Český VZLUSAT-2 poslal fotky

VZLUSat-2 na oběžné dráze

Odborníci z Výzkumného a zkušebního leteckého ústavu (VZLÚ) hlásí další úspěch. Dokázali aktivovat první systémy na CubeSatu VZLUSAT-2 a už se chystají na zprovoznění složitějších systémů. Družice byla vypuštěna raketou Falcon 9 13. ledna a až do 26. ledna byla uložena v samostatně letícím deployeru. Ještě v den uvolnění byla zachycena několika amatérskými stanicemi sítě SatNOGS a už první přelet nad ČR umožnil plzeňské stanici zachytit signál z družice. Tím pro experty začala etapa uvádění systémů do provozu. Nejprve se ověřovaly systémy nutné pro chod CubeSatu – napájení, UHF komunikace, nebo palubní počítač. Kromě toho se experti pustili do měření vnitřních teplot. Ukázalo se, že v útrobách CubeSatu je -10°C, což bylo způsobeno jejím několikadenním pobytem v deployeru. Jakmile se však aktivovaly některé systémy, začala teplota pomalu růst, až se ustálila mezi 0 a 10 °C.

První snímky z VZLUSAT-2 nad Tichým oceánem ještě v době, kdy družice nebyla stabilizována v prostoru.

První snímky z VZLUSAT-2 nad Tichým oceánem ještě v době, kdy družice nebyla stabilizována v prostoru.
Zdroj: tisková zpráva VZLÚ

Mezi již aktivované systémy patří kamera, takže inženýři chtěli ověřit její funkčnost. Družice však stále nebyla stabilizována v prostoru a proto pořízené snímky nemohou zachycovat vybranou lokalitu. Fotky vznikly v době, kdy družice náhodně pomalu rotovala prostorem nad Tichým oceánem. Nyní se experti chystají na oživení druhé barevné kamery, která má širší zorné pole. „Cílem mise je pořizovat snímky České republiky, a to jak v nízkém, tak i vysokém rozlišení. Proto je ale nutné urazit ještě dlouhý kus cesty, ve kterém je potřeba nastavit řízení orientace družice, což je něco, co v českých podmínkách ještě nikdy nikdo nedělal. Všechny sensory, a především reakční kola tohoto systému, jsou provozuschopné a v dalších dnech proto plánujeme přikročit k další fázi a oživit celý systém vyhodnocování a řízení orientace družice,“ vysvětluje Vladimír Dániel. Český CubeSat VZLUSAT-2 má na palubě dvě kamery vytvořené ve spolupráci Eltvor Instruments a VZLÚ.

VZLUSat-2

VZLUSat-2
Zdroj: https://scontent.fprg1-1.fna.fbcdn.net/

Ve druhém týdnu po uvolnění z deployeru následovalo oživení přístroje pro detekci gama záblesků, za kterým stojí experti z Masarykovy univerzity v Brně a Konkoly Observatory, ale také rentgenové sluneční kamery od společnosti Rigaku Innovative Technologies Europe a ADVACAM. Také tyto přístroje dokázaly úspěšně získat první data. Nyní je rovněž čeká postupná příprava na plný provoz. „Celkově jsme velmi spokojeni s první fází oživování družice, všechno jde bez nejmenších problémů. Je velkým úspěchem, že se nám vše podařilo zprovoznit hned napoprvé, což platí i o jednotlivých systémech dodaných našimi partnery,“ shrnuje Juraj Dudáš, ředitel divize Space VZLÚ.

Připomeňme ještě, že VZLUSAT-2 vyvinuli ve VZLÚ a palubní letenku na Falcon 9 obstarala společnost Spacemanic. Misi podpořilo Ministerstvo průmyslu a obchodu a projekt TAČR pod vedením společnosti esc AerospaceAerospace ve spolupráci s Českým vysokým učením technickým v Praze a Západočeskou univerzitou v Plzni. Družice obíhá Zemi po polární dráze ve výšce mezi 521 až 543 km. Jelikož je družice zapojena do výše zmíněné celosvětové sítě pozemních stanic SatNOGS, je možné nepřetržitě sledovat její telemetrická data a to dokonce veřejně. Stačí navštívit příslušnou webovou adresu. Zobrazená data sbírá více než 50 stanic po celém světě.

Zdroje informací:
Tisková zpráva VZLÚ

Zdroje obrázků:
https://scontent.fprg1-1.fna.fbcdn.net/…AJ2LA&oe=61FA36E2
Tisková zpráva VZLÚ
https://scontent.fprg1-1.fna.fbcdn.net/…QugMnvmJO4EJk7MDVFw&oe=61E7D476

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

3 komentářů ke článku “Český VZLUSAT-2 poslal fotky”

  1. MilanV napsal:

    Děkuji za článek a souhlasím, tohle je nádhera. Vůbec by mě nenapadlo, kdy v ČR budeme schopní takhle samostatně vyrobit snímkovací družici – plus samozřejmě další přístroje, a to dohromady v neuvěřitelně malém objemu.

    Překvapilo mě, že na stránce s telemetrií není poloha té družice. Tak pro případné další zájemce dávám odkazy na služby, které to zobrazit umějí:

    2D: https://www.n2yo.com/?s=51085
    3D: https://in-the-sky.org/satmap_globe.php (zadat satelit „VZLUSAT-2“ a vypnout ostatní ze zobrazení, např. GPS družice)

    V článku jako takovém upozorňuji na překlep zkopírovaný už z textu od VZLÚ: „esc AerospaceAerospace“.

  2. jirik napsal:

    Tak to je naprostá paráda. Doufám, že budete informovat o této družici i nadále a a byl bych rád za nějaký článek s podrobnostmi o vědeckém vybavení a misi družice. (Nebo tu už byl?)

    Jinak vždycky jsem považoval ČKK za instituci, která je u nás jejbližší svojí rolí národní kosmické agentuře, ale asi to bude spíš (možná neprávem opomíjený) VZLÚ. (Michal Václavík se doufám neurazí ^_^).

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.