ŽIVĚ A ČESKY: Falcon 9 startuje s družicemi Starlink

SpaceX dále rozšiřuje svou družicovou síť, která má za úkol poskytnout celosvětové připojení k internetu. Družice na oběžnou dráhu vynáší raketa Falcon 9. To by se s příchodem systému Superheavy Starship mohlo změnit. Starship má mít nosnost na nízkou oběžnou dráhu až 100 tun, což by SpaceX umožnilo vynášet při jednom startu až šestkrát více družic než je při jednom startu schopen vynést Falcon 9. To je ale všechno zatím vzdálená budoucnost.

Každá družice Starlink váží 290 kg a je vybavena jedním fotovoltaickým panelem, Hallovým motorem, který používá krypton místo běžnějšího xenonu. Krypton je méně efektivní než tradiční xenon a proto potřebuje větší nádrže, ale má zase jinou výhodu a to je cena. Krypton je totiž 10× levnější než xenon. Každá družice Starlink je také vybavena sluneční clonou. Sluneční clona má snižovat jasnost družice na obloze.

Dále je družice vybavena čtyřmi výkonnými anténami, které fungují na principu „phased array“ a také dvěma parabolickými anténami. Tato nová výrobní řada už je vybavena laserovými pojítky pro vzájemnou komunikaci. Za zmínku také určitě stojí systém uvolnění družic. Ten je sám o sobě hodně unikátní. Druhý stupeň zahájí pomalou rotaci podél horizontální osy a v té chvíli se uvolní družice, které se díky odstředivé síle rozprostřou. Při tomto manévru do sebe družice také občas lehce narážejí. Podle Elona Muska to nepředstavuje žádný problém, jelikož jsou na to konstruovány a oddělení probíhá při malých rychlostech. Na tuto misi by mělo letět 48 družic Starlink, jelikož Falcon ponese i sekundární náklad – dvě snímkovací družice BlackSky.

Falcon 9 startující z rampy SLC-40 s družicemi Starlink.

Falcon 9 startující z rampy SLC-40 s družicemi Starlink.
Zdroj: https://spaceflightnow.com/

Zatím se neví, jaký první stupeň bude na misi Starlink 4-3 použit, ale nejpravděpodobněji to bude stupeň s označením B1060.9. Na misi Starlink 4-3 bude první stupeň přistávat na mořské plošině A Shortfall of Gravitas. Jde o přistávací plošinu druhé generace, která je schopna i plně autonomní plavby. Pokud první stupeň Falconu 9 úspěšně přistane, připíše si SpaceX 96. přistání prvního stupně a 3. přistání na plošině A Shortfall of Gravitas. Plošina bude čekat 639 km od místa startu. Aerodynamický kryt vyloví z vody loď Bob, která bude 668 km od místa startu.

Na závěr přidávám pár statistik:

  • Půjde o 130. start Falconu 9
  • Bude to 26. let opakovaně použitého prvního stupně v roce 2021
  • Pro Falcon 9 se bude jednat o 96. pokus o přistání
  • Pro SpaceX to letos bude 27. start
  • Půjde o 76. start SpaceX z rampy SLC-40
  • Bude to 122. orbitální start v roce 2021

A závěrečné shrnutí článku:

  • Místo startu: Rampa SLC-40, Mys Canaveral, Florida
  • Čas startu: 3. prosince 0:12 SEČ
  • Statický zážeh: Proběhl 2. prosince 2021 v 00:30 SEČ
  • Raketa: Falcon 9 Block 5
  • Náklad: 48 družic Starlink (jedna družice má hmotnost 290 kg) + 2 družice BlackSky
  • Hmotnost nákladu: 15 600 kg
  • Oběžná dráha: Nízká oběžná dráha s výškou cca 540 km a sklonem 53,2°
  • Místo přistání prvního stupně: První stupeň přistane na mořské plošině A ShortFall of Gravitas (ASOG) 639 km od místa startu.

Náš přenos ze startu spustíme zhruba ve 23:55 našeho času. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

Zdroje informací:
https://everydayastronaut.com/
https://www.elonx.cz/
https://en.wikipedia.org/

https://en.wikipedia.org/
https://space.skyrocket.de/

Zdroje obrázků:
http://astronomy.com/~/media/AD4079A79BE347C290C5D9CA8C51880C.jpg
http://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2019/11/49051477088_e8d513cfc6_3k.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

10 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Falcon 9 startuje s družicemi Starlink”

  1. Pavel82 napsal:

    Zdravím, jen pro zasmání. Možná budou v budoucnu rozpady Starlinků či jiných satelitů podobného systému pěkná turistická atrakce na lodi někde v Pacifiku. Zatím se v krátkém časovém intervalu nemusel provádět de-orbit většího počtu družic. A pokud se nepletu v těchto systémech to bude zapotřebí. No a jelikož se takový stroj skládá z různých materiálů mohla by to být při hoření v atmosféře pěkná podívaná. Pokud tedy neshoří příliš vysoko.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Výhodou je, že Starliky jsou stavěné tak, že při vstupu do atmosféry kompletně shoří, takže na povrch planety nic nedopadne. 😉

      • Pavel82 napsal:

        Toho jsem si vědom. Já myslel světelnou podívanou. Za jasné oblohy by mohly být vidět hořící trosky. Jednotlivé materiály těla + jeho výstroje a materiály solárního panelu (což jsou asi nejvíc převládající hmoty s pěknou plochou na konci životnosti) budou teoreticky při hoření vydávat jiné barvy. Pokud by se to odehrávalo v nějaké rozumné výšce, může to být pěkná podívaná.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        To je pravda. 🙂

  2. Pacholik napsal:

    Zdravím, měl bych otázku k laserové komunikaci. kolika vysílači a přijímači disponuje každá družice? Je možné, že se budou družice počty laserových uzlů lišit?

  3. Matěj Horák Redakce napsal:

    Gratulace k prvnímu článku. Hodně štěstí do budoucna. Snad se taky brzi přidám 😉

  4. tonda napsal:

    A helemese koukejmese!Nový autor článku.Tož chlape přeju jen ty nejlepší solokapry a ať se Ti daří!

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.