sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

První planeta mimo Mléčnou dráhu?

M51-ULS-1b, téměř nezapamatovatelné jméno, ovšem nezanedbatelný potenciál změnit historii vědy. To je první vážný kandidát na extrasolární planetu mimo naši vlastní Galaxii. Nachází se, jak už napovídá název, v galaxii M51 (též vírová galaxie) v souhvězdí Honicích psů, vzdálené od nás asi 28 milionů světelných let. Zařazení do Messierova katalogu není náhoda, právě tento francouzský astronom ji v roce 1773 objevil. Dnes jde o častý cíl pozorování amatérských astronomů, neboť M51 lze snadno pozorovat i v menších astronomických dalekohledech.

Rosanne di Stefano
Rosanne di Stefano
Zdroj: https://pweb.cfa.harvard.edu/

Možnou planetu ovšem odhalili profesionální američtí odborníci z Harvardova-Smithsonova střediska pro astrofyziku ve městě Cambridge (stát Massachusetts). Již v loňském roce zaznamenali díky rentgenové observatoři Chandra soustavu, v níž jednu složku tvoří obří hvězda, zatímco druhý objekt je buď neutronovou hvězdou, nebo černou dírou, vydávající silné rentgenové záření. A právě toto záření bylo zastíněno jiným objektem.

Skupina pod vedením Rosanne Di Stefano prošla tisíce událostí zaznamenaných Chandrou a v letošním roce se jim podařilo znovu pozorovat i stejnou hvězdnou soustavu. Díky tomu určili, že výsledný objekt je pravděpodobně planeta zhruba o velikosti Saturnu. Zákryt jinou hvězdou či mezihvězdným oblakem plynu nebo prachu neodpovídá pozorováním ani počítačovým simulacím.

Binární systém M51-ULS-1. Nahoře vlevo před zákrytem, vlevo dole po zákrytu, vpravo světelná křivka.
Binární systém M51-ULS-1. Nahoře vlevo před zákrytem, vlevo dole po zákrytu, vpravo světelná křivka.
Zdroj: https://www.extremetech.com/

Prozatím je však na místě opatrnost. Přestože jde o bezesporu zajímavou událost, definitivní důkaz dosud chybí a ještě si na něj chvíli počkáme. Další vhodné období pro pozorování této potenciální planety nastane znovu až za 70 let, mladší čtenáři se tudíž možná ještě dočkají zařazení M51-ULS-1b do seznamu potvrzených planet. Jestliže se v současnosti někde dočtete o tom, že objev první exoplanety mimo naši Galaxii byl s jistotou potvrzen, vězte, že se nejedná o skutečnost.

Hledání ale nekončí. Astrofyzici mají k dispozici novou metodu a řadu údajů. Nyní je proto čeká drobná mravenčí práce při procházení co nejvíce dostupných dat z observatoře Chandra a také evropského rentgenového teleskopu XMM-Newton. V nich se totiž skrývá naděje na objev dalších planet v cizích galaxiích. Snad se brzy dočkáme.

Použité a doporučené zdroje

Odborný text v časopisu Nature: https://www.nature.com/articles/s41550-021-01495-w
Článek na Science Alert: https://www.sciencealert.com/astronomers-have-detected-what-they-think-is-a-planet-in-a-whole-other-galaxy
Článek na webu NASA: https://exoplanets.nasa.gov/news/1691/first-evidence-of-a-planet-identified-beyond-our-galaxy/

Zdroje obrázků

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/db/Messier51_sRGB.jpg
https://pweb.cfa.harvard.edu/sites/default/files/images/rosanne-distefano-20180213-sq1.jpg
https://www.extremetech.com/wp-content/uploads/2020/09/m51b.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
8 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Spytihněv
Spytihněv
2 let před

Objev první exoplanety v jiné galaxii je určitě posun v našich možnostech detekce, ale nejde o žádné překvapení. Je to jen potvrzení toho, co jsme už stejně věděli po zkušenostech s tím, jak se naše Galaxie planetami doslova hemží. A to, že se jimi hemží celý vesmír. Na druhou stranu schopnost detekce v jiné galaxii znamená větší naději, že se brzy podaří u „našich vlastních“ exoplanet dosáhnout rozboru složení atmosfér nebo dokonce přímého zobrazení povrchu. Tedy ne že by zrovna M51-ULS-1b vyžadovala nějakou novátorskou techniku, ale jako symbol schopností lidstva je to fajn.

Hawk
Hawk
2 let před
Odpovědět  Spytihněv

A k tomu je jeste pravdepodobne plno tzv. bludnych planet nejen v galaxiich, ale i v mezigalaktickem prostoru.

Tomas180
Tomas180
2 let před

Díky moc i za články tohoto typu. Je fajn dozvídat se zde o objevech učiněných technikou, o níž je tento web především. Navíc v případě kosmonautixu mám důvěru v pravdivé a nezveličené informace.
Samozřejmě tento článek není jediným – text o pórovitých kamenech na Bennu od D. Majera nebo o struktuře bouří na Jupiteru od L. Houšky patří do stejné kategorie.

Ergin
Ergin
2 let před

Proč si na další pozorování této potenciální exoplanety musíme počkat 70 let?

Ergin
Ergin
2 let před

Děkuji za vysvětlení

Spytihněv
Spytihněv
2 let před
Odpovědět  Ergin

On tento první případ exoplanety mimo Galaxii bohužel vyšel zrovna na dráhu kolem centra soustavy zhruba někde ve vzdálenosti Uranu kolem Slunce, takže než se opět dostane do místa, kde budou v jedné linii Země, M51-ULS-1b a její černá díra nebo neutronová hvězda, potrvá to tady těch odhadovaných 70 let.

Jakým způsobem by ovlivnila extrémní gravitace „mateřské hvězdy“ v podobě černé díry dráhu planety? Co třeba kdyby obíhala ve vzdálenosti 1 AU jako Země? Tedy když připustíme, že by v této vzdálenosti planeta nějakým zázrakem přežila supernovu.

https://kosmonautix.cz/2021/10/31/prvni-planeta-mimo-mlecnou-drahu/