ŽIVĚ A ČESKY: Electron vynáší CubeSat k Měsíci

Malá raketa Electron od firmy RocketLab už vynášela rozličné náklady. Zatím pokaždé však mířily na nízkou oběžnou dráhu Země, která se rozkládá ve výšce několika stovek kilometrů nad povrchem naší planety. Ovšem start, který je naplánován na 28. června v 11:55 SELČ bude jiný. Raketa Electron totiž bude z Nového Zélandu vynášet CubeSat CAPSTONE, který se vydá k Měsíci. Malá raketa však dopraví náklad pouze na eliptickou oběžnou dráhu Země. O přesun CubeSatu k Měsíci se pak postará platforma Photon. CAPSTONE má důležitý úkol – ověřit modely a stabilitu oběžné dráhy NRHO, na které v dalších letech vznikne stanice Gateway.

Náš přenos ze startu spustíme zhruba v 11:40 našeho času. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

Zdroje informací:
https://twitter.com/
https://www.nasa.gov/
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://mms.businesswire.com/media/20220510005622/en/1449574/5/Cover_Photo_-_CAPSTONE.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

25 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Electron vynáší CubeSat k Měsíci”

  1. X-RAY napsal:

    Dobrý deň

    Zaujala ma najmä pasáž ohľadne výberu vhodnej dráhy pre Gateway. Existuje dostupná práca, ktorá ich medzi sebou porovnáva (signál, energetická náročnosť, …)? Myslím, že ako článok by to bola zaujímavá téma.

  2. Spytihněv napsal:

    Co bude s Lunar Photonem dál po oddělení cubesatu? Nemá s ním RocketLab nějaké úmysly v souvislosti s Měsícem nebo kam ho odešlou?

  3. Jiří Vránek napsal:

    Je mi líto, ale na mall.tv už s vámi definitivně končím. Před časem přestala úplně fungovat aplikace na smart tv (přímé přenosy nefungovaly skoro nikdy, záznamy občas), dnešní záznam (!) Capstone už úplná katastrofa i na tabletu. Byl jsem vaším fanouškem a nechápal jsem přesun z YouTube na krám mall. Teď nechápu, že ani po letech neumí mall.tv fungovat líp než parta youtuberů z garáže. Sorry, ale nevidím přidanou hodnotu vašich přenosů, anglický originál je definitivně lepší varianta. Navíc 500stý start SpaceX fajn, ale zajímá mě také Ariane a jiné rakety než jen Falcon.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Víte, dnešní přenos byl specifický v tom, že mi během vysílání zamrzl vysílací počítač, takže jsem jej musel restartovat. To se mi za těch asi šest let, co dělám přenosy ještě nestalo. Je jasné, že systém měl se slepením obou částí problémy, protože několik minut nedostával z mé strany žádná data. Takže tento přenos rozhodně nebyl chyba Mall.TV. Ostatně kdybyste si ten přenos pustil, poznal byste, že to v něm říkám. Jinými slovy – i kdybych vysílal na YouTube a stalo se mi tohle, co dnes, výsledek by nebyl lepší.
      Do dnešního přenosu jsme měli nepřerušenou sérii více než 15 přenosů, které fungovaly naprosto bezchybně a záznam byl k dispozici pokaždé pár desítek sekund po ukončení vysílání. Takže vaše silná slova o tom, že Mall.TV nefunguje, prostě nejsou pravdivá. Navíc dnešní přenos měl problémy vinou mého PC, což neovlivním.
      K závěru: My jsme naše přenosy nikomu nikdy nenutili. Byla vždy pouze alternativa. Každý se mohl rozhodnout, zda si pustí nás, originální přenos nebo i restream někoho jiného. Každý divák je jiný, každý preferuje něco jiného. Nikdy jsme nikomu nedávali za úkol nás sledovat. Rozhodnutí každého diváka respektujeme. Každý ať sleduje to, co ho baví. Každý má možnost volby vybrat si nejvhodnější variantu. Nejsme v situaci, že bychom snad byli placeni od počtu sledujících. Pokud vám více vyhovuje anglický originál, směle do toho, sledujte jej. Jen mi není jasné, proč jste se tedy trápil s naším vysíláním, když naše přenosy nemají přidanou hodnotu. Já být na vašem místě, tak bych šel na originální přenos rovnou, pokud by mi ten český nevyhovoval, jak píšete. Takže žádný strach. Nedostáváte se na černou listinu. Klidně sledujte originální přenosy, je to svobodná volba každého diváka.
      P.S. Zmíněnou Ariane 5 jsem komentoval v prosinci 2021, kdy vynášela JWST a určitě i v roce 2018, kdy nesla BepiColombo. Jinak bohužel nemá atraktivní náklady, nevozí zásoby na ISS (teď už ne) a není znovupoužitelná, takže očekávám, že si odkomentuju až její derniéru.

      • Ondřej J. napsal:

        Promiňte mi můj mírně rýpavý dotaz: Jak je starý váš aktuální počítač? Zhruba stejně jako vaše klávesnice? 🙂

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Vůbec není rýpavý. Klávesnice je ještě starší. Tuším, že ji mám 15 nebo 20 let. Aktuální počítač má kolem 7 – 8 let. Už ale pomalu uvažuju o jeho náhradě. 😉

    • Ondřej J. napsal:

      Mě ani tak nevadí 456x Starlink kvůli neokoukatelnému přistávání, byť místo 1 starlinku bych se klidně raději podíval na Ariane. Hlavně mi ale přijde, že Mall neurměně přidal množství reklamy tak, že už je to rušivé nad míru únosnou. Přitom živě a česky byl pro mě jeden z hlavních magnetů na kosmonautixu. Škoda no. Ani není na malém českém rybníčku alternativa. Eloňákům se do přenosů nějak nechce.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Ariane 5 určitě někdy bude. Mohu slíbit minimálně derniéru pětky a premiéru šestky. Pak samozřejmě pokud ponese nějaký vědecký náklad.
        Ke zvýšení počtu reklam došlo dočasně před cca 2 týdny. Byla to chyba způsobená novým systémem, který nebyl odladěný. Teď už by to snad mělo být v pořádku.

      • Ondřej J. napsal:

        Asi to ještě v pořádnku není, ale děkuji za informaci a pozitivní vyhlídky. OJ

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Mohl byste mim, prosím, napsat, kolik reklam se Vám zhruba ukazuje v přenosech? Nebo víte co? Budete se dívat na náš dnešní přenos ze startu SES-22? Pokud ano, mohl byste, prosím, spočítat reklamy, které se Vám spustí a po přenosu mi toto číslo napsat? Je jedno, zda to bude zde, nebo na mail. Předám to lidem z Mall.TV. Pokud byste dnešní přenos nestíhal, nic se neděje, můžete to udělat po kterémkoliv přenosu.

      • Ondřej J. napsal:

        Pokud na to nezapomenu, tak se o to pokusím a report pošlu 🙂 OJ

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Díky moc! A pokud byste náhodou zapomněl, nic se neděje. 😉

  4. PetrV napsal:

    Velmi zajímavý článek o složité trajektorii capstone a přesných zažezích. Orbitální mechanika je složitá. Ale úspora až 25% paliva.
    https://astrogatorsguild.com/?p=1620

  5. Spytihněv napsal:

    Konečně se letos poprvé odlepíme od blízkého okolí Země. Navíc start z atraktivní destinace.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.