křišťálová lupa

sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (OneWeb F20)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Kepler Communications

Evropská kosmická agentura udělila skupině vedené Kepler Communications, menší kanadský družicový operátor, kontrakt v hodnotě 36 milionů eur na vývoj optické přenosové sítě na nízké oběžné dráze Země (LEO).

Další mise Crew Dragonu

NASA uvedla, že použije Crew Dragon pro misi Crew-10 k ISS, která je plánována na únor 2025, tak pro misi Crew-11 naplánovanou na červenec. Důvodem je vyhodnocení zda bude nutné provést další zkušební let kosmické lodi Starliner.

Axiom Extravehicular Mobility Unit

Na Mezinárodním astronautickém kongresu dne 16. října společnosti Axiom Space a Prada odhalily podrobnosti o obleku Axiom Extravehicular Mobility Unit (AxEMU), který Axiom vyvíjí pro lunární mise v rámci programu Artemis.

Gaofen-12

Raketa Dlouhý pochod 4c vynesla z kosmodromu Jiuquan družici Gaofen-12. Družice je součástí civilního čínského systému pro pozorování Země s vysokým rozlišením.

Airbus defense and space division

Divize obrany a vesmíru společnosti Airbus oznámila plány na snížení až o 2 500 pozic do poloviny roku 2026. Tento krok následuje po téměř dvou letech těžkých ztrát, což Airbus přimělo přizpůsobit se vyvíjejícím se tržním podmínkám.

Qianfan

Čína v úterý úspěšně vypustila druhou skupinu 18 družic Qianfan pro plánovanou megakonstelaci Thousand Sails, která má mít 14 000 družic. Družice vynesla raketa Dlouhý pochod 6A odstartovala z Taiyuan Satellite Launch Center.

Venturi Astrolab

Venturi Astrolab, společnost vyvíjející velká lunární vozítka, oznámila plány na vybudování FLEX Lunar Innovation Platform, neboli FLIP, roveru, který bude uveden na trh již na konci roku 2025.

Inversion

Inversion Space, startup vyvíjející systémy pro návrat nákladu z vesmíru na Zemi, získal licenci od úřadu FAA na svou první misi, která odstartuje při sdílené misi Transporter-12 společnosti SpaceX.

OroraTech

Společnost OroraTech získala 25 milionů eur na vybudování další fáze družicové konstelace určené k monitorování lesních požárů. Financování série B bylo vedené Korysem, Evropským cirkulárním bioekonomickým fondem (ECBF) a stávajícím investorem Bayern Kapital.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

ŽIVĚ: New Shepard opět startuje

New Shepard

Ať už jste proti, nebo ne, vesmír se v poslední době začíná otevírat mnohem širšímu publiku, než bylo možné dříve. V akci jsou soukromé firmy, které staví a vypouštějí rakety, nebo staví vlastní satelity. Jedno kosmické odvětví spojené se soukromníky ale vždycky zůstávalo tím největším lákadlem, a to vesmírný turismus. Podívat se do kosmu byla ještě před dvěma desítkami let výsada pouze kvalifikovaných astronautů, kteří se připravují měsíce na svůj let. Dnes je situace ale jiná a právě soukromé firmy se tento sen o vesmírném cestování pro všechny snaží naplnit. Nejvýraznějšími společnostmi, které se o toto pokouší, jsou SpaceX, Blue Origin a Virgin Galactic. SpaceX už má za sebou velké kousky, jako například Inspiration4 a momentálně se chystá mise Axiom Space-1. Virgin Galactic vynesla své první turisty teprve nedávno a na palubě lodi VSS Unity byl i ředitel společnosti Richard Branson. A pak tu je Blue Origin, kterou založil Jeff Bezos, jenž už se také na své raketě New Shepard podíval na hranici kosmického prostoru. A právě o Blue Origin je dnes řeč. Už dnes, 31.3. 2022, totiž k obloze zamíří po suborbitální balistické křivce další raketa New Shepard která bude mít ve své kapsli dalších 6 turistů, kteří si zakoupili letenku na okraj kosmického prostoru. Půjde již o čtvrtou pilotovanou misi společnosti Blue Origin a na rozdíl od SpaceX a Virgin Galactic má právě s turistickou výpravou do kosmu největší zkušenosti.

Jelikož se jedná o pilotovanou misi s turisty, zde jsou právě turisté, kteří si zaplatili tento let:

Gary Lai
Gary Lai je zaměstnanec firmy Blue Origin. Patří k těm nejzkušenějším zaměstnancům firmy a stará se o vývoj rakety New Shepard, jako třeba její vylepšení v podobě ať už designových prvků, nebo bezpečnostních opatření.

Gary Lai
Gary Lai
Zdroj: autoevolution.com

Marty Allen
Marty je americký obchodník. Patří mu společnosti Party America a California Closet

Marty Allen
Marty Allen
Zdroj: vista.today

Sharon Hagle
Je velice aktivní jak v kosmickém, tak leteckém odvětví. Založila společnost SpaceKids Global, která má přiblíží vědeckotechnické inženýrství a matematiku dětem. Služby této společnosti už využilo kolem 95 000 děti.

Sharon Hagle
Sharon Hagle
Zdroj: LinkedIn

Marc Hagle
Marc Hagle je manžel již zmíněné Sharon Hagle a do kosmu letí spolu. Marc vlastní developerskou firmu zabývající se stavbou rezidenčních objektů.

Marc Hagle
Marc Hagle
Zdroj: spacelaunchschedule.com

Jim Kitchen
Učitel, cestovatel a fanoušek kosmonautiky. Navštívil 193 zemí, byl u některých startů Apolla a nyní učí na Business School University of North Carolina. O svých cestách po světě píše knihu.

Jim Kitchen
Jim Kitchen
Zdroj: thewell.unc.edu

Dr. George Nield
Je prezidentem Commerical Space Technologies LCC. Dříve pracoval v FAA a staral se o licence a regule ohledně ostrého uvedení letounů do provozu. V době, kdy létaly raketoplány, pan Dr. Nield zastával funkci manažera úřadu pro letovou integraci.

George Nield
George Nield
Zdroj: spacelaunchschedule.com

Teď se podíváme na samotný nosič New Shepard. Jedná se o 18 m vysokou raketu určenou pro suborbitální lety. Je jednostupňová a je poháněná jedním motorem BE-3, který má tah o síle 490 kN a ke svému chodu potřebuje kapalný kyslík (LOX) a kapalný vodík (LH2). Největší výhodou, že raketa je znovupoužitelná. Podobně jako Falcon 9 přistane motoricky na přistávací plošině, která je vzálena 3,2 kilometrů od startovací rampy.  První stupeň rakety New Shepard s označením NS4 poletí na této misi již pošesté.

Závěrečný přehled
Datum startu: 31. března 2022 mezi 15:30-16:30 našeho času
Místo startu: Launch Site One, Corn Ranch, Texas, USA
Raketa: New Shepard (první stupeň NS4)
Náklad: NS-20
Hmotnost nákladu: není uvedena
Finální oběžná dráha: Sub-orbitální dráha

 

Zdroje informací
https://everydayastronaut.com/
https://www.blueorigin.com/
https://en.wikipedia.org/

Zdroje obrázků
https://www.astro.cz/images/obrazky/original/066492.jpg
https://s1.cdn.autoevolution.com/images/news/pete-davidson-s-seat-on-blue-origin-s-next-flight-taken-by-new-shepard-architect-gary-lai-184489_1.jpg
https://vista.today/wp-content/uploads/2022/03/marty-allen.jpg
https://www.linkedin.com/in/sharon-hagle-2139b21a/overlay/photo/
https://www.spacelaunchschedule.com/wp-content/uploads/marc_hagle_image_20220314132811.jpg
https://thewell.unc.edu/wp-content/uploads/sites/1007/2020/02/kitchen_map.jpg
https://www.spacelaunchschedule.com/wp-content/uploads/george_nield_image_20220314132756.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
John Peri
John Peri
2 let před

V 15:00 je čas do startu T -10:00

hansnasa
hansnasa
2 let před

Takový taxík na hranici vesmíru pro důchodce.

Děkujeme za registraci! 

Prosím, klikněte na potvrzovací odkaz v mailu, který vám dorazil do vaší schránky pro aktivaci účtu.

Děkujeme za registraci! 

Prosím, klikněte na potvrzovací odkaz v mailu, který vám dorazil do vaší schránky pro aktivaci účtu.