ŽIVĚ A ČESKY: Start evropské telekomunikační družice

Při dalším startu Falconu 9 bude vynesena evropská telekomunikační družice Eutelsat 10B. Tato družice je náhradou již dosluhujícího Eutelsatu 10A, který funguje od roku 2009 a jelikož jeho plánovaná životnost je 15 let, je nejvhodnější čas na jeho náhradu. Družice bude umístěna nad 10° východní délky a svým signálem bude schopna pokrýt Evropu, Asii a dokonce i část Ameriky. Falcon družici dopraví na dráhu přechodovou ke geostacionární, ale kvůli hmotnosti družice se první stupeň nepokusí o přistání. Také je důležitá zmínka, že meteorologové udávají pravděpodobnost dobrých podmínek pro start jen 30%, což je opravdu velmi málo a je tak možné, že dojde k odkladu.

Závěrečný přehled:

  • Čas a datum startu: 22. listopadu 03:57 SEČ
  • Místo startu: Rampa SLC-40, Mys Canaveral, Florida
  • Raketa: Falcon 9 (první stupeň B1049)
  • Náklad: Telekomunikační družice Eutelsat 10B
  • Hmotnost nákladu: ~ 4 500 kilogramů
  • Cílová oběžná dráha: Dráha přechodová ke geostacionární
  • První stupeň: Bude zahozen

Ke startu by mělo dojít zítra, tedy v úterý 22. listopadu ve 03:57 středoevropského času. Náš přenos spustíme zhruba 15 minut před startem, tedy okolo 03:40 SEČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu, čímž se dostanete na YouTube stránku tohoto přenosu.

EDIT 22. listopadu 3:10
SpaceX se rozhodla odstoupit od dnešního pokusu o start, aby mohly proběhnout dodatečné předstartovní kontroly. Start se tedy posouvá o jeden den (23. listopadu 3:57 SEČ), ovšem předpověď počasí na tento termín dává pouze 20% pravděpodobnost dobrých podmínek.

Zdroje informací:
https://www.elonx.cz/
https://everydayastronaut.com/

Zdroje obrázků:
https://live.staticflickr.com/65535/51870708005_6ae41b955c_o_d.jpg

 

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.