Kostra čtvrtého evropského servisního modulu

Základní nosná struktura servisního modulu lodi Orion, která poletí s astronauty k Měsíci, byla nyní dokončena. Přiložený snímek pochází z turínské výrobní haly firmy Thales Alenia Space, ale tam už struktura není – vydala se totiž do čisté místnosti firmy Airbus v Brémách. Tady se inženýři postarají o integraci dalších systémů a také závěrečné testy. Servisní modul bude návratové kabině zajišťovat pohon, dodávky elektrické energie, ale i spotřební látky, které jsou nezbytné k udržení astronautů naživu. Vyfocená struktura tvoří základ, na který se budou připojovat všechny další systémy včetně 11 km kabelů, 33 raketových motorů nebo čtyř nádrží na pohonné látky s celkovým objemem více než 8000 litrů, nádrže na vodu a kyslík, nebo sedmimetrové fotovoltaické panely ve tvaru písmene X, které by dokázaly napájet dvě domácnosti.

Čtvrtý evropský servisní modul (ESM-4) bude součástí mise mise Artemis IV, která by mohla k pilotované stanici Gateway na oběžné dráze Měsíce dopravit nový modul. Konkrétně by se mělo jednat o obytný modul I-Hab, který na zakázku agentury ESA postaví Thales Alenia. Jedná se o přetlakový modul nabízející ubytování pro astronauty pracující na Gateway. Modul také dostane několik dokovacích mechanismů pro připojení kosmických lodí či dalších modulů.

A kde jsou tři předešlé servisní moduly? První je již spojen s kosmickou lodí Orion i nosnou raketou SLS a čeká na premiérovou misi Artemis I, která proběhne letos. Druhý evropský servisní modul byl již formálně předán NASA a jeho integrace je dokončována v přípravné budově Operations and Checkout na Kennedyho středisku. Třetí ESM se pak staví v Brémách.

Přeloženo z:
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/…/24097791-1-eng-GB/Frame_for_Artemis_IV.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.