O2O přenese od Měsíce i 4K video

Když vloni 16. listopadu odstartovala mise Artemis I, vydala se loď Orion v rámci této bezpilotní zkoušky dál, než jakákoliv pro lidi certifikovaná kosmická loď v historii. Další mise této lodi, Artemis II, má prověřit všechny palubní systémy nezbytné pro pilotované mise. Cílem je připravit techniku na budoucí výpravy, které budou mít za úkol přistát na Měsíci. Artemis II kromě toho otestuje také nové a vylepšené technologie včetně laserové komunikace. Terminál Orionu pro laserovou komunikaci se označuje zkratkou O2O (Orion Artemis II Optical Communications System).

Komunikační systém O2O

Komunikační systém O2O
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Laserové komunikační systémy (jako třeba O2O) umožňují kosmickým misím vyšší přenosovou kapacitu. To znamená, že je díky nim možné odeslat a přijmout během daného časového úseku větší objemy dat, než které nabízí tradiční komunikační systémy založené na rádiových vlnách, což i dnes využívá většina sond. „Při rychlosti 260 megabitů za sekundu bude systém O2O schopen odesílat 4K video od Měsíce,“ uvedl Steve Horowitz, projektový manažer O2O a dodal: „Kromě videa a fotek bude O2O přenášet a přijímat pracovní postupy, nákresy, letové plány a bude sloužit jako spojnice Orionu s řídícím střediskem na Zemi.

Po nasbírání dat se O2O postará o jejich odeslání pomocí laseru do jedné ze dvou pozemních stanic – buďto u Las Cruces v Novém Mexiku nebo na Table Mountain v Kalifornii. Tyto lokality nebyly vybrány náhodou, ale kvůli minimálnímu zakrytí zdejší oblohy oblačností. Kvalita snímku a videí odesílaných přes O2O totiž bude zčásti závislá i na oblačnosti nad přijímacími stanicemi. Projekt O2O je součástí snah oddělení pro kosmickou komunikaci a navigaci SCaN (Space Communications and Navigation) rozšířit využívání optické komunikace, která již byla vyzkoušena na několika misích.

Systém O2O vyvinuli inženýři z Goddardova střediska a Lincolnovy laboratoře na Massachusetts Institute of Technology. Toto partnerství vedlo k několika misím, které testovaly laserovou komunikaci. Jde třeba o projekt LLCD (Lunar Laser Communications Demonstration) z roku 2013, nebo LCRD (Laser Communications Relay Demonstration) z roku 2021, případně TBIRD (TeraByte InfraRed Delivery) z roku 2022. Než byl systém O2O doručen na Kennedyho středisko, prošel několikaúrovňovými environmentálními testy. Ty měly prokázat, že náklad je schopen fungování i v drsných podmínkách kosmického prostředí.

Komunikační systém O2O

Komunikační systém O2O
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/microsoftteams-image_11_0.png
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/o2o_at_ksc_3.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/o2o_at_ksc_5.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

4 komentářů ke článku “O2O přenese od Měsíce i 4K video”

  1. Garion napsal:

    Zdravím. Nějak jsem úplně nepobral, co to znamená „Terminál“. Je to zařízení, které bude na lodi Orion nebo se jedná o samostatné zařízení, které buď bude obíhat kolem Měsíce nebo bude přímo na povrchu Měsíce a bude se starat o komunikaci mezi Orionem a Zemí? Tak nějak jsem tedy z toho pochopil, že jde o variantu a), tedy že se bavíme o pevné součásti lodi Orion a že na Artemis I se komunikace se zemí řešila jinak a teprve na dvojce se přejde na laser. Zbytku článku už tak nějak rozumím 😉

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Hezký den,
      je to tak, bude to součást Orionu. Jako terminál se označuje daný komunikační aparát na těle Orionu. Když se podíváte na náhledový obrázek dnešního článku, tak i když je to jen umělecká představa, je to vidět vcelku dobře. Ano, Orion při Artemis I komunikoval se Zemí tradičními rádiovými vlnami. U pilotované mise se však očekává větší objem přenášených dat a proto přichází čas na laser.

  2. TritonJ napsal:

    Čekal bych více pozemních stanic. V obou místech (první je Las Cruces, nikoliv Les Cruces) je průměrná pravděpodobnost alespoň polojasné oblohy 70%, ale záleží na ročním období. Když se vezme, že zároveň Měsíc musí být nad obzorem a Slunce pod obzorem, bude to dost omezující. Musí se opravdu dobře sejít všechny podmínky, celková pravděpodobnost vychází kolem 20%, ale aspoň ta geometrie objektů se dá naplánovat.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.