Teleskop Euclid je natankován

V útrobách budovy firmy Astrotech na floridském Mysu Canaveral byl pohonnými látkami naplněn evropský teleskop Euclid. Jde o důležitý krok před jeho startem na raketě Falcon 9, který je zatím plánován na 1. července. Euclid využívá dva typy pohonných látek – hydrazin a dusík. Deset raketových motorů na hydrazin se postará o chemický pohon nezbytný k cestě do libračního centra L2 soustavy Slunce-Země, ale bude také provádět cca jednou za měsíc manévry, které teleskop udrží na správné dráze. Kromě toho se tento pohon použije i na konci služby, kdy se postará o vyvedení observatoře do bezpečné vzdálenosti.

Hydrazin je silně toxický a proto je při jeho tankování zapotřebí dodržovat přísné předpisy. Pracovníci proto nosí speciální ochranné obleky.

Hydrazin je silně toxický a proto je při jeho tankování zapotřebí dodržovat přísné předpisy. Pracovníci proto nosí speciální ochranné obleky.
Zdroj: https://www.esa.int/

Hydrazin je skladován v jedné centrální nádrži, která pojme 140 kilogramů této látky. Celý proces tankování je poměrně složitý z důvodu bezpečnostních opatření, která souvisí právě s vysoce toxickým hydrazinem. O tankování se proto starají dobře proškolení experti, kteří mají oblečené speciální ochranné obleky s vlastní vnitřní atmosférou.

Aby Euclid mohl pořizovat ty nejkvalitnější snímky, je potřeba zaručit velmi přesnou a stabilní pointaci (prostorové zaměření na cíl). Za tímto účelem je Euclid vybaven šesti mikropohonnými tryskami, které jsou napojeny na čtyři tlakové nádoby. V nich je pod vysokým tlakem skladován výše zmíněný dusík. Celkem je tohoto plynu v nádržích 70 kilogramů, což by mělo stačit na celou službu teleskopu, která bude nejméně šestiletá. Teleskop Euclid během ní bude studovat složení a evoluci temných složek vesmíru. Jeho úkolem bude vytvořit největší a nejpřesnější 3D mapu vesmíru napříč prostorem a časem. Teleskop bude pozorovat miliardy galaxií až do vzdálenosti 10 miliard světelných let a to celé na téměř jedné třetině oblohy. Euclid nám tak prozradí, jak se vesmír rozpínal a jak jsou velkorozměrové struktury rozmístěné v čase a prostoru. Odhalí tak cenné informace o úloze gravitace a podstatě temné energie a temné hmoty.

Detail tankování teleskopu Euclid.

Detail tankování teleskopu Euclid.
Zdroj: https://www.esa.int/

Přeloženo z:
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/…/24932671-1-eng-GB/Euclid_fuelled_for_launch.jpg
https://www.esa.int/…/24932940-1-eng-GB/Euclid_fuelled_for_launch.jpg
https://www.esa.int/…/24932985-1-eng-GB/Euclid_fuelled_for_launch.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Teleskop Euclid je natankován”

  1. vilous VÝSTRAHA napsal:

    Pro jakou vlnovou délku je teleskop navržen?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.