Vesmírná technika: Druhý (a třetí) stupeň raket Antares

VT_2022_45

V minulém díle našeho pořadu jsme si popsali první verzi prvního stupně rakety Antares na kapalné pohonné látky. K dosažení oběžné dráhy je však nezbytné použít i druhý stupeň, který je však již na tuhé pohonné látky. Kromě toho se však u raket Antares počítalo s možností přidání dodatečného třetího stupně, který by také spaloval tuhé pohonné látky. Na jeho použití však nikdy nedošlo, protože všechny rakety Antares vynášely pouze lodě Cygnus na Mezinárodní kosmickou stanici ISS.

Pokud Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku pořadu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

Vesmírná technika vychází na MALL.TV každý pátek .

Kromě Vesmírné techniky najdete na internetové televizi MALL.TV i další pořady Kosmonautixu. Každý den (kromě pátku) zde vycházejí Vesmírné zprávy, které informují o dění v kosmonautice. Také zde najdete živě a česky komentované přímé přenosy startů raket pod názvem Vesmírné starty.

Pokud si chcete prohlížet tyto pořady přímo v aplikaci na svém telefonu, nebo tabletu, zde je návod jak naladit MALL.TV.

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

9 komentářů ke článku “Vesmírná technika: Druhý (a třetí) stupeň raket Antares”

  1. Ivo napsal:

    Reklama proložená videem, poměr reklamy a videa je již na 1:1. Já to vzdávám.

    • Michal Václavík VIP napsal:

      Píšete to samé co minule. Odpovím vám stejně jako mijule. Chcete-li se dívat dívejte se. Máte to zadarmo. Nechcete-li, tak se nedívejte. Píšete stejné poznámky do TV, rádia, novin a jiných elektronických médií? Btw je několik možností jak docílit, že se vám reklamy zobrazovat nebudou.

      • Ivo napsal:

        Možná si s někým pletete, poměr reklamy a obsahu 1:1 nikde jinde neznám. Navíc jinde máte možnost si zaplatit a reklamy odstranit. Ale co je asi nejhorší, tak to je to, že z těch reklam tento server nic nemá a to je asi to, co mě štve nejvíc.

      • Ivo napsal:

        A ještě jeden malý dovětek, ty reklamy jsou obsahově zcela mimo, takže se mi nabízí něco, co nepotřebuji a navíc v tomto konkrétním případě je mi krajně nepříjemné.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Ty reklamy zajistí, že ten pořad může vzniknout.

      • Ivo napsal:

        Promiňte, ale pokud si dobře pamatuji, tak jste tvrdil, že za tuto tvorbu nedostáváte žádné finance a teď čtu něco jiného, tak jak to vlastně je? Já bych byl rád, pokud by vám platili a dost jsem byl překvapený, že to děláte zadarmo.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        To si pamatujete špatně. Nic takového jsem netvrdil. Zřejmě se vám spojily dohromady dvě různá tvrzení. Tak raději napíšu všechny informace. Něco už vědět budete, něco ne. Ale raději to dám všechno na jedno místo, ať je v tom pořádek.
        1) Web kosmonautix.cz je neziskový. Články na něj připravujeme ve svém volném čase a pro chod webu peníze nepotřebujeme. Proto nechceme crowdfunding ani reklamy na webu.
        2) Každý z redaktorů má nějaké povolání, kterému mu vydělává na živobytí. Mou obživou je tvorba videí o kosmonautice. V roce 2012 jsem začal pro Stream.cz vyrábět pořady Dobývání vesmíru a později i Noční oblohu, za což jsem byl finančně honorován. Na přelomu let 2018 a 2019 jsem Stream.cz opustil a přešel na Mall.TV. Pro ně vyrábím pořady Vesmírné zprávy a Vesmírná technika. Od března 2020 přibyly i Krátké vesmírné zprávy. Za výrobu všech těchto pořadů jsem placen, jedná se o hlavní zdroj mých příjmů – dříve jsem dělal videa pro Stream.CZ, teď pro Mall.TV. Jen ze zvědavosti by mne zajímalo, co jste si myslel, že je mým povoláním. Myslel jsem si, že se obecně ví, že se živím tvorbou videí o kosmonautice.
        3) Dokud byly komentované přenosy na YouTube, byly samozřejmě vytvářeny zdarma a negenerovaly žádný zisk. Po jejich přesunu na Mall.TV jsem pokračoval v tom, že jsem je pro ně dělal zdarma. Přibližně po čtvrt roce Mall. tv navrhla, abych byl za tuto tvorbu honorován a následně mi zpětně proplatili přenosy provedené za ten první čtvrtrok 2019. O této změně jsem diváky informoval hned v prvním Pokecu s kosmonautixem, který se uskutečnil po této změně. Měl by to být březnový nebo dubnový díl z roku 2019. Do té doby jsem říkal, že přenosy pro Mall.TV dělám zdarma, pak se situace změnila a proto jsem novou skutečnost uvedl na pravou míru.
        4) Po návratu komentovaných přenosů na náš YouTube kanál se z tohoto projektu stala opět nezisková činnost, jelikož náš YT kanál není monetizován.
        5) S přesunem komentovaných přenosů z Mall.TV souvisí i spuštění anglického kanálu Space Flight News na YouTube, který jsme rozjeli s Mall.TV a v budoucnu se počítá s jeho monetizací.
        6) Pořad Vesmírné výzvy jsem vždy vyráběl dobrovolně a nebyl jsem za jeho výrobu nikdy honorován – ani když jednotlivé díly vycházely na Streamu.
        7) Přednášky pro neziskové organizace dělám zdarma pouze potřebuji uhradit cestovní náklady (běžně 4 Kč/km), při cenách paliv okolo 50 Kč/l pak byla sazba dočasně zvýšena na 5 Kč/km. V některých případech ale organizátoři nad tento základní rámec něco sami dobrovolně přidají.
        8) Mediální vstupy bývají ve většině případů zdarma. Peníze přichází pouze v některých případech. Pokud ale např. jedu do Prahy na natáčení, pak dostanu proplacenou cestu.

        Tolik tedy zevrubné shrnutí všech mých popularizačních činností z hlediska výdělků. Pokud byste měl jakékoliv doplňující dotazy, zeptejte se. Nedostatek informací vede ke spekulacím a ty se ne vždy drží reality.

      • Ivo napsal:

        Děkuji za vysvětlení, já si pamatuji, že při přechodu na Mall se psalo, že to není o penězích. Je dobře, že snad tedy něco dostáváte i když to asi bude jen zlomek toho, co se vybere.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Ano, říkal jsem, že přesun přenosů z YouTube na Mall.TV není otázkou peněz. Tedy že jsem dělal přenosy zdarma na YouTube a tak bych je klidně dělal zdarma i na Mall.TV. A opravdu v době, kdy probíhala jednání o přesunu přenosů, se peníze vůbec neřešily. Teprve až po zmíněném čtvrt roce přišla Mall.TV s tím, že mi budou přenosy platit. Ale přesun neproběhl kvůli penězům – ty přišly až později a nikoliv z mého přičinění.
        Peníze, které se z reklamy vyberou, nejsou žádné závratné. nevím, jaké máte představy, ale za reklamy je relativně málo a navíc kosmonautika není mainstreamové téma, takže videa nemají extra vysokou sledovanost. V zásadě se dá říct, že moje tvorba je pro Mall.TV spíše ztrátová a Mall.TV jejich provoz dotuje. Ostatně i proto jsme zkusili rozjet zmíněný anglický kanál, který by po rozjetí monetizace mohl překlopit pořady o kosmonautice do černých čísel.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.