ŽIVĚ A ČESKY: Odložený start a přílet nákladního Dragonu

Včerejší pokus o start Falconu 9 s lodí Dragon 2 na misi CRS-28 musel být odložen z důvodu špatného počasí v oblasti přistání prvního stupně. Nová předpověď počasí na dnešního 17:47 SELČ však v tomto parametru nedává mnoho důvodů k radosti. Meteorologové dávají špatným podmínkám v místě přistání střední pravděpodobnost, což je mimochodem stejná úroveň, kterou meteorologové ocenili podmínky v místě přistání při včerejším (odloženém) termínu. Pokud odhlédneme od tohoto parametru, jsou podmínky pro start přijatelné – meteorologové obecně pro tento start dávají 60% pravděpodobnost dobrých podmínek. Pokud by se však start odložil na středu (odklad o 24 hodin není uveden), vzrostla by pravděpodobnost dobrého počasí na 90 % a riziko špatného počasí v přistávací oblasti by pokleslo na úroveň mezi nízkou a střední. Bude tedy ještě zajímavé sledovat, jak se celá situace vyvine.

Závěrečný přehled:

  • Čas a datum startu: 5. června v 17:47 SELČ
  • Místo startu: Rampa LC-39A, Kennedy Space Center, Florida
  • Raketa: Falcon 9 Block 5 (první stupeň B1077, který poletí popáté)
  • Primární náklad: Nákladní kosmická loď Dragon 2
  • Hmotnost lodi: ~ 12 500 kilogramů
  • Doručovací oběžná dráha: Nízká oběžná dráha Země
  • První stupeň: První stupeň se pokusí o přistání na mořské plošině ASOG

Náš přenos spustíme zhruba 15 minut před startem, tedy okolo 17:30 SELČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu, čímž se dostanete na YouTube stránku tohoto přenosu.

Připojení kosmické lodi je plánováno na 6. června v 11:50 SELČ. Pokud tedy dnes dojde ke startu, spustíme přímý přenos z připojení zítra v 11:20 SELČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu, čímž se dostanete na YouTube stránku tohoto přenosu.

Zdroje informací:
https://www.elonx.cz/
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://images-assets.nasa.gov/…/KSC-20230323-PH-ILW01_0139~large.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.