Panel sondy Lucy je už téměř kompletně rozevřen

Skoro před měsícem jsme se v článku věnovali tomu, jak pokročily snahy o rozevření jednoho fotovoltaického panelu sondy Lucy. Je tedy čas na aktualizaci. Šestého května totiž začal postupný proces, který trval až do 16. června. Tým postupoval opatrně a aktivoval oba motory jen na krátkou dobu, aby mohl pečlivě sledovat reakce konstrukce. Výsledky jsou potěšující – už před měsícem jsme psali, že se panel podařilo výrazně rozevřít a nyní je situace ještě lepší. Aktuální odhady rozevřenosti panelu se pohybují mezi hodnotami 353 a 357 stupňů (z celkových 360°, jelikož je panel kruhový). Panel je díky tomu pod mnohem větším pnutím, což jej výrazně více zpevňuje. Pozemní tým si je stále více jistý, že panel v současném stavu napnutí a stabilizace úspěšně splní požadavky mise.

Další pokusy o rozevření jsou prozatím přerušeny, protože sonda Lucy vstoupila do očekávaného období omezené komunikace. Vzhledem k omezením systému hospodaření s teplem nemůže sonda několik měsíců komunikovat se Zemí pomocí své vysokoziskové antény. Na vině je aktuální vzájemné postavení Země, Lucy a Slunce. Sonda proto během tohoto období bude komunikovat s pozemním střediskem pouze pomocí své nízkoziskové antény. Tento částečný komunikační blackout skončí až po gravitačním manévru u Země 16. října. Poté budou moci přijít další pokusy o rozevření panelu, pokud tým uzná, že jsou vůbec potřeba.

Sonda Lucy také 21. června úspěšně vykonala manévr pro korekci své dráhy. Jednalo se o druhý ze série naplánovaných korekcí, které mají zajistit optimální přílet k Zemi pro výše zmíněný gravitační manévr.

Přeloženo z:
https://blogs.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2021/10/lucy_arrays1.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Jeden komentář ke článku “Panel sondy Lucy je už téměř kompletně rozevřen”

  1. Spytihněv napsal:

    Velmi dobrá zpráva. Včetně toho, že ani motorické manévry nejsou problém.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.