízena jednotlivým státům. Mise zahrnují 17 týdnů dlouhou přípravu astronauta v zařízeních vesmírných agentur. Samotná mise pak obvykle trvá deset dní s tím, že astronauti na ISS skutečně pobývají něco kolem osmi. Každá mise se skládá z čtyřčlenné posádky, a to trojice soukromých astronautů, jež je doplněna o jednoho velitele či velitelku mise, obvykle z řad bývalých agenturních astronautů. Ti jsou následně na ISS dopraveni za pomoci kosmické lodi Crew Dragon firmy SpaceX. K dnešnímu datu proběhly dvě mise tohoto charakteru, a to Ax-1 a Ax-2, v rámci kterých se na nízkou oběžnou dráhu Země vypravili například první astronaut a astronautka ze Saúdské Arábie. Pro všechny následující plánované zatím platí, že od mise Ax-3 by na palubě měl být vždy jeden člen oddílu ESA. Ten dostane šanci provádět vědecké experimenty, které sestaví jeho stát pro krátkodobou expedici. Před dvěma měsíci dostala podobnou nabídku i Česká republika. Stává se tak reálné, že po více než čtyřech dekádách by se někdo z České republiky opět mohl podívat na nízkou oběžnou dráhu Země. Žhavým kandidátem pak není nikdo jiný, než pilot nadzvukovém letounu Gripen a astronaut v záložním týmu ESA Aleš Svoboda. Zaznělo, že částka za takovou misi by se pohybovala kolem jedné miliardy korun, ovšem uvedená částka nejspíše zahrnuje pouze samotný let a Michal Václavík na svém Twitteru uvedl, že výsledná mise si vyžádá vyšší částku. Podobnou nabídku dostaly i další evropské státy, ale prozatím se ji rozhodlo využít pouze Švédsko a Polsko.

Dalším projektem je spolupráce s NASA, která se týká skafandrů nové generace pro program Artemis. Zde byl z několika návrhů vybrán právě ten firmy Axiom Space a byla uzavřena dohoda v hodnotě 228,5 milionů dolarů. Axiom Space tedy zajistí návrh skafandrů, které budou muset splňovat jak technické, tak bezpečnostní požadavky NASA. Následně zajistí proces jejich kvalifikace, certifikace i produkce. To stejné samozřejmě platí pro veškerá podpůrná zařízení. Posledním cílem, který Axiom Space má, jsou výše zmíněné moduly pro ISS a výsledné zajištění vlastní komerční stanice na nízké oběžné dráze Země. NASA se dlouhodobě snaží otevřít a zajistit komerční příležitosti v rámci ISS. Tento projekt by zároveň měl být první svého druhu. Až tři přetlakové moduly budou k ISS připojeny k přednímu dokovacímu uzlu modulu Node 2, tedy Harmony. Axiom je zároveň plánuje doplnit o okno k pozorování Země, které má být podobné modulu Cupola. První modul by se pak na ISS měl připojit v roce 2026, druhý je plánován na rok 2027 a třetí o rok později. Poslední modul je plánovaný někdy kolem roku 2030, a ten umožní odpojení modulů Axiom Space od ISS, které se tak stanou autonomní komerční vesmírnou stanicí na nízké oběžné dráze Země.

  • Sídlo: Houston, Texas, Spojené státy americké
  • Počet zaměstnanců: Okolo 800
  • Generální ředitel: Michael T. Suffredini
  • Zaměření: Systémy související s pilotovanou kosmonautikou
  • Aktuální projekty a snahy: Soukromé mise na ISS, dodání modulů na ISS a výsledné vytvoření první komerční vesmírné stanice na nízké oběžné dráze Země, návrh, certifikace, kvalifikace a produkce skafandrů nové generace pro program Artemis

Zdroje informací:
https://en.wikipedia.org/
https://www.axiomspace.com/
https://www.axiomspace.com/
https://www.axiomspace.com/
https://www.axiomspace.com/
https://www.nasa.gov/
https://www.nasa.gov/
https://www.space.com/
https://twitter.com/

Zdroje obrázků:
https://images.squarespace-cdn.com/content/v1/…/Ax_station_perspective_sanstower.png
https://static1.squarespace.com/…/1684620755190/Fwh3rsdacAASNUL.jpeg?format=1500w
https://i.ytimg.com/vi/JzRNwKEnVuM/maxresdefault.jpg
https://www.mujrozhlas.cz/sites/default/files/styles/detail/public/rapi/…/

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
10 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
upgrade
Administrátor
1 rok před

Axiom, stejně jako SpaceX, zásadním způsobem „nakoply“ lety do Vesmíru tím, že ukázaly, že se jedná o velmi výdělečnou oblast podnikání.

Článek výborný. Jen dvě technické. „Startup“ není „odvětví kosmického průmyslu“. A Axiom už dávno není startup, ale standardní firma. Jak z pohledu velikosti, tak z pohledu délky působení.

Z pohledu této série je to samozřejmě jedno, na zajímavosti ji to neubírá. Ale někdo s menší zkušeností by si mohl odnést mylnou informaci.

upgrade
Administrátor
1 rok před
Odpovědět  upgrade

Díky. Odvětví jsem změnil na část. Snažil jsem se popis startupu trochu přeformulovat, abych to nenapsal stejně, jako v prvních dvou dílech, ale je pravda, že slovo odvětví je špatně.

Ohledně toho, že to není startup. Já si myslím, že stále je. Nikde není ucelená definice startupu, a tak je to celkem vágní pojem. Když vezmeme, že Axiom většinu těch znaků splňuje, tak bych ho mezi startupy klidně ještě zařadil.

Goodman
Goodman
1 rok před
Odpovědět  upgrade

Startup společnost by se dala definovat zhruba takto:
-vznikla nedávno (existuje méně než dva roky)
-nedosahuje zisku, závislá na vnějších investicích
-nema významný tržní podíl
-zpravidla má omezený personál s nutností dalšího náboru
-finalni produkt teprve ve vývoji
Jinými slovy velký potenciál s velkým rizikem bankrotu. Drtivá většina startupu končí po dvou letech. Nebo se z nich stane „normální“ společnost.

upgrade
Administrátor
1 rok před
Odpovědět  upgrade

Žádná oficiálně uznaná ucelená definice startupu neexistuje. Všichni se asi shodnou, že by to měla být mladá firma, ale kde jste vzal časový horizont dvou let? To samé s nedosahováním tržního zisku. V neposlední řadě, co je u firem v kosmickém průmyslu finální produkt?

upgrade
Administrátor
1 rok před
Odpovědět  upgrade

Goodman nenapsal definicí, ale základní, obecně uznávaná, kritéria (podle kterých se dá startup „definovat“). Axiom je už dávno mimo tyto mantinely.

Dva roky jsou stanoveny empiricky. Vychází z toho ,že většina techto firem končí právě do dvou let, jak píše. Axiom už dávno neni „start“, ale je „up“.

Financování je asi nejcharakterističtější. Firma s vysokým potenciálem, ale zároveň rizikem, většinou závislá na rizikovém kapitálu. Nezisková, bez finálního produktu/služby. Btw, nic jako „tržní“ zisk neexisuje.

Finální produkt u firem (nejen) v kosmickém průmyslu je certifikovaný výrobek nebo služba. Tedy ukončený vývoj, užívání k účelu ke kterému byl navržen. To samozřejmě nevylučuje další upgrade.

Radim Pretsch
Radim Pretsch
1 rok před

Axiom, stejně jako SpaceX, zásadním způsobem „nakoply“ lety do Vesmíru tím, že ukázaly, že se jedná o velmi výdělečnou oblast podnikání.

Článek výborný. Jen dvě technické. „Startup“ není „odvětví kosmického průmyslu“. A Axiom už dávno není startup, ale standardní firma. Jak z pohledu velikosti, tak z pohledu délky působení.

Z pohledu této série je to samozřejmě jedno, na zajímavosti ji to neubírá. Ale někdo s menší zkušeností by si mohl odnést mylnou informaci.

Goodman
Goodman
1 rok před
Odpovědět  Adam Zachariáš

Startup společnost by se dala definovat zhruba takto:
-vznikla nedávno (existuje méně než dva roky)
-nedosahuje zisku, závislá na vnějších investicích
-nema významný tržní podíl
-zpravidla má omezený personál s nutností dalšího náboru
-finalni produkt teprve ve vývoji
Jinými slovy velký potenciál s velkým rizikem bankrotu. Drtivá většina startupu končí po dvou letech. Nebo se z nich stane „normální“ společnost.

Radim Pretsch
Radim Pretsch
1 rok před
Odpovědět  Adam Zachariáš

Goodman nenapsal definicí, ale základní, obecně uznávaná, kritéria (podle kterých se dá startup „definovat“). Axiom je už dávno mimo tyto mantinely.

Dva roky jsou stanoveny empiricky. Vychází z toho ,že většina techto firem končí právě do dvou let, jak píše. Axiom už dávno neni „start“, ale je „up“.

Financování je asi nejcharakterističtější. Firma s vysokým potenciálem, ale zároveň rizikem, většinou závislá na rizikovém kapitálu. Nezisková, bez finálního produktu/služby. Btw, nic jako „tržní“ zisk neexisuje.

Finální produkt u firem (nejen) v kosmickém průmyslu je certifikovaný výrobek nebo služba. Tedy ukončený vývoj, užívání k účelu ke kterému byl navržen. To samozřejmě nevylučuje další upgrade.

https://kosmonautix.cz/2023/08/03/svet-startupu-3-axiom-space/