ŽIVĚ A ČESKY: Falcon letí s Amazonas Nexus

Po čtyřech startech Falconu 9 s družicemi Starlink tu konečně máme změnu v podobě družice Amazonas Nexus. Na začátku budování konstelace Starlink bychom řekli, že máme start se Starlinky mezi ostatními starty, nyní máme ostatní starty mezi starty se Starlinky, a tak je změna vynášeného nákladu vítaným zpestřením. Družice Amazonas Nexus je telekomunikační družice provozovaná společností Hispasat. O stavbu družice na platformě Spacebus-Neo 200 se postarala firma Thales Alenia Space, přičemž Hispasat si stavbu družice objednala v roce 2020. Hmotnost se pohybuje kolem 4 500 kilogramů a Amazonas Nexus by jako pohon měla využívat pouze elektrické motory. Družice bude umístěna nad 61° západní délky a svým signálem bude pokrývat Severní a Jižní Ameriku, Grónsko a oblast severního Atlantiku. Její plánovaná životnost je 15 let. První stupeň Falconu 9 s označením B1073 poletí již pošesté a o přistání se pokusí na mořské plošině Just Read The Instructions, která bude čekat zhruba 621 kilometrů od místa startu.

Závěrečný přehled:

  • Čas a datum startu: 5. února v 23:32 SEČ
  • Místo startu: Rampa SLC-40, Mys Canaveral, Florida
  • Raketa: Falcon 9 Block 5 (první stupeň B1073, který poletí pošesté)
  • Primární náklad: Telekomunikační družice Amazonas Nexus
  • Hmotnost nákladu: cca 4 500 kilogramů
  • Počáteční oběžná dráha: Dráha přechodová ke geostacionární (GTO)
  • První stupeň: První stupeň se pokusí o přistání na mořské plošině JRTI, která bude čekat zhruba 621 kilometrů od místa startu.

Náš přenos spustíme zhruba 15 minut před startem, tedy okolo 23:15 SEČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu, čímž se dostanete na YouTube stránku tohoto přenosu.

EDIT 23:10 6. února
SpaceX právě oznámila, že dokončila předstartovní přípravy a se startem počítá ve 2:32 SEČ. Náš přenos tak začne ve 2:15 SEČ.

EDIT 23:05 6. února
Tankování rakety zatím nezačalo, takže se start zřejmě posouvá. Nový termín však neznáme, proto posouváme začátek našeho přenosu na neurčito.

EDIT 23:35 5. února
Můžete jít klidně spát, SpaceX kvůli počasí zrušila pokus o let v tomto okně. Další možnost se otevře 6. února ve 23:32 SEČ. Náš přenos začne ve 23:15.

EDIT 22:15 5. února
SpaceX posunula start až na samý konec aktuálního oka, tedy na 3:32 SEČ. Přenos by tak začal ve 3:15 SEČ.

EDIT 20:25 5. února
SpaceX odsouvá přenos na 6. února v 1:32 SEČ. Pravděpodobnost dobrého počasí je však jen na 30 %. Začátek přenosu se tak posouvá na 1:15 SEČ.

Zdroje informací:
https://www.elonx.cz/
https://space.skyrocket.de/
https://everydayastronaut.com/

Zdroje obrázků:
https://www.elonx.cz/wp-content/uploads/2021/07/amazonasnexustas.jpg

 

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

3 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Falcon letí s Amazonas Nexus”

  1. TritonJ napsal:

    V čase přenosu cca 23:40 byl pohled na vstupní zážeh 1. stupně od zemského povrchu. Při přistání na mořské plošině si podobný záběr nevybavuji. To bylo přímo z té plošiny?

  2. Borin napsal:

    Pohon se od iontového převlékl za elektrický, jako jsem v IKEA spatřil proměnu z hesel o rodině v zelená (barevně doslova) o udržitelné šetrnost.
    A zřejmě zúžili sortiment od dodavatelů, kterým podobná hesla chybí.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.