Sojuz vynesl íránskou snímkovací družici

9. srpna v 7:52 SELČ odstartovala z kosmodromu Bajkonur raketa Sojuz-2.1b s horním stupněm Fregat. Na oběžnou dráhu mířila íránská družice Chajjám (Khayyam) a 16 CubeSatů pro různé instituce a univerzity. Start měl původně proběhnout už v létě roku 2021, ale z mnoha důvodů se posouval. Družice Chajjám dostala svůj název po perském matematikovi z 12. století. O jejím družicovém základu existují dvě teorie. Zatímco portál Nasaspaceflight zmiňuje, že by Chajjám mohl vzniknout na základě Alpha-ES od NPK-Barl, Michal Václavík z České kosmické kanceláře zase prezentuje možnost, že základem je v tomto případě platforma Razbeg.

Verze Alpha-ES by nabízela rozlišení snímku 0,7 metru a schopnost pořizovat panchromatické snímky, ale i snímky v blízké infračervené oblasti. Celý projekt bývá někdy označován jako Projekt 505. Práce na něm začaly v roce 2015, když Rusko a Írán společně na ruské výstavě letecké techniky MAKS veřejně oznámily své plány. Íránská tisková agentura Press TV zveřejnila článek, ve kterém byli uvedeni čtyři hlavní partneři projektu a za ruskou stranu byly uvedeny společnosti NPK Barl a VNIIEM. Tyto firmy měly spolupracovat s íránskou společností Bonyan Danesh Shargh a Íránskou kosmickou agenturou na návrhu a provozu družice, přičemž zmíněná Bonyan Danesh Shargh by měla být zodpovědná za činnost na oběžné dráze.

Grafika družice Alpha-ES od NPK-Barl.

Grafika družice Alpha-ES od NPK-Barl.
Zdroj: https://www.nasaspaceflight.com/

Ačkoliv se v ruských i íránských sdělovacích prostředcích čas od času o projektu mluvilo, tak do května 2018, kdy byla společnost NPK Barl zařazena na sankční seznam amerického ministerstva zahraničí, smlouva ještě nebyla podepsána. Spekuluje se o tom, že velká část zpoždění projektu byla způsobena zdlouhavými jednáními o ceně družice, kterou íránský ministr telekomunikací a informačních technologií Mahmoud Vaezi označil jakožto „Íránský národní satelit dálkového průzkumu Země“. Po zavedení sankcí se o dohodě neobjevily žádné nové informace, což vedlo k dohadům, zda byla smlouva vůbec podepsána. V únoru 2021 se však situace trochu vyjasnila a napomohla tomu diskuse o budoucnosti ruského kosmického průmyslu.

Valerij Labutin, představený jako „hlavní designér“ NPK Barl oznámil, že společnost provede prví start ruské družice pro dálkový průzkum Země pro zahraničního zákazníka ve druhém čtvrtletí roku 2021. „Byla rozmístěna veškerá infrastruktura, všechny testy byly dokončeny, takže jsme připraveni vypustit družici v letošním roce,“ oznámil Labutin. Pokud by družice Chajjám byla opravdu spojena s NPK Barl, pak by se zřejmě jednalo o upravenou verzi družice Alpha-ES, kterou tato firma vyrábí. Družice Chajjám má hmotnost 650 kilogramů a rozlišení 0,73 metru. Konstrukce počítá s aktivní službou dlouhou pět let a družice disponuje čtyřmi fotovoltaickými panely, čímž se liší od původní družice Alpha-ES. Jak již bylo uvedeno v prvním odstavci, existuje i druhá možnost, od čeho by mohla být družice Chajjám odvozena. Podle Michala Václavíka z České kosmické kanceláře by mohla být družicová platforma Razbeg.

Použitá nosná raketa Sojuz-2.1b je součástí rozsáhlé rodiny raket Sojuz, jejichž prapůvod je možná vystopovat k mezikontinentální balistické raketě R-7 Semjorka. Dnešní Sojuzy jsou sice větší a mají více stupňů, ale charakteristické rysy celkového designu centrálního stupně a čtyř pomocných urychlovacích stupňů jsou na první pohled stále velmi podobné původní verzi. Použitá varianta Sojuz-2.1b využívá osvědčený design čtyř pomocných stupňů, které obklopují centrální stupeň (též označovaný jako Blok-A). Nad ním se nachází vylepšený stupeň vybavený motorem RD-0124, který nahradil dříve používaný RD-0110. Nad tímto stupněm pak byl ještě horní stupeň Fregat-M, který zajistil doručení nákladu na přesně požadovanou oběžnou dráhu. Tento postup s využitím horního stupně se používá často v situacích, kdy samotná raketa Sojuz není schopna dopravit hmotnější náklady na potřebnou oběžnou dráhu.

Zdroje informací:
https://www.nasaspaceflight.com/
https://twitter.com/

Zdroje obrázků:
https://www.nasaspaceflight.com/wp-content/uploads/2022/08/khayyam-13.jpg
https://www.nasaspaceflight.com/wp-content/uploads/2022/08/alph-aes.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

5 komentářů ke článku “Sojuz vynesl íránskou snímkovací družici”

  1. Borin napsal:

    K samotnému startu. (Což jsem chtěl prvně napsat.) Přenos startu byl skvěle nasnímaný – záběr na trysky a proudy spalin nádherně dokumentoval práci sestavy přídavných stupňů.
    Možná bylo i tomu příznivé počasí, teplota, vlhkost a tlak vzduchu. Pohled pro kameru byl průzračný.
    Když si uvědomíme, jak letitý je to návrh konstrukce a jak tehdy fungovala sovětská politická byrokracie, musíme konstruktéry obdivovat.

  2. PetrV napsal:

    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Omar_Khayyam
    Název druzice je odvozen od jména tohoto pána.
    Básník, matematik, astronom.
    Persie měla velkého vědce, básníka.

    K činnosti družic.
    Pro MVáclavíka:Spekulace bez důkazů jsou jen spekulace u piva a pomlouvání. Od MV bych očekával předložení důkazů, nežli něco takového vypustí na net. Jinak šíří hoax.

    • Borin napsal:

      Spekulace jsou odhady podle dostupných informací. Hoax je informace, která způsobí zbytečný poplach. Vojenských družic je takové množství, že žádný poplach způsobit nemohou.

      Jestli jste poplašený Vy, navštivte krizového psychologa.
      Možná byste tento web neměl číst ale jen ty, které jsou určeny pro Vaši myšlenkovou bublinu.

      Je ale možné, že zde působíte jako dobrovolník v nepřátelském hnízdě.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Tuhle zprávu (především její první odstavec) berte z mé strany nikoliv jako podnět k diskusi, ale jakožto konstatování. Dostáváte velmi důrazné upozornění na svůj diskusní styl. Vaše slova opravdu nejsou vhodná a příště se dvakrát zamyslete, než něco podobného napíšete.

      Michal má svá tvrzení vždy nějak podložena, pouze není ve všech případech možné tyto zdroje veřejně doložit, což je u podobných témat logické. Mimochodem o tom, že Rusko zřejmě tuto družici využije pro snímkování na Ukrajině, psal před pár dny i Washington Post.

    • Michal Václavík VIP napsal:

      Uživateli PetrV. Dokažte svá tvrzení nebo se zdržte hodnocení. Jinak se chováte stejně (dle vás) jako ti, které kritizujete. Já se alespoň neschovávám za přezdívky a vždy a všude se prezentuji svým jménem. Za své názory se totiž nestydím. A nemusím si vytvářet několik účtů apod.

      K věci. To že jsem v článku citován je věc autora. Na to já nemám žádný vliv a pokud usoudil, že můj názor je validní, tak jej použil. Použil zdroj, který je veřejně dostupný. A opět zdůrazním, že pod mým jménem a za své názory a analýzy se nestydím a neskrývám se pod roušku anonymity.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.