sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Známe posádku lunární mise DearMoon – je v ní i Čech!

Posádka mise dearMoon.

V září 2018 představil japonský podnikatel Jusaku Maezawa společně s Elonem Muskem projekt DearMoon, který se i dnes (4 roky po oznámení) vymyká standardům, na které jsme byli doposud zvyklí. Maezawa totiž koupil celý let lodi Starship, se kterou chce vyrazit na oblet Měsíce. Nepoletí však sám. Už v roce 2018 avizoval, že chce s sebou vzít umělce z celého světa. Ptáte se proč umělce? Mise DearMoon má za úkol inspirovat a předávat pocity, které většina populace nikdy nezažije. Umělci a kreativci byli vybráni proto, že po návratu vytvoří díla inspirovaná tímto silným zážitkem, který se pokusí předat široké veřejnosti.

Při představení projektu před 4 lety bylo oznámeno, že se má mise DearMoon uskutečnit v roce 2023, což bylo už tehdy považováno za značně smělý cíl. Léta utekla jako voda a rok 2023 nám začíná nesměle klepat na dveře. Vývoj systému Super Heavy / Starship sice udělal značný pokrok, ale pilotovanou výpravu v příštím roce s pravděpodobností téměř stoprocentní nestihne. Nový termín mise však zatím nebyl oznámen a tak můžeme jen spekulovat, kdy k tomu dojde. Osobně považuji pětiletý horizont za naprosto minimální, spíše to potrvá ještě déle. Kdo se tedy v rámci mise DearMoon podívá k Měsíci?

Jusaku Maezawa
Jusaku Maezawa
Zdroj: https://dearmoon.earth/

Jusaku Maezawa (Japonsko)
V roce 1975 se narodil v japonské prefektuře Čiba, v roce 1998 založil firmu Start Today Ltd. (dnes ZOZO, Inc.) a v roce 2004 následoval online prodej oblečení ZOZOTOWN. Společnost byla v prosinci 2007 uvedena na burzu TSE Mothers (3092) a v únoru 2012 na burzu TSE First Section. Její tržní kapitalizace v srpnu 2017 přesáhla 1 bilion jenů. V září 2019 Maezawa odstoupil z funkce generálního ředitele. Firma zároveň uvolnila kapitál a uzavřela obchodní dohodu se společností Yahoo Japan Corporation. Maezawa vzápětí založil společnost Start Today Inc. a v roce 2021 rozjel třináct vlastních podniků, včetně podnikání vlastní společnosti. V prosinci 2021 se stal prvním japonským amatérem, který navštívil Mezinárodní vesmírnou stanici ISS, na jejíž palubě strávil zhruba 12 dní.

Yemi A.D.
Yemi A.D.
Zdroj: https://dearmoon.earth/

Yemi A.D. (Česká republika)
Narodil se v roce 1981 české matce a nigerijskému otci. Sám se považuje za multioborového kreativního tvůrce, sociálního inovátora a pracuje také jako choreograf, který učí jednotlivce i organizace jak pohybem rozvíjet kreativitu. Navrhoval, vedl choreografii a režíroval show pro firmy jako je Apple, Google, Mercedes Benz, VMA’s, SNL a CBS. V roce 2010 založil firmu AD Productions, která se stala jednou z hlavních kreativních společností v Evropě a získala několik globálních ocenění. Yemi se věnuje vytváření nových příležitostí pro znevýhodněné děti z Indonésie, Indie a Nigérie. V roce 2019 byl ministrem zahraničních věcí jmenován českým velvyslancem dobré vůle. V roce 2020 založil neziskovou organizaci Moonshot Platform Inc. se sídlem v USA, jejímž posláním je vyhledávat a akcelerovat mladé začínající lídry i jejich projekty po celém světě, ale také hledá řešení velkých výzev 21. století, nebo inovace zaměřené na cíle udržitelného rozvoje.

Tim Dodd
Tim Dodd
Zdroj: https://dearmoon.earth/

Tim Dodd (USA)
Narodil se v roce 1985 v americkém státě Iowa. Tim je znám jakožto tvůrce obsahu, fotograf, hudebník a kameraman. Poté, co dostudoval Cedar Falls High School, začal natáčet videa a pořizovat fotky, aby mohl platit své vzdělání. Plně se fotografování začal věnovat v roce 2008. V roce 2013 rozjel projekt nazvaný Everyday Astronaut, ve kterém sám vystupuje oblečený v ruském výškovém tlakovém obleku (skafandru). V roce 2017 projekt Everyday Astronaut vstoupil na YouTube, kde si díky informačním videím, rozhovorům a přímým přenosům  rychle vybudoval pozici jednoho z hlavních zdrojů informací o kosmonautice. Jeho heslem je „přinést vesmír na Zemi běžným lidem“. Zaměřuje se na předávání a vysvětlování složitých kosmonautických témat, která po pečlivém studiu předkládá v dobře vizuálně zpracovaných videích formou, která je běžným lidem srozumitelnější.

Steve Aoki
Steve Aoki
Zdroj: https://dearmoon.earth/

Steve Aoki (USA)
V roce 1977 se narodil v americkém Miami a během svého života se z něj stal hudebník umělec, módí návrhář, podnikatel, filantrop, nadšenec do NFT a byl také dvakrát nominován na cenu GRAMMY. Už v mládí založil nahrávací společnost Dim Mak, ze které poté vycházely nahrávky kapel jako The Chainsmokers a Bloody Beetroots. Steve během své kariéry navázal spolupráci s mnoha umělci, včetně BTS, Malumy, Snoop Dogga, Linkin Park a dalších. Od roku 2012 je zapsán v Guinnessově knize rekordů jako „Nejvíce cestující hudebník v jednom kalendářním roce“. Tehdy totiž odehrál více než 250 koncertů ročně, přičemž vystoupil na všech nejvýznamnějších festivalech po celém světě včetně Tomorrowlandu, Ultra Music Festivalu a Coachelly. Steve se také snaží být průkopníkem ve světě NFT, když vytvořil vlastní členskou komunitu A0K1VERSE. Je také známým sběratelem, který spoluzaložil MetaZoo, což je mimořádně úspěšná karetní hra uvedená na trh v březnu 2021.

TOP (Choi Seung Hyun)
TOP (Choi Seung Hyun)
Zdroj: https://dearmoon.earth/

TOP (Choi Seung Hyun) (Jižní Korea)
Narodil se v roce 1987 a stal se rapperem, který nasbíral řadu ocenění i jako herec a je také sběratelem umění. Debutoval v roce 2007 jakožto hlavní rapper K-popové skupiny BIGBANG. Jako sólový umělec prokázal své umělecké schopnosti v mnoha videoklipech, včetně <DOOM DADA> a <Turn It Up>. Po vydání nového singlu skupiny BIGBANG <Still Life> v roce 2022 nyní připravil své vůbec první kompletní sólové album. Jakožto herec si zahrál ve filmech jako ‚Into the Fire‘ a ‚Tazza: The Hidden Card‘, a také v k-dramatech, včetně ‚I Am Sam‘ a ‚Iris‘, v nichž hrál hlavní role, za které získal různá ocenění nejen na domácí, ale i mezinárodní scéně. Od svých 19 let se věnuje sbírání umění. V roce 2016 se stal vůbec prvním umělcem, který měl z pozici kurátora na starost uměleckou aukci v Hongkongu, na které spolupracoval se světoznámým aukčním domem Sotheby’s. Časopis ARTnews ho jmenoval do výběru „50 nejlepších sběratelů, které je třeba sledovat“. Aktuálně TOP rozšířil své podnikatelské aktivity také o značku vína s názvem T’SPOT.

Rhiannon Adam
Rhiannon Adam
Zdroj: https://dearmoon.earth/

Rhiannon Adam (Irsko)
Narodila se v roce 1985 ve městě Cork a stala se fotografkou, která žije a pracuje jak v Londýně, tak v USA. V roce 1992 její rodiče prodali veškerý majetek a koupili obytnou plachetnici Jannes. Od dětství tak žila kočovným způsobem a cestovala z místa na místo především v Jižní Americe a Karibiku. Poté se už jako teenager přesunula do Londýna ke své tetě, aby mohla studovat. Dostala se na Central Saint Martins College of Art and Design a na University of Cambridge. Ve své tvorbě se soustředí na výzkumné, dlouhodobé, sociálně-dokumentární projekty, které využívají analogové fotografické postupy i archivní materiály. Její životní zkušenosti z kočovného dětství trvale ovlivnily také její tvorbu, ve které se zaměřuje na odlehlé komunity, koncept utopie a tenkou hranici mezi skutečností a fikcí. Byla nominována na řadu cen, z nich mnoho i vyhrála včetně ceny Meitar Award for Excellence in Photography. V roce 2019 byla zařazena mezi nové talenty „The Photographers‘ Gallery“. Její snímky byly hojně publikovány v tisku, včetně Le Monde, The Telegraph, BBC, The British Journal of Photography, Stern, Huffington Post a New York Times. Je autorkou tří knih: Big Fence / Pitcairn Island (Blow Up Press, 2021), Dreamlands / Wastelands (Jane & Jeremy, 2014) a Polaroid: The Missing Manual (Thames & Hudson, 2017, reprinted 2022).

Karim Iliya
Karim Iliya
Zdroj: https://dearmoon.earth/

Karim Iliya (Velká Británie)
Narodil se v roce 1990 a stal se fotografem, filmařem a instruktorem plavání s velrybami, který žije na Islandu a Havaji. Vyrostl na Středním Východě a v Asii, kde se zrodila jeho zvídavost pro sledování přírody. To jej následně přivedlo k soubojům velryb, na okraj vybuchujících sopek, ale i do hlubin ledového světě Arktidy a na mnohá další fascinující místa, která jsou domovem lidí i zvířat. Karim používá fotky a videa, aby ukázal jedinečnou perspektivu a odhalil nové podmořské světy, které může spatřit jen málo lidí. Zaměřuje se na dokumentování velryb, ptáků a dalších ohrožených druhů, za jejich záchranu a ochranu cenných ekosystémů pro další generace usiluje. Pracoval už v 45 státech světa, získal mnoho ocenění a jeho snímky využívá National Geographic i BBC Earth. Spoluzaložil neziskovou mediální knihovnu Kogia a také filmový štáb zaměřený na ochranu oceánů. Ve svém životě se zabývá skrytými záhadami našeho vesmíru – od nejmenších tvorečků v hlubinách oceánů až po gigantickou prázdnotu kosmického prostředí.

Brendan Hall
Brendan Hall
Zdroj: https://dearmoon.earth/

Brendan Hall (USA)
Autor dokumentárních filmů narozený ve státě Connecticut v roce 1994 ve svých dílech vypráví příběhy nejen o přírodě. Jeho projekty přivedly diváky k dobrodružstvím, která posouvají hranice lidského ducha – od sledování lékařských expedic v odlehlých koutech Amazonie až po vědce odkrývající pozůstatky srstnatých mamutů na Sibiři. Poté, co dostudoval Tisch School of the Arts v New Yorku, začal pracovat jako pomocník pro kanál National Geographic. Od té doby cestuje po světě a řídí projekty globálních neziskových organizací a značek včetně National Geographic, Google, Adobe a The Nature Conservancy. Podílel se také na dokumentárních filmech pro Netflix a PBS včetně BILL NYE: SCIENCE GUY a RED HEAVEN. Ve své práci je odhodlaný sdílet divy naší planety ve víře, že tím může veřejnost inspirovat k péči o Zeměkouli. Tuto myšlenku vnesl i do svého připravovaného prvního celovečerního dokumentárního filmu, gobelín osobních příběhů zachycených na 10 000 mílích amerických národních parků.

Dev D. Joshi
Dev D. Joshi
Zdroj: https://dearmoon.earth/

Dev D. Joshi (Indie)
Tento profesionální herec a influencer na sociálních sítích se narodil v roce 2000. Ačkoliv je velmi mladý, v prostředí umění a zábavy se pohybuje už 18 let. Když mu byly tři roky, začal účinkovat v několika televizních seriálech, ale i reklamách a vystoupeních. Je známý svým ztvárněním postavy indického superhrdiny Baalveera, čímž pozitivně ovlivnil masy diváků po celém světě, protože šířil poselství pravdy a dobra ve společnosti. Od indického prezidenta dostal ocenění Bal Shakti Puraskar, což je nejvyšší forma uznání v Indii udělovaná lidem mladším 18 let. V pandemickém roce 2020 založil D3 Caring Social Club pro služby chudým a znevýhodněným lidem. Nezapomněl ani na vzdělání, jelikož aktuálně studuje na magistra mezinárodních vztahů a diplomacie na Institutu Spojených národů pro vzdělání a výzkum.

Kaitlyn Farrington
Kaitlyn Farrington
Zdroj: https://dearmoon.earth/

Záložní členka: Kaitlyn Farrington (USA)
Narodila se v roce 1989 v americkém státě Idaho a od mala se zamilovala do zimních sportů. Na střední škole začala závodit na snowboardu po celých Spojených státech. Ve věku 17 let byla přizvána do národního snowboardového týmu. Ve 24 letech vyhrála na olympiádě v Soči (rok 2014) zlatou medaili v half-pipu. Osm měsíců poté jí lékaři diagnostikovali vrozenou krční stenózu a musela ukončit závodní kariéru. Pro Kaitlyn bylo těžké vzdát se něčeho, co tolik milovala, a proto se snažila předefinovat svou pozici ve snowboardové komunitě. Nyní tráví většinu času na backcountry snowboardu, kterému ráda říká dobrodružný snowboarding. V současné době také navštěvuje online kurzy a snaží se získat akademický titul v oboru obchodní komunikace.

Miyu
Miyu
Zdroj: https://dearmoon.earth/

Záložní členka: Miyu (Japonsko)
Profesionální tanečnice, choreografka a pohybová trenérka se narodila v roce 1997. Tančit začala už jako dítě a brzy se dostavily úspěchy v podobě vítězství na různých soutěžích. V 19 letech získala titulky po celém Japonsku i Asii a přidala i výhru na Juste Debout v Paříži. Posledních deset let dělila mezi vzdělání, inspirování a propojování lidí tancem a pohybem po celém světě. Kromě svých komunitních činností začala podnikat jako modelka, ambasadorka značek, choreografka, tanečnice a účinkující v hudebních klipech. Miyu vystupuje po celém světě, ale nejvíce hrdá je na svou show v tokijském Cotton Club, která byla po několik nocí zcela vyprodaná a patří mezi její nejzdařilejší vystoupení. Jejím heslem je „Udělejte z nemožného možné“.

Přeloženo z:
https://dearmoon.earth/

Zdroje obrázků:
https://dearmoon.earth/img/index/mainVisual_pc.jpg?2
https://dearmoon.earth/img/index/crew/crew_0_pc_langEN.jpg?6
https://dearmoon.earth/img/index/crew/crew_3_pc_langEN.jpg
https://dearmoon.earth/img/index/crew/crew_5_pc_langEN.jpg
https://dearmoon.earth/img/index/crew/crew_1_pc_langEN.jpg
https://dearmoon.earth/img/index/crew/crew_2_pc_langEN.jpg
https://dearmoon.earth/img/index/crew/crew_4_pc_langEN.jpg
https://dearmoon.earth/img/index/crew/crew_6_pc_langEN.jpg
https://dearmoon.earth/img/index/crew/crew_7_pc_langEN.jpg
https://dearmoon.earth/img/index/crew/crew_8_pc_langEN.jpg
https://dearmoon.earth/img/index/crew/crew_9_pc_langEN.jpg
https://dearmoon.earth/img/index/crew/crew_10_pc_langEN.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
55 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
ov42
ov42
1 rok před

Zprána na levelu Blesku nebo Aha.

Matěj Soukup
Administrátor
1 rok před
Odpovědět  ov42

A to prosím vás proč? Týká se to České Republiky? Ano. Týká se to kosmonautiky? Ano. Tak s čím máte problém? A na co si vůbec dovolujete narážet s vaši druhou zprávou? Jak by se líbilo Vám, kdyby Vás takhle někdo urážel? To už je moc. Takže pro příště se zdržte podobných zpráv.

ov42
ov42
1 rok před
Odpovědět  Matěj Soukup

Týká se to kosmonautiky asi jako Planeta Opic nebo Hvězdné války. Těm skvělým filmům se omlouvám.

Vojta
Vojta
1 rok před
Odpovědět  ov42

Takže let Gagarina nebo Sheparda, kteří měli možnosti ovlivnění letu podobné jako tato posádka a ani neletěli tak daleko, taky nebyla kosmonautika nebo jak si to mám vyložit?

Zajímavé, že ani na Idnesu nebyla pod článkem na toto téma tak vyhrocená diskuze. V době, kdy jsem ji pročítal, tam Yemiho nikdo nesrovnával s potkanem ani nikdo nedoufal, že nepoletí.

Dušan Majer
Dušan Majer
1 rok před
Odpovědět  Vojta

Lidé jsou prostě různí a i ve skupině inteligentních lidí se občas objeví … ehm hm výjimky. Uklidňuje mne pouze skutečnost, že je tu mlčící inteligentní většina, jen prostě prázdné sudy nejvíce duní.

vlad88
vlad88
1 rok před
Odpovědět  Vojta

Mě nepřekvapuje, že na iDnesu byla slušnější diskuze než tady. Hodně se tam totiž banuje. Zrovna tam mám půlroční ban.

Yemimu přeju hodně štěstí. Míšenci to mají v životě těžké. O to silnější osobnosti z nich někdy bývají. Tomio Okamura a docent Martin Konvička jsou také míšenci a podle mě málokdo dělá pro tuto zemi více než oni.

Dušan Majer
Dušan Majer
1 rok před
Odpovědět  vlad88

Banuje se i u nás, jen každého před banem upozorníme, že k banu směřuje. Každý tak má možnost se rozmyslet, zda své chování změní a banu se vyhne, nebo zda v něm bude pokračovat a banu půjde vstříc. Mimochodem u nás jsou bany vždy trvalé.

Nyní se o tom přesvědčíte sám, protože dostáváte upozornění. Na našem webu se snažíme držet co nejdále od politiky. Váš komentář se mohl zcela obejít bez zmínky o obou pánech. Dávejte si na to do budoucna pozor.

Dušan Majer
Dušan Majer
1 rok před
Odpovědět  ov42

Co vás vede k takové úvaze?

David Suchomel
David Suchomel
1 rok před
Odpovědět  ov42

Vážený pane,
nebudu zpochybňovat Vaše 2 akademické tituly. Ale tento článek je o představení kompletní posádky na misi, která se chystá. Proto zde má své nezpochybnitelné místo. Takový článek jsem neviděl ani na blesku ani v aha.
Mise se Vám nelíbí? To je Váš názor. A co mise Inspiration4, či další připravované mise Jareda Isaacmana? Musíme se smířit s tím, že vesmír není doménou pouze vládních institucí. To je prostě holý fakt.
Tímto Vám přeji spoustu klidu v předvánočním čase.

ov42
ov42
1 rok před

A jestli tenhle je Čech, tak potkan, který se narodí u Váni ve stáji je dostihový kůň.

ZdenekCih
ZdenekCih
1 rok před
Odpovědět  ov42

myslím, že takhle asi ne! Výběre Yemiho A.D. je skvělá reprezentace ČR.

ov42
ov42
1 rok před
Odpovědět  ZdenekCih

Lepší by byla jeho předchůdkyně Tereza Pergnerová. Čágo belo šílenci od Měsíce 🙂

Cateye
Cateye
1 rok před
Odpovědět  ZdenekCih

Přesně tak! Už se těším na Yemiho taneční performanci o obletu Měsíce kterou secvičí s redakcí kosmonautix. Každý člen taneční skupiny bude mít modrý kostým s nápisem Redakce, přičemž skupinová vystoupení budou prokládána sólovými výstupy hlavní hvězdy v červeném s nápisem Administrátor.

Ondřej J.
Ondřej J.
1 rok před
Odpovědět  ov42

Proč nemažete zprávy těhle primitivů? Kdo je zodpovědný za tuhle diskuzi, že zde budou dodržovány zákony ČR?

Dušan Majer
Dušan Majer
1 rok před
Odpovědět  Ondřej J.

Dotyčný dostal důrazné varování.

ov42
ov42
1 rok před
Odpovědět  Ondřej J.

Žádné zákony neporušuji a mám 2 akademické tituly

Lukáš Houška
Editor
1 rok před
Odpovědět  ov42

Akademický titul očividně neznamená, že nositel je také inteligentní. Nebo sociálně schopný být součástí společnosti. To, kdo je a není Čech určuje držení občanství dané země. Yemi ho má, o čem tady tedy chcete diskutovat? Má se snad občanství udělovat dle odstínu barvy pleti, A co Češi jezdící k moři? Po návratu o občanství na čas přijdou?

ov42
ov42
1 rok před
Odpovědět  Lukáš Houška

Občanství určuje kdo je občanem České republiky. Potom by Čechem byl i Karl Herman Frank.

Matěj Soukup
Administrátor
1 rok před
Odpovědět  ov42

Je to občan České republiky. Hotovo. Co víc chcete vymýšlet nevím. Myslíte si, že občan ČR není?

gendi
gendi
1 rok před
Odpovědět  Matěj Soukup

Občanem ČR z titulu narození na území ČR nepochybně je, ale Čech není, to sorry. Abychom byli přesní, je to Nigerijec narozený v ČR, mající české občanství. A možná též nigerijské, to nevím. Podstatné je, že titulek článku je zavádějící a fakticky nesprávný. Na území ČR žijí též Slováci, Němci, Poláci, Rusové, Ukrajinci apod. Mnozí z nich za ty roky, co zde žijí, získali české občanství, ale to z nich ještě nedělá příslušníky českého národa, tedy Čechy v pravém slova smyslu. Je naopak spousta Čechů, kteří žijí trvale v cizině, získali třeba za tu dobu občanství Itálie, ale to z nich ještě nedělá národnostní příslušností Italy. Rozlišujme, prosím, mezí občanskou příslušností ke státu a etnickou příslušností k národu.
A ty nenávistné komentáře z obou stran si, vážení, strčte někam.

Dušan Majer
Dušan Majer
1 rok před
Odpovědět  gendi

Já za Čecha považuji každého, kdo má české občanství. V tomto případě jde o potomka české matky, který se narodil v ČR. Tím pro mne není co řešit.

Spytihněv
Spytihněv
1 rok před
Odpovědět  Matěj Soukup

Uživatel gendi zřejmě přehlédl, že se narodil v Liberci v roce 1981 ČESKÉ matce. To by asi tak striktně nepsal, že je to Nigerijec. Tedy pokud se nerozhodl, že matka není podstatná a jen otec určuje národnost. No a v Čechách i vyrůstal atd… Já tam tedy Nigerijce nevidím.

Radim Pretsch
Radim Pretsch
1 rok před
Odpovědět  Matěj Soukup

Přesně o tohle těmto týpkům jde. Upustit smradlavý bobek, buď v obalu smradlavém jako ov42 (zaštiťuje „sbírkou akademických titulů“, ale podepsat se pod svůj názor nedokáže) nebo v pseudovědeckém jako gendi. A strhnout debatu nenávistným směrem.

Podle mě lůzři, kteří nedokáží strávit fakt, že někdo, narozdíl od nich pracovitý, schopný a úspěšný, se prosadil. Divím se, že Yemimu nevyčetli, že je gay, když už se šklebí nad barvou jeho kůže. Pardon původem.

Tyhle příspěvky, které na sto honů skrytým rasismem, by mohl Dušan mazat rovnou a utnout takové OT diskuzi hned v úvodu. Tleskám všem, kteří tady vyjádřili opačný názor než tito dva „diskutéři“.

Matěj Soukup
Administrátor
1 rok před
Odpovědět  Matěj Soukup

Pretsch Lépe bych to nenapsal. Díky

Vladimír Kordas
1 rok před
Odpovědět  ov42

@ov24: Mohu se tedy prosím zeptat, jak měl být podle Vás označen? Jakou národnost jsme měli u něj uvést? To by mě tedy velmi zajímalo…

Alfi
Alfi
1 rok před
Odpovědět  ov42

Jste odporný hnus….

Alfi
Alfi
1 rok před
Odpovědět  ov42

Pro mě je ten kluk 100x větší Čech, než primitivní šovinista, jako vy…

Kamil
Kamil
1 rok před
Odpovědět  ov42

Pro mě je klíčové, že on sám se za Čecha považuje. Když jsou Češi jak poleno Zuzanka Tvarůžková, Sámer Issa a Ray Koranteng, nemám naprosto žádný problém ani s Yemim.

Mario
Mario
1 rok před
Odpovědět  ov42

Aj náš veľký hrdý Slovák Marián Kotleba má dva tituly. A čo to o ňom vypovedá?? Absolútne nič. Mňe stačí to ako sa prezentuje a spravím si obraz sám a je mi jedno koľko má titulov. Aj Musk je veľmi vzdelaný človek ktorý má tiež pár tých titulov a potom čo v poslednom čase stvára začínam mať pochybnosti o jeho mentálnom zdraví. Takže vaše dva tituly absolútne nič neznamenajú pretože váš príspevok je hodný dezolata ktorý ledva dokončil základnú školu a na internete si rieši svoje komplexy.

Alfi
Alfi
1 rok před
Odpovědět  Mario

Nevím, jestli se mu nezhoršuje Aspergerův syndrom, každopádně jsem si důkladně zazálohoval Twitter

Dušan Majer
Dušan Majer
1 rok před
Odpovědět  ov42

Dostáváte velmi důrazné upozornění. Pokud budete v tomto stylu pokračovat, další varování už nepřijde. Podobně hloupé komentáře si nechte na novinky.cz. U nás takové komentáře nemají místo. Tohle není z mé strany výzva k diskusi, ale oznámení.

ov42
ov42
1 rok před
Odpovědět  Dušan Majer

Nohavica má pravdu. Narodili jsme se v jedné totalitě bez svobody slova, unřeme ve druhé. Smutné.

Dušan Majer
Dušan Majer
1 rok před
Odpovědět  ov42

Tohle nemá se svobodou slova nic společného. Jsme web, kde se diskutuje slušně, takže hulvátství a buranství, jaké jste tu předvedl, u nás nemá místo. Tečka. To, že jste nevychovanec, je váš problém, ale u nás se bude diskutovat slušně. Pokud toho někdo není schopen, postaráme se o to sami.

ov42
ov42
1 rok před
Odpovědět  Dušan Majer

Pane Majere, nic hulvátsk~ho jsem nepředvedl a z geografie obyvatelstva a demografie mám VŠ zkoušku.

Dušan Majer
Dušan Majer
1 rok před
Odpovědět  ov42

Já o tom s vámi nediskutuju, pokud jste si toho ještě nevšiml! Já jsem vám nařídil, abyste k nám podobné věci už nepsal. To nebyla žádná výzva k diskusi. Tečka!

Pavelll
Pavelll
1 rok před

Prima zprava! Prekvapilo a potesilo mne zarazeni „neumelce“ Tima Dodda … coz fanouskum kosmonsutiky dava zaruku, ze si tuto cestu vc. priprav dukladne uzijeme vsichni

Dušan Majer
Dušan Majer
1 rok před
Odpovědět  Pavelll

On svým způsobem umělec je. Jeho videa se dají zařadit do položky umění a navíc je hodně sledovaný.

Dan
Dan
1 rok před
Odpovědět  Dušan Majer

Je to hudebník, mimo jiné jeho hudba je podkresem startů RocketLab. My ho známe naši optikou hlavně jako popularizátora, ale je to umělec.

Borin
Borin
1 rok před

Yemi-mu samozřejmě přeji splnění přání. Už jen čekání proložené předstartovními aktivitami bude emotivní a inspirací.

Výběr byl čistě subjektivní podle záměru J.M. a národnost nehraje roli. Chtěl citlivé a schopné umělce a lidi, co umí předat viděné a zažité.

Že se takoví vymykají průměru je pochopitelné. Ta mise není demonstrace statistiky ani kvót.

Už aby měl SpaceX za sebou úspěšné testy a na misi došlo tak co nejdříve. Komentář Dusšana Majera a kolegů bude jistě šťavnatý.

Kdysi vše bodové, co svítilo na obloze, byly hvězdy. Proto zakončím pozdravem knižních astronautů představujících lidstvo.

Ke hvězdám!

Pavelll
Pavelll
1 rok před

Na youtube jsou kratke video-medailonky vsech vybranych ucastniku – staci zadat „Meet the deerMoon Crew“

(zatim jsem zkouknul 4 a vsichni jsou to sympaticti typci a tesi se k Mesici … ale z tech videi je jasne ze zdaleka nejkrasnejsi a nejuzasnejsi cast poznaneho vesmiru je planeta Zeme! Tipuji, ze nekdy za 1000 let, az lide osidli „blizky“ Vesmir, tak se na Zemi bude letat jen za odmenu )

Spytihněv
Spytihněv
1 rok před

Neznám nikoho z budoucí posádky, ale podle medailonků bych se možná měl stydět 🙂 Dobrá skupinka originálních a úspěšných lidí. Ani Yemiho neznám (přitom toho má za sebou už opravdu hodně). Jsem ale zvědav, jestli někdo z nich časem necouvne. Přece jen půjde o pravděpodobně plně automatický let kolem Měsíce devíti kosmických amatérů a kdo ví, jak budou probíhat další zkoušky Starship.

Jindra
Jindra
1 rok před
Odpovědět  Spytihněv

jam jim preju zazizek bez kinetozy,
misi problinkali i statnejsi a zkusenejsi testovaci piloti.
A blinkaciji kolega na umeleckym zazitku neprida.. spis to vidim tak, ze to budou empaticky citlivky a po hodine od prvniho budou blinkat vsichni.
proti kinetoze nejde moc trenovat, a prepadne i zkuseneho.

Dušan Majer
Dušan Majer
1 rok před
Odpovědět  Jindra

Na Inspiration4 to fungovalo.

Krakra
Krakra
1 rok před

Doufám, že Yemi nepoletí.

Dušan Majer
Dušan Majer
1 rok před
Odpovědět  Krakra

Doufám, že lidé nebudou psát podobně hloupé komentáře.

Matěj Soukup
Administrátor
1 rok před
Odpovědět  Krakra

A to proč?

Krakra
Krakra
1 rok před
Odpovědět  Matěj Soukup

1) nepovažuji ho za dobrého zástupce České Republiky
2) není ničím zajímavej
3) je černej.

Michael Voplatka
1 rok před
Odpovědět  Krakra

1) nepovažuji ho za dobrého zástupce České Republiky
– Rozhodně Českou republiku zastupuje lépe než vy.
2) není ničím zajímavej
– Není no 😀 A proto ho vybrali z více než milionu světových umělců. Proto má tak úspěšnou kariéru.
3) je černej.
– A vy jste ubohý/á.

Dušan Majer
Dušan Majer
1 rok před
Odpovědět  Krakra

1) Je ve svém oboru úspěšný a my bychom měli být hrdí na to, co dokázal a kam se dostal (a dostane).
2) Nevím, z čeho vycházíte, ale podle dostupných údajů ve svém oboru dosáhl značných úspěchů.
3) Za to, že zde píšete komentář, ve kterém dáváte najevo, že vám vadí barva něčí pleti, dostáváte velmi důrazné upozornění. Ještě jednou sem napíšete něco podobného a další varování už nepřijde. O podobný hnůj tady nestojíme. To, že jste omezený rasista, je váš osobní problém. Netahejte ale tuto odpornost na náš web. Tohle není výzva k diskusi. Varování jste dostal a je jen na vás, jak se k němu postavíte.

Krakra
Krakra
1 rok před
Odpovědět  Dušan Majer

Si představte, že by po měsíci chodil s českou vlajkou někdo kdo se jmenuje Yemi – typicky české jméno.

Dušan Majer
Dušan Majer
1 rok před
Odpovědět  Krakra

Neměl bych s tím ani ten sebemenší problém. Je to Čech, má občanství české republiky a budu ho brát jako Čecha i kdyby se jmenoval jakkoliv.
P.S. Mise DearMoon nemá na Měsíci přistávat.

Vojta
Vojta
1 rok před
Odpovědět  Krakra

Si představte, že by po měsíci chodil s americkou vlajkou někdo, kdo se jmenuje Cernan – typicky americké jméno. Ou, wait.

Krakra
Krakra
1 rok před
Odpovědět  Vojta

Po měsíci chodil Cernan a né Čerňan….

Vojta
Vojta
1 rok před
Odpovědět  Vojta

Čerňan jsem nenapsal a nepsal jsem nic ani o tom, je je to české. Určitě mi povíte něco o tom, jak je Cernan tradiční americké příjmení a kteří další známí Američané jej nosili. Rád se přiučím.

Kdyby vybrali mého známého, který má náhodou taky nigerijského otce, tak by to bylo v pohodě, protože má běžné české křestní jméno? Taky není tak tmavý jako Yemi. Bohužel je to jen strojní inženýr a s Maezawou se nezná, takže vám radost udělat nemůže.

Matěj Soukup
Administrátor
1 rok před
Odpovědět  Krakra

Tak a dost. To snad nemyslíte vážně? Dělá Vám dobře se takhle vyjadřovat v diskuzích a štvát ostatní lidi? Vy jste prostě rasista, co si takhle zvyšuje ego, přitom nedokázal nic. Chcete vědět, jak to vím? Kdybyste něčeho dosáhl, neměl byste takovou nenávist vůči ostatním, co něco dokázali (podle Vás asi neprávem, či co). Doufám, že tohle byl Váš poslední komentář u nás.

https://kosmonautix.cz/2022/12/10/zname-posadku-lunarni-mise-dearmoon-je-v-ni-i-cech/