ŽIVĚ A ČESKY: Další várka družic Starlink míří do kosmu

V úterý 18. ledna v 1:26 našeho času se k obloze za pomoci nosné rakety Falcon 9 od společnosti SpaceX vydá další várka 49 družic Starlink. Konstelace Starlink má zajišťovat internetové pokrytí po celém světě, včetně České republiky. SpaceX se tímto projektem chce hlavně zaměřit na odlehlé oblasti, které nejsou pro internetové připojení tolik dostupné. Každá družice je vybavena čtyřmi fázovými a dvěma parabolickými anténami, poté má každá laserové pojítko na vzájemnou komunikaci mezi jednotlivými družicemi Starlink a kameru na pozorovaní hvězd, díky čemuž se družice dokáže orientovat v prostoru.

"Vláček" satelitů Starlink na noční obloze

„Vláček“ satelitů Starlink na noční obloze
Zdroj: https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/

Každá z družic čerpá svojí energii ze solárního panelu, který má na šířku 5,2 m. Asi nejzajímavějším upgradem je sluneční clona, která odráží sluneční světlo a tzv. „vláček“ družic Starlink je tak na obloze méně viditelný. SpaceX se pro přidání sluneční clony rozhodlo na základě stížností z řad amatérských astronomů právě kvůli jejich přílišné viditelnosti. Každá z takto vybavených družic váží cca 295 kg.

Teď si povíme pár informací o této misi. Družice pro tuto misi budou určeny pro tzv. Group 4, která obíhá po oběžné ve výšce 540 km se sklonem 53,22° vůči rovníku. Na tuto misi bude použita samozřejmě raketa Falcon 9 a konkrétně půjde o první stupeň B1060.10, pro který to bude již 10. start. I tentokrát se SpaceX pokusí o záchranu prvního stupně své rakety. Ten se pokusí přistát na mořské plošině ASOG, což je zkratka pro název plošiny A Shortfall Of Gravitas, která bude vzdálena 654 km od místa startu. Další část rakety Falcon 9, která bude zachráněna, je aerodynamický kryt. Ten bude vyloven z vody poté, co do ní přistane na padácích. Po tomto startu to bude už 2040 vynesených družic Starlink.

Vizualizace družice Starlink.

Vizualizace družice Starlink.
Zdroj: https://vedator.org

Teď něco málo o raketě. Falcon 9 je v současnosti nejpoužívanější americká raketa. Na výšku měří 70 m a v průměru má 3,66 m. Číslo 9 je odvozeno od počtu motorů Merlin 1D na prvním stupni. Na stupni druhém je pak umístěn motor Merlin 1DVac, což je motor Merlin 1D upravený pro chod ve vakuu. Obě dvě verze motorů Merlin používají jako palivo speciálně upravený letecký petrolej (RP-1) a tekutý kyslík (LOX).

Závěrečné informace

  • Datum startu: 18. ledna 2022 v 1:26 SEČ
  • Místo startu: Startovní rampa LC-39A, Kennedyho kosmické středisko, Florida, USA
  • Raketa: Falcon 9 Block 5, první stupeň (B1060.10)
  • Náklad: 49 družic Starlink
  • Hmotnost nákladu: cca 14 500 kg
  • Finální oběžná dráha: Nízká oběžná dráha Země (LEO) s výškou 540 km se sklonem 53,22° vůči rovníku

Náš přenos ze startu spustíme zhruba v 1:10 našeho času. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

EDIT 17. ledna 19:19
Start se z důvodu počasí odkládá o 24 hodin. Letět se má 19. ledna v 1:04, přenos začne v 0:50.

EDIT 19. ledna 1:05
SpaceX posouvá start o dvě hodiny na 3:02 SEČ. Náš přenos začne ve 2:50. POZOR! Původní přenos jsme museli z technických důvodů nahradit novým. Pokud máte odněkud starý odkaz, nebude Vám fungovat. V článku již byl starý odkaz nahrazen novým, který bude fungovat.

Zdroje informací:
https://everydayastronaut.com/
https://www.elonx.cz/
https://kosmonautix.cz/2021/12/
https://en.wikipedia.org/

Zdroje obrázků:
https://www.dlr.de/…/starlink-launch.jpg?__blob=normal&v=3__ifc1920w
https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/uwxXhvy8WC2ukLTMERQeee-970-80.jpg
https://vedator.org/wp-content/uploads/2020/05/Starlink.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

7 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Další várka družic Starlink míří do kosmu”

  1. katkalaz napsal:

    Rada bych se zeptala včera kolem 17.30 jsem na obloze viděla zřejmě tyto družice. Bylo to neobyčejně působivé.
    Jsem laik a zajímalo by mě, zda je možno vidět i následující dny? Nebo se hned nějak rozprostrou? Děkuji.

  2. Matej napsal:

    Diky za pekny prenos i komentar. Dival jsem po delsi dobe a ze zaznamu, ale zase jsem se dozvedel neco noveho. Pekne zabery i netradicni letova draha.
    Mejte se

  3. TritonJ napsal:

    To byly opravdu působivé a neobvyklé záběry z oddělení stupňů a aerodynamických krytů. Vypadá to na infrakameru. Podle času byla nejspíš i v této výšce naprostá tma. Tak snad nám SpaceX bude nabízet podobné záběry i při dalších nočních startech. I kvalita záběrů z přistání se zlepšuje. Díky moc za přenos a těším se na další. Jirka

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.