ŽIVĚ A ČESKY: Třetí sdílená mise v podání SpaceX

Mise Transporter-3 bude třetí sdílená mise v rámci programu SSR (Small Satellite Rideshare) společnosti SpaceX. Názvem Transporter se označuje program sdílených misí, ve kterých může najednou letět několik desítek CubeSatů od různých dodavatelů jako jsou univerzity, soukromé firmy nebo státní agentury. Program sdílených misí má několik výhod a to především finančních. Cena za vynesení hraje především u univerzit a soukromých firem hlavní roli. Zároveň má ale i svá slabá místa. Výhody i nevýhody tohoto programu se dozvíte v dnešním článku.

Orbitální tahač firmy D-Orbit

Orbitální tahač firmy D-Orbit
Zdroj: https://spacenews.com/

Díky programu SSR se ceny za vynesení rozdělí mezi větší počet zákazníků, to umožňuje snížit cenu za vynesení jednoho CubeSatu. Pokud má družice hmotnost do 200 kg, je cena za vynesení 1 milion amerických dolarů. Za každý kilogram navíc se potom připlácí 5 tisíc amerických dolarů. Naopak mezi nevýhody tohoto systému sdílených misí patří to, že raketa doručí všechny družice na stejnou oběžnou dráhu. Pokud chce zákazník dostat družici na jinou oběžnou dráhu, musí buď přidat na svojí družici raketový motor nebo jiný druh pohonu, aby byla družice schopna se na jinou oběžnou dráhu dostat sama nebo využít tzv. orbitálních tahačů, které CubeSaty na jinou oběžnou dráhu dopraví. Naopak, když zákazníkovi vyhovuje dráha, na kterou raketa vynesla jeho družici, není potřeba využít služby orbitálního tahače, ale to neznamená, že musí zákazník kontaktovat přímo SpaceX, ale start si zajistí pomocí prostředníků, kteří zajistí povolení ke startu, integraci na raketu a vypuštění.

CubeSat VZLUSat-2

CubeSat VZLUSat-2
Zdroj: https://www.vzlu.cz/

Ale pro občany ČR nejspíše bude nejvíce zajímavá družice VZLUSat-2. Jde o třetí český CubeSat a zároveň první, který poletí na Falconu 9 od SpaceX. VZLUSat-2 vyvinul Výzkumný a zkušební letecký ústav (VZLÚ). Jedná se o 3U CubeSat. Jednoduše to znamená, že jeho konstrukce je složena ze tří základních jednotek CubeSatů o rozměrech 10 × 10 × 10 cm položených v řadě za sebou jeho rozměry tedy jsou 10 × 10 × 30 cm. VZLUSat-2 ponese řadu vědeckých přístrojů. Půjde například o 2 kamery pro pozorování Země, detektor záblesků gama, senzor pro detekci odpařování vody, Space X-Ray detector nebo Space Dosimetry System Demonstrator. Kromě toho na palubě budou další generace přístrojů, které se již osvědčily na jeho předchůdci VZLUSat-1. Hlavním úkolem tohoto CubeSatu je ověřit technologie pro pozdější chystané mise české družicové konstelace, která bude sloužit k dálkovému průzkumu Země a měla by být dokončena do roku 2030.

Bohužel ani české družici se při přípravě na start nevyhnuly problémy. VZLUSat-2 měl původně letět už na misi Transporter-1 jenže firma Momentus, která zajišťovala účast na misi, nedostala včas úřední povolení ke startu. Podobný problém následoval i u mise Transporter-2. Kvůli těmto problémům se společnost Spacemanic, která pro VZLÚ zajišťovala vynesení družice rozhodla, že odstoupí od smlouvy, kterou měla s firmou Momentus a zajistila si vynesení na misi Transporter-3 přes firmu Spaceflight. Bohužel i tuto firmu potkaly problémy s únikem paliva na jejím orbitálním tahači a tak byl z této mise odstraněn. Ale naštěstí díky rychlé reakci se podařilo přesunout VZLUSat-2 na vypouštěcí zařízení firmy D-Orbit na stejné misi.

Přesný počet družic, které poletí na misi Transporter-3 se zatím neví, ale pro zajímavost na misi Transporter-1 bylo vyneseno 143 družic. Jedná se o světový rekord a zatím se nikdy nepodařilo při jednom startu vynést takové množství družic. Při druhé misi letělo o několik desítek družic méně – konkrétně 88.

Přehled všech družic, které poletí na misi Transporter-3 najdete na webu ElonX.

Přistání prvního stupně na plošině LZ-1

Přistání prvního stupně na plošině LZ-1
Zdroj: https://www.theverge.com/

Misi Transporter-3 vynese raketa Falcon 9 z Floridské rampy SLC-40. Přistání prvního stupně proběhne na pevnině, konkrétně na přistávací ploše Landing Zone-1 (LZ-1), takže nás čekají krásné pohledy na přistání. Pro misi Transporter-3 byl vybrán první stupeň B1058, který poletí po desáté a nasměruje druhý stupeň s nákladem na heliosynchronní oběžnou dráhu se sklonem 97-98° a výškou 500 – 600 km. Aerodynamické kryty vyloví z oceánu loď Bob, která bude čekat 606 km od místa startu.

Závěrečný přehled:

  • Místo startu: SLC-40, Mys Canaveral, Florida
  • Čas startu: 13. ledna 16:25 SEČ
  • Raketa: Falcon 9 Block 5 (První stupeň B1058)
  • Náklad: Sdílená mise – desítky družic od různých zákazníků
  • Hmotnost nákladu: Neznámá
  • Oběžná dráha: Heliosynchronní oběžná dráha (Sklon 97-98° vůči rovníku s výškou 500 – 600 km)
  • Místo přistání prvního stupně: Landing Zone – 1 (LZ-1)

Náš přenos ze startu spustíme zhruba v 16:00 našeho času. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

EDIT: 13. ledna 18:07
Raketa pracovala správně a mise byla úspěšná.

EDIT: 13. ledna 14:21
SpaceX oznámila, že na této misi vynese 105 družic.

Zdroje informací:
https://www.elonx.cz/
https://www.vzlu.cz/
https://www.vzlusat2.cz/
https://everydayastronaut.com/

Zdroje obrázků:
https://www.teslarati.com/spacexs-20th-falcon-9-launch-of-2021-slips-to-monday/
https://spacenews.com/…/rsz_screen_shot_2021-05-31_at_25648_pm-879×485.png
https://www.vzlu.cz/wp-content/uploads/2021/06/vzldod.jpg
https://cdn.vox.cdn.com/…/image/62631376/39051469552_13703e6b2e_o.0.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

4 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Třetí sdílená mise v podání SpaceX”

  1. Borin napsal:

    Živý záznam vysílaný na YT SpaceX obsahoval po T+59m záběry separování několika kubesatů z vypouštěciho zařízení. Bohužel s častými výpadky obrazu. Na nyní uveřejněném záznamu už je většinou jen animace dráhy a bodů Deploy.
    https://youtu.be/mFBeuSAvhUQ
    Není někde klip z těch separací?

  2. ldx napsal:

    Paráda, vše běželo jako na drátku, epické záběry přistání 1. stupně, takže teď už zbývá jen doufat, že se i uvolnění VZLÚSAT-2 podaří podle plánu !

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.