ŽIVĚ: Crew Dragon se čtyřmi lidmi se vrací domů

Kosmické loď Crew Dragon se měla 13. října v 1:05 SELČ odpojit od Mezinárodní kosmické stanice, ale z důvodu špatného počasí byl odlet odložen. Nový termín byl nejprve stanoven na stejný den v 16:05, pak v 16:50 SELČ a nakonec byl odlet kvůli špatnému počasí odvolán. Podle posledních informací by mělo odpojení proběhnout 14. října v 17:35 našeho času a přistání se očekává ve 22:50. Na Zemi se po půlročním pobytu vrátí Kjell Lindgren, Robert Hines a Jessice Watkins z USA, ale i Samantha Cristoforetti z Itálie. Právě italská astronautka včera předala velení nad stanicí svému ruskému kolegovi Sergeji Prokopjevovi, který se stal novým velitelem pokračující 68. dlouhodobé expedice.

Návratová kabina kosmické lodi Crew Dragon Freedon, která je mimochodem použita poprvé, by měla přistát v Atlantiku, nebo v Mexickém zálivu, přičemž konkrétní místo zatím nebylo vybráno. Lodě, které by byly schopny vylovit kabinu z vody jsou zatím připraveny na dvou místech, odkud by vyrazily do vybrané přistávací oblasti. Loď Shannon je zatím v přístavu v Tampě a loď Megan vyčkává přístavu Port Canaveral.

Zdroje informací:
https://twitter.com/
https://www.elonx.cz/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/Fe8KJfuWYAE4AsV?format=jpg&name=4096×4096

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

3 komentářů ke článku “ŽIVĚ: Crew Dragon se čtyřmi lidmi se vrací domů”

  1. Kamil napsal:

    Samantha se stala teprve druhou ženou, která strávila víc jak rok v kosmu – 370 dní (po Peggy Whitson 665 dní) a třetím Evropanem (T.Pasqeut 396 dní a L.Parmitano 366 dni).
    Podle mě hlavní favoritka na prvního Evropana na Měsíci

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.