Přípravy na misi Crew-5 pokračují

Hurikán Ian se prohnal kolem Floridy a kosmodrom naštěstí zůstal bez vážných škod. Krom přípravy na start rakety SLS a mise Artemis I, který proběhne nejdříve 17. listopadu, pokračují také přípravy na další pilotovanou misi lodí Crew Dragon, která s čtyřčlennou posádkou vyrazí k Mezinárodní kosmické stanici. I přípravy na tuto misi byly zpožděny postupujícím hurikánem, ale nyní už jedou na plné obrátky.

Na rampu 39A už byla dopravena raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon se jménem Endurance. Již v sobotu dorazila na kosmodrom také celá posádka, která přiletěla ze své domovské základny v Houstonu. Před příletem ještě obletěli kolem startovní rampy a prohlédli si nosič s lodí. Po přistání pak zodpověděli několik otázek novinářům a začala poslední příprava na start.

Posádku tvoří velitelka, Američanka a zároveň nováček Nicole Mann, kterou doplňuje pilot Josh Cassada. Čtveřici pak doplňují dva specialisté a to Japonec Kóiči Wakata a Ruska Anna Kikina. „Jsme nadšeni, že jsme konečně tady na Floridě, a jsme připraveni na start,“ řekla velitelka Mann. „Chtěla bych poděkovat NASA a týmu SpaceX za jejich obětavost a flexibilitu v řešení důsledků hurikánu. Je neuvěřitelné vidět, jak se tým dal dohromady a všechny výzvy zvládl. Když jsme dnes přiletěli, měli jsme možnost udělat průlet kolem vzletové rampy, a přestože jako astronauti jezdíme na mys poměrně často, je to úplně jiný pocit, když přijedete a vidíte raketu, na které za pár dní poletíte.“

Posádka mise Crew-5 dorazila na Floridu

Posádka mise Crew-5 dorazila na Floridu
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Start mise Crew-5 je naplánován na středu 5. října ve 14:00 SELČ. Za předpokladu startu v daném termínu, se kosmická loď Dragon Endurance ve čtvrtek připojí k Mezinárodní vesmírné stanici. Tento let bude pátým operačním startem posádky NASA na raketě a kosmické lodi SpaceX a celkově osmou misí astronautů v režii SpaceX.

Astronautka Mann a její kolega Cassada jsou oba členové třídy astronautů NASA, kteří byli přijati v roce 2013. Oba poletí poprvé. Dříve se připravovali na lety v lodi Starliner společnosti Boeing, ale NASA je přeřadila na mise SpaceX poté, co se program Starliner výrazně zpozdil.

Wakata je japonský astronaut a je to ostřílený kosmický veterán. Bude to jeho pátý let do kosmu během své třicetileté kariéry astronauta. Létal jak na raketoplánech, tak i na ruských lodích Sojuz.

Kikina byla potvrzena jako čtvrtý člen posádky v červenci, kdy NASA a ruská kosmická agentura Roskosmos dokončily dohodu o „výměně míst“, která umožňuje ruským kosmonautům startovat a přistávat na amerických lodích a americkým astronautům letět na stanici na ruských Sojuzech. Kikina letí do kosmu poprvé a je prvním ruským kosmonautem, který od roku 2002 odstartuje na americké kosmické lodi.

Dohoda o sdílení míst má zajistit, aby byla kosmická stanice vždy obsazena alespoň jedním členem americké a jedním členem ruské posádky, což umožní, aby oba segmenty stanice zůstaly plně funkční, i kdyby došlo k závažným problémům anebo zpoždění startů americké nebo ruské posádky.

Posádka Crew-5 ve skafandrech

Posádka Crew-5 ve skafandrech
Zdroj: https://forum.nasaspaceflight.com/

Raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon připraveny na misi Crew-5

Raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon připraveny na misi Crew-5
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Zdroje informací:
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2022/10/20221001f9vertical.jpg
https://forum.nasaspaceflight.com/index.php?action=dlattach;topic=54927.0;attach=2120762;image
https://pbs.twimg.com/media/FeDp3_eXgAAGhM8?format=jpg&name=large
https://pbs.twimg.com/media/FeJNY_9WIAA69Qh?format=jpg&name=medium

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.