sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Capella Space

Capella Space, poskytovatel služeb pozorování Země využívající radarové družice se syntetickou aperturou, získal od amerického letectva kontrakt v hodnotě 15 milionů dolarů na modernizaci svých senzorů a schopností sběru dat pro vojenské aplikace.

Agentura DGA

Eva Portier, zástupkyně pro vesmír francouzské zbrojní agentury DGA uvedla, že do roku 2030 Francie plánuje mít aktivní schopnost bránit vesmírné prostředky.

Pokuta pro SpaceX

FAA oznámila 17. září, že udělila SpaceX pokutu ve výši 633 009 USD za porušení podmínek jejích licencí během června 2023 při startech rakety Falcon 9 na misi Satria-1 a v červenci 2023 za vynesení Jupiteru-3 Falconem Heavy.

Družicová platforma NOVA

Výrobce družic Apex formálně uvedl na trh větší družicovou platformu NOVA, která je podle společnosti určena pro náročnější mise vládních zákazníků. První dodávky zákazníkům začnou ve třetím čtvrtletí roku 2025.

Neuraspace

Evropská kosmická agentura plánuje otestovat služby řízení kosmického provozu, které nabízí portugalský startup Neuraspace. Na základě smlouvy oznámené 16. září bude kancelář ESA Space Debris Office integrovat služby Neuraspace se svými stávajícími nástroji.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

„Lunární svítilna“ čeká na start

Start amerického CubeSatu Lunar Flashlight je v tuto chvíli plánován na dnešních 9:39 SEČ. Až raketa Falcon 9 s touto misí odstartuje, vydá se její náklad (ve kterém najdeme i zmíněný CubeSat) na tři měsíce dlouhou cestu k Měsíci. Zvolená nízkoenergetická dráha sice není ani zdaleka tak rychlá, jako profil, po kterém k Měsíci létaly lodě Apollo, nebo nyní Orion. Její výhodou však je velká hospodárnost – dlouhý přeletový čas je vyvážen nízkými nároky na energii potřebnou k vypuštění. Náklad se při své cestě dostane až daleko za Měsíc a poté začne být pomalu ovlivňován gravitací Země i Slunce. I s pomocí gravitačních manévrů nakonec náklad dosáhne cílové dráhy, kde se jeho úkoly rozdělí – lander HAKUTO-R se pokusí přistát, zatímco Lunar Flashlight vstoupí na dráhu kolem Měsíce, kde bude pátrat po stopách vodního ledu na dnech kráterů, kam už miliardy let nedopadly sluneční paprsky.

Lunar Flashlight není o moc větší než příruční kufřík, přesto je vybaven chytrými přístroji. Hlavním vědeckým aparátem je reflektometr vybavený rovnou čtveřicí laserů, které vydávají záření na vlnových délkách, které vodní led dobře pohlcuje. Bude to vůbec poprvé, kdy se k hledání ledu v tmavých kráterech použijí lasery s různými vlnovými délkami. Když paprsek zasáhne kámen či obyčejný regolit, odrazí se zpět a přístroj jej zachytí. Pokud však cílová oblast pohltí záření (a k sondě se tedy neodrazí nic, nebo jen málo), bude to naznačovat přítomnost vodního ledu. Čím více záření bude pohlceno, tím více ledu tam může být.

Lunar Flashlight v akci
Lunar Flashlight v akci
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Doslova přinášíme k Měsíci svítilnu – pomocí laserů si posvítíme do temných kráterů, abychom tam našli jednoznačné stopy vodního ledu, který pokrývá nejsvrchnější vrstvu lunárního regolitu,“ říká Barbara Cohen, hlavní vědecká pracovnice mise Lunar Flashlight z Goddardova střediska v Greenbeltu, stát Maryland a dodává: „Jsem nadšená, když vidím, jak se bude naše mise podílet na vědeckém pochopení, kde se na Měsíci nachází vodní led a jak se tam dostal.“ Dráha vybraná pro CubeSat Lunar Flashlight se označuje jako NRHO (near-rectilinear halo orbit). Lunar Flashlight se na své protáhlé polární dráze od Měsíce vzdálí až na 70 000 kilometrů, ale v nejbližším bodě se dostane jen 15 kilometrů nad povrch jižního pólu.

Dráha NRHO v podání CubeSatu CAPSTONE. Lunar Flashlight však nebude mít nejnižší bod dráhy u severního pólu Měsíce (jako zde v případě CAPSTONE) ale naopak u pólu jižního.
Dráha NRHO v podání CubeSatu CAPSTONE. Lunar Flashlight však nebude mít nejnižší bod dráhy u severního pólu Měsíce (jako zde v případě CAPSTONE) ale naopak u pólu jižního.
Zdroj: https://www.nasa.gov

Malé družice mají celou řadu výhod, ale nesou s sebou i logická omezení. Do malé družice se nevejdou velké nádrže a tudíž zásoby pohonných látek nejsou nijak závratné. Malé sondy proto zpravidla nemohou provádět žádné vysoce náročné změny oběžné dráhy. Výhodou zvolené dráhy NRHO však je, že oproti tradičním oběžným drahám vyžaduje mnohem méně pohonných látek. Lunar Flashlight se má stát teprve druhou misí, která tento typ dráhy používá. Tou první je mise CAPSTONE (Cislunar Autonomous Positioning System Technology Operations and Navigation Experiment), která na tuto dráhu dorazila 13. listopadu letošního roku. Dráha CAPSTONE se však od dráhy Lunar Flashlight liší hlavně v tom, že CAPSTONE provádí nejbližší průlet nad severním pólem Měsíce, zatímco u Lunar Flashlight půjde o pól jižní.

Za zmínku stojí také skutečnost, že Lunar Flashlight použije nový typ ekologicky šetrných pohonných látek, které jsou bezpečnější pro skladování i převoz, než tradičně používaná kosmická paliva na bázi hydrazinu. Lunar Flashlight se stane první sondou mířící mimo oběžnou dráhu Země, která palivo AF-M315E využije. Jedním z hlavních úkolů celé mise je také otestování této technologie pro budoucí použití. Už dříve se toto palivo vyzkoušelo na demonstrační misi Green Propellant Infusion Mission (start v červnu 2019) na nízké oběžné dráze Země. Data nasbíraná sondou Lunar Flashlight budou porovnána s pozorováními od dalších lunárních misí, které společně pomohou odhalit rozložení vodního ledu na Měsíci pro budoucí potenciální využití ze strany astronautů.

Vzorek AF-M315E
Vzorek AF-M315E
Zdroj: https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/e_old-lunar-flashlight-1041.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/1_main-lunar_flashlight-1041.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/capstone-orbit-large.gif
https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/W8BU73Q6y25sCv23aWJt5C.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
3 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Zdenecek
Zdenecek
1 rok před

Odklad na 1. Prosince

Cilek
Cilek
1 rok před
Odpovědět  Zdenecek

Prý na Silvestra

Dušan Majer
Dušan Majer
1 rok před
Odpovědět  Cilek

To je pouze zástupný údaj, je potřeba do systému uvést konkrétní údaj, ale ten neznáme. Tak se to provizorně posune o měsíc.

https://kosmonautix.cz/2022/11/30/lunarni-svitilna-ceka-na-start/