sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

5 družic Sentinel má zajištěné nosiče

K vynesení Sentinelu 1C bude využita raketa Vega C

V rámci kontraktu, který byl 7. prosince podepsán zástupci agentury ESA a firmy Arianespace se pět družic Sentinel z evropského programu Copernicus (Sentinel-1D, Sentinel-2C, Sentinel-3C a Copernicus Anthropogenic Carbon Dioxide-A a -B) dočkalo obstarání nosné rakety. Všechny tyto družice budou vyneseny na raketách Vega-C z kosmodromu ve Francouzské Guyaně a k jejich vypuštění by mělo dojít mezi roky 2024 a 2026. Kontrakt představuje jednak důležitý milník pro zajištění kontinuity misí Sentinel i programu Copernicus pod hlavičkou EU, ale je to také důležité pro samostatný evropský přístup do kosmického prostoru.

Účastníci podpisu dohody o zajištění nosičů pro evropské družice Sentinel-1D, Sentinel-2C, Sentinel-3C, a Copernicus Anthropogenic Carbon Dioxide-A a -B.
Účastníci podpisu dohody o zajištění nosičů pro evropské družice Sentinel-1D, Sentinel-2C, Sentinel-3C, a Copernicus Anthropogenic Carbon Dioxide-A a -B.
Zdroj: https://www.esa.int/

Kontrakt tedy odpovídá rámcové dohodě Evropské unie „Framework Contract for Launch Services with Arianespace“, který byl podepsán 29. listopadu 2022. Aktuální kontrakt, který ESA podepsala s Arianespace jménem a s pověřením Evropské unie představované evropskou komisí. Copernicus je největším poskytovatelem dat z pozorování Země na světě. Klíčem k jeho úspěchu je soubor družicových misí Sentinel vyvinutých agenturou ESA. První tři mise Sentinel byly navrženy jako páry identických družic, které by obíhaly 180° od sebe pro zajištění optimálních opakovaných pozorování a doručování dat.

V horním řáídku vidíme družice z programu Sentinel a pod nimi drružice z navazujícího projektu Sentinel Expansions (CO2M, CHIME, CIMR, CRISTAL, LSTM, tedy bez ROSE-L).
V horním řádku vidíme družice z programu Sentinel a pod nimi družice z navazujícího projektu Sentinel Expansions (CO2M, CHIME, CIMR, CRISTAL, LSTM, tedy bez ROSE-L).
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Každá mise nese odlišné přístroje, které dodávají mnoho dat širokému spektru environmentálních služeb napříč programem Copernicus. Pomáhají tak s řešením některých z nejsložitějších environmentálních výzev – od potravinové bezpečnosti přes vzestup mořských hladin, úbytek ledovců, až po přírodní katastrofy a další problémy všeobecně spadající pod takzvanou klimatickou krizi. Aby byla zajištěna kontinuita sběru dat, byly mise Sentinel-1, -2 a -3 zamýšleny jako čtyřdružicové. První polovina (družice A a B) by fungovaly společně a poté by byly nahrazeny párem družic C a D.

Sentinel-1A obíhá Zemi od roku 2014 a Sentinel 1B jej následoval v roce 2016. Sentinel-1B však přestal vinou závady fungovat a letos byla jeho mise oficiálně ukončena. Musí tedy být nahrazen Sentinelem-1C, který má letět v první polovině roku 2023 na raketě Vega-C. V rámci aktuálně podepsaného kontraktu bylo domluveno vynesení družice Sentinel-1D, ke kterému má dojít v druhé polovině roku 2024. Na palubě družic Sentinel-1 najdeme radar, který poskytuje snímky zemského povrchu za každého počasí, ve dne, i v noci. Pořízené snímky pomáhají sledovat mořské i pozemské ledovce, poklesy terénu, olejové skvrny a mnoho dalších jevů.

Družice z řady Sentinel-1.
Družice z řady Sentinel-1.
Zdroj: https://www.esa.int/

Nový kontrakt pokrývá i start družice Sentinel-2C, ke kterému má dojít v polovině roku 2024. Sentinel-2A byl vypuštěn v roce 2015 a Sentiel-2B jej následoval v roce 2017. Tyto družice nesou inovativní multispektrální snímač se širokým záběrem, který sleduje 13 spektrálních pásem pro monitoring například růstu plodin a celkových změn zemského povrchu.

Sentinel 3A z podhledu
Sentinel 3A z podhledu
Zdroj: spaceflight101.com

V rámci kontraktu bylo zajištěno také vypuštění družice Sentinel-3C, ke kterému má dojít mezi roky 2024 a 2025. První dvě družice z této řady (Sentinel-3A a Sentinel 3B) byly vypuštěny v letech 2016 a 2018. Na svých palubách nesou špičkové přístroje, které měří různé parametry oceánů, pevnin, ledovců, ale i atmosféry. Jejich cílem je pomoci vědcům sledovat a lépe porozumět procesům globální dynamiky ve velkém měřítku. Tyto družice poskytují cenné informace pro předpovědi počasí i vývoje oceánů v téměř reálném čase.

Sentinel-2 a vizualizace jeho snímkování
Sentinel-2 a vizualizace jeho snímkování
Zdroj: http://www.space-airbusds.com/

Agentura ESA však připravuje i šest misí označovaných jako Copernicus Sentinel Expansion, které mají (jak už jejich název napovídá) rozšířit možnosti programu Copernicus Sentinel. Tyto nové mise mají zohlednit jednak nařízení Evropské unie, ale i poptávku po zatím chybějících schopnostech, které si vyžádali sami uživatelé programu Copernicus. Nový kontrakt se věnuje i vypuštění mise CO2M (Copernicus Anthropogenic Carbon Dioxide Monitoring), která spadá do řady Copernicus Sentinel Expansion. Každá ze dvou družic ponese jednak krátkovlnný, ale i blízko infračervený spektrometr pro měření atmosférického oxidu uhličitého, který vzniká lidskou činností.

Půjde o jedinečný a nezávislý zdroj informací pro řešení hodnocení účinnosti politických opatření, ale i sledování jejich dopadu na dekarbonizaci Evropy, nebo plnění národních cílů snižování emisí. Vypuštění družic CO2M-A a CO2M-B je naplánováno na roky 2025 a 2026. Konkrétní termíny vypuštění všech pěti misí budou postupně zpřesňovány na základě jednání ESA, Arianespace a Evropské komise. Záležet bude jak na harmonogramu dalších startů Arianespace, ale i na prioritách programu Copernicus.

Vizualizace družice CO2M (Copernicus Anthropogenic Carbon Dioxide)
Vizualizace družice CO2M (Copernicus Anthropogenic Carbon Dioxide)
Zdroj: https://www.esa.int/

ESA je nadšena, že může pokračovat ve spolupráci s tímto prověřeným poskytovatelem startů, který už několik let zajišťuje bezpečnou dopravu vzácných evropských družic Sentinel na oběžnou dráhu. Kromě spolehlivosti jejich služeb vřele vítáme kooperativní přístup Arianespace, když nám pomáhají s nabitým startovním harmonogramem Sentinelů,“ uvedla Simonetta Cheli, ředitelka programů agentury ESA pro sledování Země a dodala: „Tento nový kontrakt na vynesení pěti družic Copernicus Sentinel na nových raketách Vega-C je důležitým krokem nejen z hlediska zajištění kontinuity misí Sentinel-1, -2 a -3 a tedy i dat, která poskytují vědě i dalším aplikacím, ale i z hlediska vývoje nové mise CO2M.

Vzlet rakety Vega-C
Vzlet rakety Vega-C
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/europeanspaceagency/

Týden po podpisu rámcového kontraktu s Evropskou komisí (DG DEFIS) jsem nadšený, že mohu dnes podepsat tento specifický kontrakt s ředitelkou programů agentury ESA pro sledování Země na pět nových startů rakety Vega-C,“ zmínil Stéphane Israel, výkonný ředitel Arianespace a dodal: „Tento kontrakt zdůrazňuje schopnosti Vegy-C reagovat na potřeby programu Copernicus, ale také vůli firmy Arianespace dostát svému poslání a společně s ESA a Evropskou unií zajistit Evropě nezávislý a samostatný přístup do kosmického prostoru.“ Raketa Vega-C, která navazuje na odkaz rakety Vega, nabízí vyšší nosnost, větší objem aerodynamického krytu i vyšší konkurenceschopnost. Tato raketa startující z Francouzské Guyany rozšiřuje evropské možnosti vlastní dopravy do kosmického prostoru tím, že umožňuje nové možnosti misí včetně dopravy materiálu na Zemi, což má zajistit chystané návratové těleso Space Rider. Vega-C obsahuje oproti původní raketě Vega řadu vylepšení – dva nové stupně na tuhé pohonné látky, výkonnější horní stupeň, nový aerodynamický kryt a novou pozemí infrastrukturu.

Na vývoji rakety Vega-C se podílí celá řada evropských firem z různých států.
Na vývoji rakety Vega-C se podílí celá řada evropských firem z různých států.
Zdroj: https://www.esa.int/

Vega-C měří na výšku skoro 35 metrů a při startu váží 210 tun. Na referenční polární oběžnou dráhu ve výšce 700 kilometrů dopraví 2300 kilogramů. Díky novému širokému spektru adaptérů nákladů může Vega-C vynášet pestrou směsici nákladů různých tvarů a velikostí s rozměry od CubeSatů s hmotností v řádu kilogramů až po velké družice jako jsou třeba zmíněné Sentinely. „Úspěšný premiérový starty vydláždil cestu pro Vegu-C k získání důvěry evropských institucí a komerčních zákazníků. Veškerá práce, kterou jsme v ESA spolu s našimi partnery vykonali, vedla k tomu, aby se uskutečnil tento všestranný nosič, který nabízí optimální řešení pro rychle se měnící trh,“ uvedl Daniel Neuenschwander, ředitel kosmické dopravy agentury ESA a dodal, že Vega-C doplňuje celou novou rodinu služeb nosných raket včetně současné Ariane 5 i chystané Ariane 6, které Evropě zajistí udržení flexibilního, konkurenceschopného a nezávislého přístupu do kosmického prostoru.

Přeloženo z:
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/…/21916569-7-eng-GB/Artist_s_view_of_Vega-C_on_the_launch_pad.jpg
https://www.esa.int/v…/Launch_contract_signed_for_five_Copernicus_Sentinels.jpg
https://pbs.twimg.com/media/EmyDSMIXcAESxlj.jpg
http://www.esa.int/…/2014/02/sentinel-1/14276532-1-eng-GB/Sentinel-1.jpg
http://spaceflight101.com/…/uploads/sites/35/2016/02/Sentinel-3_from_below.jpg
http://www.space-airbusds.com/media/image/sentinel2.jpg
https://www.esa.int/…/images/2021/02/co2m/23148246-1-eng-GB/CO2M.jpg
https://live.staticflickr.com/65535/52213950449_783285319e_o_d.jpg
https://www.nasaspaceflight.com/…/Industry_cooperation_to_build_Vega-C-1920×1387.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
https://kosmonautix.cz/2022/12/08/5-druzic-sentinel-ma-zajistene-nosice/