sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

ISS dnes dvakrát ohrozila kosmická tříšť

Mezinárodní vesmírná stanice ISS - Více než 400 tun špičkové techniky ve výšce 400 kilometrů nad Zemí.

Posádka Mezinárodní kosmické stanice ISS dnes zažila mimořádnou situaci. Orbitálnímu komplexu totiž hrozila srážka se zatím neupřesněným úlomkem kosmické tříště, tedy lidově řečeno kosmickým odpadem či smetím. Jelikož už na úhybný manévr nebyl čas, musela se posádka narychlo schovat do svých kosmických lodí Sojuz a Crew Dragon. K takové situaci již v historii ISS došlo, dnes však nastala tato situace hned dvakrát. Pozemní středisko už před prvním přiblížením uvedlo, že první objekt se ke stanici přiblíží zhruba v 8:06 SEČ. Následně bylo upřesněno, že druhý objekt by měl stanici minout mezi 9:38 a 9:44. Mezi oběma událostmi nakonec uplynulo 93 minut, což vede k úvahám, zda nešlo o jeden a ten samý objekt. Posádka tedy urychleně nastoupila do svých lodí a došlo i k uzavření průlezů mezi loděmi a stanicí.

Jen před pár dny (10. listopadu) provedla ISS motorický manévr, aby se vyhnula úlomku čínské družice Fengyun-1C. Ta byla v roce 2007 sestřelena čínskou protidružicovou raketou v rámci testu této technologie. V době, kdy stanice provedla manévr, zbývaly do maximálního přiblížení zhruba dva dny. Připravit takový manévr je však otázka hodin a pokud už na něj není čas, musí se posádka uchýlit do svých lodí, kde jsou v bezpečí i v případě, že by úlomek kosmické tříště opravdu do stanice narazil a prorazil její stěnu. Jelikož tentokrát oba objekty stanici minuly a žádný náraz nebyl zaznamenán, mohly posádky opustit své úkryty. Američan Mark Vande Hei, který se ukrýval v Sojuzu pak dostal pokyn, aby otevřel průlez mezi západním a ruským segmentem. Průlezy mezi ostatními moduly však zůstaly preventivně uzavřeny. Pjotr Dubrov zase dostal od pozemního střediska za úkol vrátit loď Sojuz do původní konfigurace.

Zdroje informací:
https://ria.ru/
https://twitter.com/

Zdroje obrázků:
https://c2.staticflickr.com/2/1971/45616596621_e79639f5ff_k.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
17 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
kuban
kuban
2 let před

„Mezi oběma událostmi je zhruba přesně hodina a půl“ 😀
Nebyl by k dispozici nějaký přibližnější údaj? 😉

Dušan Majer
Dušan Majer
2 let před
Odpovědět  kuban

Jak sám vidíte, u druhého případu je k dispozici pouze časové rozhraní, kdy k němu mělo dojít. Zatím se nikde neobjevila informace, kdy k přiblížení opravdu došlo (nebo jsem na ten údaj nikde nenarazil), tudíž nemohu poskytnou konkrétní rozestup mezi oběma událostmi.

kuban
kuban
2 let před
Odpovědět  Dušan Majer

mě jenom zaujala kombinace „zhruba přesně“ 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
2 let před
Odpovědět  kuban

Aha, už chápu. 🙂

Michal Václavík
2 let před

Zhruba přesně to je 1 hodina a 33 minut.

Dušan Majer
Dušan Majer
2 let před
Odpovědět  Michal Václavík

Paráda, moc děkuju za přesný údaj. Doplním to do článku.

jakubvanek
jakubvanek
2 let před

rozebírá se třeba tady v tomto vlákně
https://twitter.com/planet4589/status/1460355721699246087

Dušan Majer
Dušan Majer
2 let před
Odpovědět  jakubvanek

Díky moc za odkaz.

Maniak
Maniak
2 let před

Proč kurňa zase ti rusáci? Copak netušili, co způsobí? Je jim to jedno? S tímhle státem spolupracuje ESA? Začínám mít pocit, že fakt bude lepší zasrat si zemi větrnýma turbínama než brát plyn z Ruska.

Dušan Majer
Dušan Majer
2 let před
Odpovědět  Maniak

Prosím příště bez vulgarit, děkuji.

V_dur
V_dur
2 let před
Odpovědět  Maniak

Bolo by fajn, keby ste sa zdržali takýchto (a im podobných) trápnych komentárov. Viem, bolo by lepšie nereagovať, ale urobil som to pre Vás, pán Maniak – chcem sa Vás opýtať: uvedomujete si, ako veľmi sa znemožňujete? Porozmýšľajte, prosím… Prajem Vám všetko dobré!

Maniak
Maniak
2 let před
Odpovědět  V_dur

Nejspíš proto, že jsem z FELu a ne z Matfyzu? Chápu, že to bylo celkem dost emocionálně zabarvené, ale to je ten samotný fakt také. No, stalo se. Když si projdete mé příspěvky, všimnete si doufám, že to v mém případě není norma.

V_dur
V_dur
2 let před
Odpovědět  Maniak

To je fajn… 🙂

Kamil
Kamil
2 let před

Ti Rusové se úplně zbláznili? Mě to mozek nebere.

lukas.talich
lukas.talich
2 let před

Řeší se v takových případech i vzájemná rychlost mezi stanicí s tím smetím a jeho velikost? Je tam nějaký limit, nebo se stejně řeší i pomalu letící kousíček nějaké tepelné izolace atd.?

Dušan Majer
Dušan Majer
2 let před
Odpovědět  lukas.talich

Experti se snaží vždy zohlednit maximum faktorů, které jsou k dispozici a které mohou mít vliv na případný následek kolize.

Ivono
Ivono
2 let před

Plně s Vami soucitim. Vidim to uplne stejně. I korektnost má své hranice. Doporučoval bych aby se všichni pod své příspěvky podepisovali. Pan Dušan Majer jde s kůží na trh také se svým jménem… Pěkný večer.Ivo Novotny, Velký Luh

https://kosmonautix.cz/2021/11/15/iss-dnes-dvakrat-ohrozila-kosmicka-trist/