sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Sonda Lucy otestovala své kamery

14. února americká sonda Lucy pořídila sérii kalibračních snímků pomocí čtyř kamer pracujících ve viditelné části spektra. Sonda, která zažívá první měsíce své dlouhé cesty k takzvaným Trojánům, tedy udělala důležitý krok vstříc vědecké fázi své mise. První testovací snímky však vznikly už v listopadu 2021, jen pár týdnů po startu sondy, ke kterému došlo 16. října 2021. Ovšem zmíněné únorové testy byly mnohem rozsáhlejší. Sonda použila plošinu Instrument Pointing Platform k pohybu vědeckých přístrojů a zamířila s nimi na 11 různých hvězdných polí, aby se otestovala citlivost a celkově chování kamer. Inženýry také zajímala přesnost, s jakou je sonda schopna zamířit na definovaný cíl.

Pro únorovou porci kalibračních snímků byla Instrument Pointing Platform na sondě Lucy orientována do oblasti poblíž souhvězdí Orion. Pole kamer T2CAM pokrylo i mlhovinu Rozeta. Červený rámeček označuje oblast snímkovanou T2CAM, modrý pruh patří kameře MVIC a žlutý čtvereček kameře L'LORRI.
Pro únorovou porci kalibračních snímků byla Instrument Pointing Platform na sondě Lucy orientována do oblasti poblíž souhvězdí Orion. Pole kamer T2CAM pokrylo i mlhovinu Rozeta. Červený rámeček označuje oblast snímkovanou T2CAM, modrý pruh patří kameře MVIC a žlutý čtvereček kameře L’LORRI.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Zmíněnou čtveřici kamer tvoří dvě kamery T2CAM (Terminal Tracking Cameras), jedna kamera MVIC (Multicolor Visible Imaging Camera) a kamera s úzkým zorným polem L’LORRI (Lucy Long-Range Reconnaissance Imager). Kamery T2CAM disponují širokým zorným polem 11 × 8,2 stupně a primárně budou automaticky zaměřeny na sledování Trojánů, kolem kterých Lucy proletí. Data z těchto kamer zajistí, že ostatní palubní přístroje budou vždy mířit k cíli správně. MVIC je součástí přístroje L’Ralph a jedná se o barevnou skenovací kameru s vyšším rozlišením. Tato kamera dokáže skenovat pole vysoké 8,3 stupně, ovšem tento pruh může být libovolně široký – dá se to přirovnat k panoramatickému režimu, který známe z mobilních telefonů.

Poslední kamerou, která prošla testy snímků, byla již zmíněná L’LORRI. Jde o monochromatickou kameru o vysokém rozlišení s teleobjektivem. Její zorné pole je tedy velmi úzké – pouze 0,29 stupňů čtverečních. Úkolem této kamery bude pořídit ty nejpodrobnější snímky cílových planetek. V rámci únorového testu se netestoval infračervený spektrometr LEISA (také součást přístroje L’Ralph) ani přístroj L’TES určený k mapování teploty. Tyto přístroje totiž potřebují k získání užitečných dat nějaký blízký pevný objekt.

Díky desetisekundové expozici kamer T2CAM je ve spodní části vidět mlhovina Rozeta.
Díky desetisekundové expozici kamer T2CAM je ve spodní části vidět mlhovina Rozeta.
Zdroj: https://www.nasa.gov/
MVIC je skenovací vícekanálový snímač schopný pořizovat vícebarevné (panchromatické) snímky. Tento panchromatický snímek byl pořízen při skenování úzké oblasti hvězdného pole nafoceného kamerami T2CAM. MVIC pracoval s expozičním časem 0,92 sekundy a ze snímku bylo částečně odečteno pozadí, aby byly vidět slabší hvězdy.
MVIC je skenovací vícekanálový snímač schopný pořizovat vícebarevné (panchromatické) snímky. Tento panchromatický snímek byl pořízen při skenování úzké oblasti hvězdného pole nafoceného kamerami T2CAM. MVIC pracoval s expozičním časem 0,92 sekundy a ze snímku bylo částečně odečteno pozadí, aby byly vidět slabší hvězdy.
Zdroj: https://www.nasa.gov/
Nejslabší hvězdy na tomto nezpracovaném snímku z kamery L'LORRI mají zhruba 17. magnitudu, takže jsou přibližně 50 000× slabší, než aby je mohlo vidět neozbrojené lidské oko. Úrovně jasu obrázku byly přizpůsobeny za účelem zlepšené viditelnosti slabých hvězd. Expoziční čas v tomto případě činil 10 sekund. Pozorný čtenář si jistě všiml, že hvězdy na tomto v podstatě nezpracovaném snímku jsou lehce protažené. Tým zodpovědný za sondu Lucy však má metody k omezení tohoto efektu. Optická kvalita je dostatečná pro splnění vědeckých cílů mise.
Nejslabší hvězdy na tomto nezpracovaném snímku z kamery L’LORRI mají zhruba 17. magnitudu, takže jsou přibližně 50 000× slabší, než aby je mohlo vidět neozbrojené lidské oko. Úrovně jasu obrázku byly přizpůsobeny za účelem zlepšené viditelnosti slabých hvězd. Expoziční čas v tomto případě činil 10 sekund. Pozorný čtenář si jistě všiml, že hvězdy na tomto v podstatě nezpracovaném snímku jsou lehce protažené. Tým zodpovědný za sondu Lucy však má metody k omezení tohoto efektu. Optická kvalita je dostatečná pro splnění vědeckých cílů mise.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
http://lucy.swri.edu//img/LucySpacecraft.png
https://www.nasa.gov/…/image/l120_composite_context_image_-_nps-swri.png
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/l120_ttcam.png
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/l120_mvic.png
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/l120_llorri.png

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
4 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
novakow
novakow
2 let před

Jsou nějaké nové informace ohledně problému s fotovoltaickými panely?

Dušan Majer
Dušan Majer
2 let před
Odpovědět  novakow

Podle dostupných informací se zdá, že by to nemělo mít vliv na průběh mise. Ale zatím jsem nenašel podrobnější informace o příčinách selhání.

Spytihněv
Spytihněv
2 let před
Odpovědět  Dušan Majer

A je známo, kolik zbývá do kompletního rozložení panelu? Asi by se to mělo dát odhadnout podle množství generované energie. Existuje ještě nějaký jiný způsob? Pokud by to tedy nemělo mít vliv na misi dokonce ani ve vzdálenosti Jupitera, tak do zajištění příliš scházet nemůže, řekl bych.

Dušan Majer
Dušan Majer
2 let před
Odpovědět  Spytihněv

On je prakticky úplně rozložený, selhalo jen zaaretování. Aspoň podle toho, co jsem viděl, je rozložený z velké části. Původní obavy byly z toho, aby se při motorických manévrech nesložil.

https://kosmonautix.cz/2022/04/12/sonda-lucy-otestovala-sve-kamery/