Čtvrtek bude překypovat starty

Jsou dny (a občas i řady dnů), kdy se toho v kosmonautice moc neděje. Ale aby byla ve světě letů do vesmíru rovnováha, jsou tu zase naopak dny, kdy se toho děje mimořádně hodně. Takový den nás čeká právě zítra – 4. srpna. Pokud se totiž nic nepokazí, mohli bychom se dočkat rovnou šesti startů z toho pěti orbitálních. Pokud chceme být exaktní a vztáhnout to opravdu jen na 4. srpna, od obou čísel si odečtěte jedničku – k tomu se ještě dostaneme. V kosmonautice samozřejmě není nic vytesáno do kamene a odklady hrozí u každého startu. I kdyby se tedy nepodařily všechny plánované starty, minimálně některé by snad proběhnout měly. Co nás tedy zítra čeká?

Družice TECIS (Terrestrial Ecosystem Carbon Inventory Satellite)

Družice TECIS (Terrestrial Ecosystem Carbon Inventory Satellite)
Zdroj: https://www.researchgate.net/

Celý nabitý den začne už v 5:10 SELČ. Tehdy má totiž z kosmodromu Tchaj-jüan startovat čínská raketa Dlouhý pochod-4B. Ta by měla na sun-synchronní oběžnou dráhu ve výšce 506 kilometrů vynést dvojici družic, z nichž hlavní je TECIS (Terrestrial Ecosystem Carbon Inventory Satellite) od ministerstva přírodních zdrojů. Tato družice má měřit biomasu v lesích, měřit aerosoly v ovzduší a detekovat fotosyntetickou fluorescenci pro lepší výzkum změny klimatu. Družice má fungovat 8 let a na své palubě má 4 přístroje – vícesvazkový lidar, směrovou multispektrální kameru, směrovou polarizační kameru a hyperspektrální snímač fluorescence chlorofylu SIFIS. Druhým nákladem je družice Minhang Shaonian od Šanghajské akademie kosmických technologií, která má sloužit vzdělávání.

Příprava aerodynamického krytu rakety Electron pro misi NROL-199.

Příprava aerodynamického krytu rakety Electron pro misi NROL-199.
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Z Číny vzhůru na Nový Zéland. Ze základny Mahia měla už 2. srpna odstartovat malá raketa Electron, ale vítr mimo povolené limity vše pokazil. U mise NROL-199 není moc informací k dispozici, jelikož spadá pod Národní úřad vojenského zpravodajství. Start je naplánován na 7:00 SELČ a mise, kterou firma RocketLab označuje jako „Antipodean Adventure“ možná nějak souvisí s červencovým startem Electronu na utajenou misi NROL-162.

Další zastávkou bude Florida. Z rampy SLC-41 na Cape Canaveral Space Force Station totiž má ve 12:29 SELČ odstartovat raketa Atlas V v konfiguraci 421. Na palubě bude především družice SBIRS GEO-6. Jak už název napovídá, patří do programu SBIRS (Space-Based Infrared System), který sleduje, zda na území USA nemíří nepřátelská raketa. Tato konkrétní družice pak bude pracovat na geostacionární dráze a doplní tak další družice tohoto systému na jiných drahách. Spolu se SBIRS GEO-6 budou na Atlasu ještě družice EZIO-5 a 6, které se mají od horního stupně Centaur oddělit po druhém vypnutí jeho motoru.

Posádka New Shepardu pro misi NS-22.

Posádka New Shepardu pro misi NS-22.
Zdroj: http://www.parabolicarc.com/

V 15:30 SELČ bychom si měli dát krátký odpočinek od orbitálních letů. Na misi NS-22 by totiž měl vyrazit suborbitální nosič New Shepard. Ze základny v Texasu se za hranici kosmického prostoru mají podívat Coby Cotton, Mário Ferreira, Vanessa O’Brien,Clint Kelly, Sara Sabry a Steve Young. Ale zpět k větším raketám. Na 18:00 je naplánován start Dlouhého pochodu-2F/T z kosmodromu Ťiou-čchüan. Jeho nákladem bude čínský znovupoužitelný experimentální stroj, který by se dal přirovnat k americkému X-37B. První let zažil v září 2020, kdy po necelých dvou dnech na oběžné dráze přistál nejspíše na základně Lop Nur. Navzdory velké atraktivitě však chybí bližší informace.

A proč jsem v úvodu psal, že pokud chceme být exaktní, musíme od šesti startů jeden odečíst? Start Falconu 9 totiž už podle středoevropského času neproběhne ve čtvrtek, ale 5. srpna v 1:08 SELČ. Ale věřím, že leckdo bude ponocovat s námi. Z rampy SLC-40 na Cape Canaveral Space Force Station by totiž měla vstříc Měsíci vyrazit jihokorejská vědecká sonda Danuri (dříve známá jako KPLO). O ní se ale řekneme více v zítřejším článku i komentovaném přenosu.

Zdroje informací:
https://twitter.com/
https://nextspaceflight.com/
https://nextspaceflight.com/
https://nextspaceflight.com/
https://nextspaceflight.com/
https://nextspaceflight.com/
https://nextspaceflight.com/
https://en.wikipedia.org/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/FZMxV82UsAApnFr?format=jpg&name=large
https://www.researchgate.net/…/The-TECIS-1-satellite-layout.ppm
https://pbs.twimg.com/media/FZIyF6WUIAAtIsq?format=jpg&name=4096×4096
http://www.parabolicarc.com/wp-content/uploads/2022/07/New_Shepard_NS22_astrogrid.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

4 komentářů ke článku “Čtvrtek bude překypovat starty”

  1. Michal Václavík VIP napsal:

    2 z 5 jsou úspěšně za námi.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.