Subtropická bouře Nicole odkládá start Falconu

Ještě před pár hodinami platilo, že se dnes v 17:06 SEČ firma SpaceX pokusí o start rakety Falcon 9. Společnost se ale rozhodla posunout start nejdříve na sobotu, jelikož východní pobřeží Floridy ohrožuje subtropická bouře Nicole. Start měl proběhnout z rampy SLC-40 na Cape Canaveral Space Force Station, ovšem SpaceX nyní plánuje družice Intelsat Galaxy 31 a 32 vypustit až o víkendu. Agentura NASA se však navzdory rizikovému počasí rozhodla ponechat raketu SLS na rampě Kennedyho střediska, kde se připravuje na svůj premiérový start, který má proběhnout příští týden.

Týmy na Mysu (Canaveral – pozn. překl.) se připravují na tropickou bouři Nicole a nyní nečekáme orbitální start Falconu 9 s družicemi Intelsat G-31/G-32 ze SLC-40 dříve než v sobotu,“ uvedla firma ve včerejším tweetu a dodala: „Nosič i náklad jsou v bezpečí hangáru, kde zůstanou po dobu trvání bouře.“ Nákladem odloženého startu jsou dvě komunikační družice firmy Intelsat usazené na sobě, které míří na dráhu přechodovou ke dráze geostacionární. Družice mají poskytnout služby vysílání televize v pásmu C pro území USA. Jde o součást širší snahy firmy Intelsat vyklidit aktuálně používané frekvence, které by Federální komunikační úřad chtěl využívat pro služby pozemních mobilních sítí.

Intesalt Galaxy 31 a 32.

Intesalt Galaxy 31 a 32.
Zdroj: https://www.elonx.cz/

Intelsat a SES, dva největší hráči na poli družicového televizního vysílání, si objednali nové družice, které budou pracovat v užší části pásma C. Firma SES si nechala letos vypustit tři nové družice pracující v pásmu C a Intelsat si v říjnu nechal Falconem 9 vynést dvě družice, přičemž další mají následovat. V rámci této mise SpaceX obětuje první stupeň Falconu 9. Zástupci firmy Intelsat uvedli, že firmě SpaceX uhradili poplatek navíc za to, že nosič využije veškeré své pohonné látky k urychlení nákladu. Družice se tak dostanou na vyšší oběžnou dráhu, ze které se snáze dostanou na finální pozici. To ve výsledku znamená, že Intelsat Galaxy 31 a 32 vstoupí do komerčního provozu o několik měsíců dříve, než kdyby si první stupeň Falconu ušetřil část pohonných látek na přistání. Půjde mimochodem o 52. letošní start SpaceX, přičemž do konce roku 2022 bychom se mohli dočkat ještě přibližně tuctu startů.

Raketa SLS na rampě LC-39B během příprav na start msie Artemis I.

Raketa SLS na rampě LC-39B během příprav na start msie Artemis I.
Zdroj: https://images-assets.nasa.gov/

Jen o několik kilometrů severně od zmíněné rampy SLC-40 stojí rampa LC-39B. Na ní stojí raketa SLS, která se připravuje na výrazně odložený start mise Artemis I, ke kterému by mohlo dojít 14. listopadu. Loď Orion schopná vozit posádku (zde ale ještě bez lidí) se ve správnou chvíli oddělí od rakety a vstoupí na dráhu kolem Měsíce. Cílem mise je provést sérii zkoušek, které jsou potřeba, než agentura do útrob Orionu posadí první astronauty. NASA včera uvedla, že manažeři jednali o dalším postupu. Nakonec se experti rozhodli ponechat 98 metrů vysokou raketu na rampě – navzdory tomu, že se k Floridě blíží subtropická bouře Nicole. Raketa se na rampu vrátila teprve minulý pátek. Předtím strávila více než měsíc v hale VAB, kam ji NASA uklidila koncem září, aby se schovala před hurikánem Ian.

Podle aktuálních předpovědí manažeři rozhodli, že SLS s Orionem zůstanou na rampě 39B,“ uvedla NASA ve včerejším prohlášení, kde dále stojí: „Týmy na Kennedyho středisku budou i nadále sledovat počasí, zajistí, aby všichni pracovníci byli v bezpečí a dojde ke zhodnocení stavu pro start mise Artemis I v pondělí 14. listopadu. Vše bude vycházet z průběžně aktualizovaných předpovědí počasí.“ Rampa LC-39B není vybavena žádnou ochranou, která by se pro SLS dala využít. Nová raketa je však navržena tak, aby na rampě odolala nárazům větru až 136 km/h. Pokud by špatné počasí v tomto týdnu nezpozdilo předstartovní přípravy, chtěla by NASA spustit dvoudenní odpočet v sobotu. Vše by pak vyvrcholilo 69 minut dlouhým startovním oknem, které by se otevřeno v pondělí 14. listopadu v 6:07 SEČ. Aktuální velké startovní okno trvá do 27. listopadu a NASA by v něm případně mohla využít záložní možnosti ke startu 16. či 19. listopadu.

Přeloženo z:
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://images.foxtv.com/…/nicole-wide-2.jpg?ve=1&tl=1
https://www.elonx.cz/wp-content/uploads/2022/10/MAXAR-011-025_10.jpg
https://images-assets.nasa.gov/image/NHQ202211050006/NHQ202211050006~orig.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Jeden komentář ke článku “Subtropická bouře Nicole odkládá start Falconu”

  1. TritonJ napsal:

    Ve čtvrtek ráno našeho času bude vítr nejsilnější. Podle některých předpovědních modelů (konkrétně NAM) má být jen 100km jižně od rampy 39A vítr o rychlosti v nárazech až 180km/h, ale přímo na rampě ukazují „jen“ 120km/h.
    Podrobnější model HRRR ukazuje 115km/h. Tak držme všichni palce, aby to SLS přečkala bez úhony. Docela se divím manažerům, že takhle riskují.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.