Čandraján-3 téměř připraven vyrazit k Měsíci

Dlouho očekávaná indická mise na Měsíc se blíží. Čandraján-3 se pokusí o to, co se jeho předchůdci nepovedlo – přistát na našem souputníkovi. Nejde o jednoduchou operaci. O čem svědčí množství nepovedených pokusů všemožných automatů v minulosti, i v té nedávné. Čím blíže je tento start, tím více stoupá napětí nejen v ISRO. Start je zatím plánován 12. července, kdy se otevírá startovací okno. Sestava lunárního modulu a vozítka vynese nejsilnější indická raketa LVM-3. Mise navazuje na předešlé dvě mise, ale tentokrát půjde čistě o přistání a průzkum povrchu. V předešlém případě byl součástí sestavy ještě orbiter. Družice, která měla hned několik funkcí. Třeba přenášení signálu na Zem a jelikož je stále funkční, není třeba vysílat další. Jak je známo v předešlém případě se výsadek nepovedl, ale agentura ISRO získala cenná data, která zohlednila při stavbě nástupce. Konstruktéři přijali všechna možná opatření a udělali vše, co se dalo, aby Čandraján-3 uspěl. Nálada je tedy zároveň optimistická, ale i znepokojivá, protože se vždycky může něco pokazit a v kosmonautice to platí dvojnásobně.

Vizualizace celé sestavy Čandraján-3. Ve spodní části je pohonný modul s adaptérem pro přistávací modul. Vozítko je uvnitř a na povrch sjede po rampě. Na obrázku vyznačena růžovou barvou. Obrázek: ISRO

Vizualizace celé sestavy Čandraján-3. Ve spodní části je pohonný modul s adaptérem pro přistávací modul. Vozítko je uvnitř a na povrch sjede po rampě. Na obrázku vyznačena růžovou barvou. Obrázek: ISRO

Každopádně sestava roveru a lunárního modulu dorazila na kosmodrom Šríharikota a podstoupí poslední předstartovní přípravy a testy a nakonec bude umístěna do nákladního prostoru rakety a zakryta aerodynamickým krytem. Cílem je jižní pól (4 km x 2,4 km 69.367621 J, 32.348126 Z) a pátrání po vodě. Součástí sestavy je též pohonný modul, který bude využit naplno. Jeho hlavním úkolem bude dostat sestavu na oběžnou dráhu Měsíce a mimo to, má na palubě i přístroj SHAPE (Spectropolarimetry of Habitable Planet Earth), který se zaměří na studium Země z lunární oběžné dráhy. Výzkum by měl pomoci při hledání exoplanet a usnadnit rozeznávání jejich obyvatelnosti.

Všechny prvky mají i význam pro další meziplanetární mise, protože by ISRO rádo na technologiích z tohoto programu i nadále stavělo. Indie tak dostane příležitost přistát před Ruským pokusem v rámci mise Luna-25, která byla odložena na srpen. Pokud Indie uspěje stane se teprve 4 zemí, které se podařilo měkké přistání na povrchu Měsíce po USA, SSSR a Číně.

EDIT: Opraveny souřadnice z anglických na české.

Zdroje informací:
https://indianexpress.com

Zdroje obrázků:
https://upload.wikimedia.org

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.