Perseverance poprvé vykládá vzorky

Právě v těchto dnech prochází americké vozítko Perseverance procesem, v jehož rámci začne vytvářet historicky první úložiště vědecky cenných vzorků mimo povrch planety Země. Půjde o kriticky důležitý milník v rámci americko-evropské kampaně MSR (Mars Sample Return), která má za úkol dopravit na Zemi vzorky z Marsu za účelem jejich podrobné analýzy. Proces budování úložiště započne ve chvíli, kdy rover uvolní jedno ze svých pouzder, které ukrývá jádrový vrt s velikostí odpovídající zhruba školní křídě. Pouzdro bude uvolněno z břicha roveru a z výšky cca 89 centimetrů dopadne na povrch Marsu v kráteru Jezero – konkrétně k tomu dojde v lokalitě pojmenované Three Forks. V průběhu přibližně 30 dní má rover postupně vyložit deset trubiček se vzorky, které představují značnou pestrost hornin objevených v kráteru Jezero.

Mapa míst, kde došlo k „aktivaci“ 21 pouzder roveru Perseverance. Ne ve všech případech byl do pouzdra uložen vzorek hornin.

Mapa míst, kde došlo k „aktivaci“ 21 pouzder roveru Perseverance. Ne ve všech případech byl do pouzdra uložen vzorek hornin.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Z každého kamene rover odebral dva vzorky. Jedna část z každého páru bude uložena v oblasti Three Forks a má sloužit jako záloha. Druhý exemplář z každého páru zůstane uvnitř Perseverance, jelikož rover je stále primárním způsobem dopravy vzorků k landeru s raketou, což jsou další články celé složité kampaně. „Vzorky určené pro toto úložiště (společně s jejich „dvojčaty“ setrvávajícími v Perseverance) představují úžasný soubor zástupců oblasti, která byla prozkoumána během primární mise,“ vysvětluje Meenakshi Wadhwa, hlavní vědecký pracovník programu Mars Sample Return z Arizona State University a dodává: „Nejenže máme vyvřelé i sedimentární horniny, které zaznamenávají nejméně dva (ale možná i čtyři) odlišné způsoby působení vody, ale také máme regolit, vzorek atmosféry a tzv. svědeckou trubičku.

Neletový exemplář trubičky pro dopravu vzorků z Marsu je rozměrově identický s letovým kusem - je tedy možné si udělat představu o velikosti.

Neletový exemplář trubičky pro dopravu vzorků z Marsu je rozměrově identický s letovým kusem – je tedy možné si udělat představu o velikosti.
Zdroj: https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/

Rover Perseverance před svým startem dostal celkem pět svědeckých trubiček (witness tubes), které jsou na pohled podobné těm, do kterých se ukládají vzorky. V jejich útrobách jsou však od začátku uloženy různé materiály, jejichž úkolem je zachytávat molekulární a částicové znečištění – konkrétně jde o plyny, které se mohou uvolňovat z různých částí vozítka, chemické pozůstatky látek ze zážehů přistávacího systému, nebo jakýkoliv pozemský materiál (ať už organický či anorganický, který se mohl na Mars dostat společně s roverem. Svědecká pouzdra se mají otevírat postupně, aby získala svědectví o prostředí v bezprostředním okolí odběrných míst. Pouzdra jsou vystavena prostředí, ve kterém se odebírají vzorky a prochází i stejným procesem i útrobami roveru. Rozdíl je však v tom, že se svědecká pouzdra nenaplní odebranými vzorky. Na konci procesu se hermeticky uzavřou – stejně jako kdyby v nich byl odebraný materiál.

Vnější prvky trubičky na vzorky z Marsu.

Vnější prvky trubičky na vzorky z Marsu.
Zdroj: https://www.nasa.gov/
Překlad. Dušan Majer

Jedním z prvních předpokladů pro vybudování úložiště vzorků na Marsu, je nalezení rovinatého terénu bez velkých kamenů v kráteru Jezero, kde je prostor pro uložení všech pouzder. „Až doposud marsovské mise vyžadovaly jednu dobrou přistávací oblast – my jich ale potřebujeme 11,“ vysvětluje Richard Cook, manažer programu MSR z kalifornské Jet Propulsion Laboratory a dodává: „První z nich je pro Sample Retrieval Lander, ale potřebujeme ještě deset dalších v jeho okolí pro naše vrtulníky Sample Recovery Helicopters, která vyžadují místo na své starty, přistání i popojíždění.

Jakmile se podařilo vybrat vhodnou oblast, čekalo na experty další rozhodování. Měli totiž určit, kde a jak přesně v dané oblasti vyložit pouzdra. „Nemůžete je prostě jen tak vysypat všechna na jednu hromadu, protože sběrné vrtulníky jsou navržené pouze na to, aby v jednu chvíli pracovaly jen s jedním pouzdrem,“ popisuje Cook. Zmíněné vrtulníky mají fungovat jako záložní řešení – stejně jako je toto úložiště záložním řešením. Aby bylo jisté, že vrtulníky zvládnou sebrat pouzdro aniž by došlo k narušení okolních pouzder, nebo ke kontaktu s překážkami ve formě kamenů, má každá pozice pro vyložení pouzdra svou provozní oblast, která má průměr nejméně 5 metrů. Pouzdra budou na povrch uložena stylem zig-zag, přičemž vzdálenost mezi nimi bude mezi 5 a 15 metry.

Mapa uložení pouzder. Modře jsou vyznačeny stopy kol roveru, žlutá tečka udává místo uložení pouzdra a oranžový okruh představuje ochrannou oblast, kterou vyžadují sběrné vrtulníky.

Mapa uložení pouzder. Modře jsou vyznačeny stopy kol roveru, žlutá tečka udává místo uložení pouzdra a oranžový okruh představuje ochrannou oblast, kterou vyžadují sběrné vrtulníky.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Úspěch celého úložiště bude spočívat na přesném uložení pouzder – právě proto bude celý proces trvat více než měsíc. Předtím než Perseverance vyloží každé pouzdro a také po každém vyložení provedou pozemní inženýři pečlivé zhodnocení na základě mnoha fotografií z roveru. Tento pečlivý proces navíc poskytne expertům z programu Mars Sample Return data nezbytná pro lokalizaci pouzder pro případ, že v průběhu let před sběrem dojde k zafoukání pouzder prachem a pískem. Primární mise roveru Perseverance skončí 6. ledna 2023 – jeden marsovský rok (cca 687 dní pozemských) od přistání, ke kterému došlo 18. února roku 2021.

Bíle je vyznačena dosavadní trasa roveru Perseverance. Černou barvu má plánovaná trasa vstříc vrcholu delty.

Bíle je vyznačena dosavadní trasa roveru Perseverance. Černou barvu má plánovaná trasa vstříc vrcholu delty.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Až 7. ledna začne naše nadstavbová mise, budeme stále pracovat na uvolňování pouzder do úložiště vzorků. Z našeho pohledu se nic nezmění,“ vysvětluje Art Thompson, projektový manažer roveru Perseverance z JPL a dodává: „Ovšem jakmile budeme s úložištěm na Three Forks hotovi, zamíříme vstříc vrcholu delty. Vědecký tým se tam chce pěkně porozhlédnout.“ Na rover čeká nová vědecká fáze označovaná jako Vrcholová kampaň v deltě. Tato fáze započne, až rover dokončí výstup po strmém náspu delty a dorazí na plochu, která tvoří horní povrch delty kráteru Jezero, k čemuž by mohlo dojít pravděpodobně někdy v únoru 2023. Celá zmíněná kampań má trvat zhruba osm měsíců a vědecký tým se chce zaměřit na pátrání po balvanech a dalších útvarech, které sem byly přeneseny z jiných míst Marsu dávnou řekou, která tuto deltu vytvořila.

Útroby trubičky na vzorky z Marsu.

Útroby trubičky na vzorky z Marsu.
Zdroj: https://www.nasa.gov/
Překlad: Dušan Majer

Vrcholová kampaň v deltě je naší příležitostí, jak nahlédnout na geologické procesy za okraji kráteru Jezero,“ říká Katie Stack Morgan, zástupkyně vědeckého pracovníka programu Perseverance a dodává: „Před miliardami let s sebou dravá řeka unášela úlomky kamenů i celé balvany, které vznikly mnoho kilometrů od okrajů kráteru Jezero. Chceme prozkoumat tyto dávné říční usazeniny a získat vzorky z těchto kdysi dávno cestujících balvanů a kamenů.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/…/1-pia25675-mastcam-z-views-perseverances-depot-in-the-distance.jpg
https://www.nasa.gov/…/thumbnails/image/3-pia25674-a-map-of-perseverances-samples.jpg
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/wp-content/uploads/2020/07/m2020tube.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/pia24306a-1041.jpg
https://www.nasa.gov/…/e1-pia25678-a-map-of-perseverances-depot-samples-figure-a.jpg
https://www.nasa.gov/…/2-pia25673-map-of-perseverances-delta-top-campaign.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/pia24307a-1041.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

6 komentářů ke článku “Perseverance poprvé vykládá vzorky”

  1. Profic napsal:

    Jujky, podívejte se pořádně na tu náhledovku. Stín android s holí ukazuje neslušné gesto. To mám ale fantazii. 😀 Vysílá tím jasné poselství každému co Perseverance nevěřil.

  2. tonda napsal:

    Super,ale napadlo mě,že pokud se zdaří naložit vzorky přímo z Perseverenc do rakety,tak tyhle záložní vzorky už nebudou sbírány a zůstanou na Marsu?Nebo je vrtulníčky taky seberou a dopraví alespoň k raketě v rámci vyzkoušení postupů?

  3. Spytihněv napsal:

    Pokud se nepletu, tak oficiálně byla Perseverance jako primární dopravce vzorků k SRL určena teprve nedávno, v souvislosti se zrušením evropského sběrného roveru a jeho nahrazením vrtulníky. Ale podle odebírání dvojic vzorků (jednoho k odložení na povrch a druhého k ponechání v útrobách roveru) to vypadá, že se s dopravou pomocí Perseverance počítalo jako s jednou z možností od začátku a důvěra v dlouhověkost byla vysoká.

  4. Borin napsal:

    Ambiciózní, smělé, vzrušující. Až se vzorky otevřou v pozemní laboratoři, doplním šťastné, nebezpečné.

    • PetrDub napsal:

      Se všemi přívlastky souhlasím, až na to nebezpečné – opravdu si nemyslím, že na Marsu může být cokoliv, co by tady na Zemi mělo potenciál ublížit. Asi narážíte na možnost zavlečení mimozemského života, ale podle mě nic nenasvědčuje tomu, že by v současnosti na Marsu nějaký byl a i kdyby nakrásně ano, tak by, podle mě, neměl šanci obstát v konkurenci místních mikroorganismů, které se na podmínky na Zemi adaptovaly po stovky miliónu až malé miliardy let.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.