Budoucnost rakety Sojuz-5 a spory na Bajkonuru

Začátkem letošního března se začaly na internetu objevovat zprávy o tom, že Kazachstán zabavil pozemky agentury Roskosmos na kosmodromu Bajkonur. Tyto zprávy byly často několikanásobně předávány a v mnoha případech efektem tiché pošty nezáměrně upravovány. Začaly se proto objevovat otázky, zda tento spor nemůže ohrozit celkový provoz nejstaršího světového kosmodromu včetně startů důležitých pilotovaných a nákladních misí k Mezinárodní kosmické stanici ISS. Nyní se však ukazuje, že nedávné právní kroky budou představovat větší problém pro  vývoj rakety Sojuz-5 a produkce kyslíku a dusíku.

Hned na začátek je potřeba říct, že rozhodně nedošlo k zabavení všech pozemků Roskosmosu. Žalobu, kvůli níž byl zahájen soudní proces, podal „Společný rusko-kazašský podnik Bajterek“ na organizaci CENKI, která spravuje pouze pozemní infrastrukturu Roskosmosu. To znamená, že družice, stupně raket a další vybavení tohoto typu nebylo zabaveno. Jejich starty navíc mohou probíhat dál podle plánu, jelikož tu nejsou žádná omezení z hlediska používání pozemního vybavení. Pouze platí, že pozemní vybavení nesmí opustit Kazachstán. Výše pohledávky, kvůli které byla žaloba podána, má činit 13,5 miliardy kazašských tenge, tedy cca 2 miliardy ruských rublů, respektive 30,3 milionů amerických dolarů.

Snímek z prosince 2011 zachycuje raketu Zenit na rampě 45.

Snímek z prosince 2011 zachycuje raketu Zenit na rampě 45.
Zdroj: https://www.nasaspaceflight.com/

Oficiálním důvodem podání žaloby má být neplnění závazků ruské strany, které se týkají kontraktu na stavbu komplexu Bajterek. Podle požadavků kazašské strany by mělo Rusko provést zhodnocení vlivu rakety Sojuz-5 pro tento startovní komplex na životní prostředí, k čemuž ale nedošlo. Důležité je, že CENKI ani Roskosmos nemají na toto zhodnocení vyhrazené dostatečné prostředky. Jejich financování závisí na ruské vládě a tedy i zmíněné zhodnocení vyžaduje souhlas ruské vlády.

Bajterek je společným projektem Ruska a Kazachstánu, jehož cílem je modernizace startovního komplexu 45, ze kterého startovaly rakety Zenit vyráběné v Rusku a na Ukrajině, aby odsud mohly létat nové rakety Sojuz-5. Předpokládalo se, že by tato raketa mohla startovat i z plošiny Odyssey (dříve Sea Launch), kterou si pořídily soukromé ruské aerolinky S7 a již několik let ji skladují na Dálném východě. Za toto uložení platí S7 každoročně vysoké poplatky, ovšem raketa slíbená Roskosmosem je stále pouze ve fázi návrhu.

Návrhová fáze rakety Sojuz-5 začala v roce 2015 a v té době se očekávalo, že by se nový nosič mohl prvního startu dočkat v roce 2022. Jenže tu máme rok 2023 a raketa je stále ještě ve fázi předběžného návrhu. Pouze dílčí konstrukční prvky (například nádrže) prošly nějakými testy. Nová raketa měla sloužit komerčním startům s mezinárodními náklady a zajistit tak agentuře příjmy. Jenže sankce Spojených států po ruské invazi na Krym v roce 2014 nedovolují družicím, které obsahují americké součástky, startovat na ruských raketách. To znamená, že komerční potenciál je vzhledem k dostupnému trhu značně limitován.

Raketa Zenit na rampě 45.

Raketa Zenit na rampě 45.
Zdroj: https://upload.wikimedia.org/

To přimělo kazašské úřady posoudit účelnost dalšího financování projektu Bajterek. Projekt svého času svým podpisem posvětil bývalý kazašský prezident Nursultan Nazarbayev, takže bývalý šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin, chtěl projekt přejmenovat na „Nazarbajevovu rampu“. Skoro to vypadá jako kdyby se kazašská strana snažila hledat způsob, jak se z projektu vyvléknout bez diplomatických sporů ruskou stranou. Aktuální situace tedy může být spíše formálním důvodem, jak spolupráci zpomalit. Zabavení majetku společnosti CENKI je tedy důsledkem hlubokých rozporů v projektu Bajterek, který již pro Kazachstán přestal být výhodný.

Sluší se také poznamenat, že žaloba byla podána u arbitrážního soudu Mezinárodního finančního centra Astana (AIFC). Za jeho vznikem v roce 2015 stála Nazarbajevova vláda a řídil se anglickou judikaturou. Soudcem byl anglický občan Lord Faulks QC. Je třeba poznamenat, že soud AIFC je oddělený od kazašského soudního systému, na kterém je nezávislý. Z rozhodnutí soudu vyplývá, že právní zástupci společnosti CENKI zpochybnili jurisdikci, ale nepředložili žádné důkazy k předmětu žaloby. Soud rozhodl o vymáhání požadované částky z ceny podle smlouvy. K zajištění tohoto rozhodnutí zakázala Služba soudních vykonavatelů Republiky Kazachstán společnosti CENKI vyvézt ze země materiální hodnoty a majetek. Její vedoucí má zakázáno opustit Kazachstán až do ukončení příslušných vyšetřovacích úkonů. Rovněž byla zabavena jedna z budov na Bajterek, která patřila CENKI.

Vedoucí CENKI a právníci Roskosmosu vyrazili do Kazachstánu, aby vyřešili majetkové záležitosti této organizace. Ačkoliv toto zabavení majetku neohrožuje ruské starty z Bajkonuru, vytváří mnoho dalších problémů v provozu kosmodromu. Na Bajkonuru se například nachází závod, který vyrábí vysoce čistý kapalný kyslík a dusík. Ty jsou potřebné pro starty raket a vyrobené přebytky se vyvážejí do Ruska, kde se například kyslík používá pro lékařské účely. Nyní je podle rozhodnutí soudu vývoz produktů nejen z tohoto závodu zakázán, což je jen jeden z příkladů dopadu na infrastrukturu Roskomosu.

Jinými slovy můžeme říct, že aktuální situace neohrožuje starty lodí Sojuz a Progress, které z Bajkonuru vstříc ISS vynáší rakety Sojuz-2. V ohrožení nejsou ani zdejší starty raket Proton-M. Současný stav však vytváří výrazné nepohodlí pro chod CENKI. Tím nejviditlenějším dopadem je, že současné rozhodnutí prakticky zastavilo projekt Bajterek a také vývoj rakety Sojuz-5, která má jen slabé komerční vyhlídky. A bez nich ji Kazachstán nepotřebuje.

Přeloženo z:
https://www.nasaspaceflight.com/

Zdroje obrázků:
https://www.nasaspaceflight.com/wp-content/uploads/2023/03/2018-06-12-205144.jpg
https://www.nasaspaceflight.com/wp-content/uploads/2023/03/Site-45.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.