V noci ožila Super Heavy i Starship

Statický zážeh Starship S24.

Noc na 10. srpna byla pro SpaceX hodně akční. Ještě předtím, než ve 4:14 SELČ odstartovala z floridské rampy 39A raketa Falcon 9, která na misi Starlink 4-26 vynášela 52 družic, se na texaské základně Boca Chica odehrály dva testy. Oba dva se týkaly hardwaru, který má být určen k prvnímu orbitálnímu testovacímu letu sestavy Super Heavy Starship. Zákulisní (byť zatím ještě oficiálně nepotvrzené) informace navíc naznačují, že bychom se v dalších týdnech mohli dočkat urychleného vývoje.

Statický zážeh jednoho motoru Raptor 2 byl prvním statickým zážehem Super Heavy B7 a také prvním statickým zážehem na orbitální startovní rampě.

Statický zážeh jednoho motoru Raptor 2 byl prvním statickým zážehem Super Heavy B7 a také prvním statickým zážehem na orbitální startovní rampě.
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Nejprve se pozornost zaměřila na nosnou raketu Super Heavy B7. Ta byla při předešlých testech už dvakrát poškozena – nejprve došlo k deformaci přívodního potrubí (tzv. downcomeru) a poté při tzv. spin-prime testu došlo k neplánované explozi pod motorovou sekcí. V obou případech se stroj musel vrátit ze startovní do montážní sekce. Nyní je tedy tento exemplář na orbitální rampě potřetí a ačkoliv má mít při startu 33 raketových motorů Raptor 2, zatím jich má „pouze“ 20 na vnějším prstenci. Zbylé motory budou připojeny později. Statický zážeh, který proběhl 10. srpna v 0:24 SELČ, se týkal jediného motoru. Byl to mimochodem první statický zážeh, který proběhl na orbitální startovní rampě.

Diagram vývoje exemplářů Super Heavy a Starship včetně údajů o jejich testech.

Diagram vývoje exemplářů Super Heavy a Starship včetně údajů o jejich testech.
Zdroj: https://cdn.discordapp.com/

SpaceX však po této zkoušce pokračovala, pouze se přesunula k nedaleké suborbitální rampě, na které stojí Starship 24. Jelikož plnění jejích nádrží probíhalo bez závažných problémů, mohl přijít statický zážeh. Zatímco Super Heavy ještě nemá všechny motory, Starship žádný nechybí. Testovací exemplář má všech šest motorů Raptor 2 – tři jsou atmosférické a tři vakuové. Během aktuálního testu došlo k zážehu dvou motorů. Bohužel však zatím nebylo upřesněno, o které motory šlo. SpaceX na Twitteru pouze uvedla počet zažehnutých motorů, ale navíc přidala i povedené osmisekundové video.

Internetem se zatím šíří oficiálně nepotvrzená informace, že SpaceX na základnu Boca Chica stahuje lidské i výrobní prostředky. K něčemu podobnému došlo vloni během letních prázdnin a výsledkem bylo historicky první spojení Super Heavy (B4) a Starship (S20). Firma by tímto krokem ráda urychlila vývoj celého systému. Dá se proto očekávat, že se v dalších týdnech a měsících dočkáme zajímavého posunu vpřed.

Zdroje informací:
https://twitter.com/
https://twitter.com/
https://twitter.com/
https://twitter.com/
https://twitter.com/
https://twitter.com/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/FZw1vIAXkAEnVmL?format=jpg&name=large
https://pbs.twimg.com/media/FZwZBv7VEAAL_Kc?format=jpg&name=4096×4096
https://cdn.discordapp.com/…/1006787906226098287/20220810_065500.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

4 komentářů ke článku “V noci ožila Super Heavy i Starship”

  1. TritonJ napsal:

    Třeba ještě předběhnou SLS 🙂 A co destičky, vydržely?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.