sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

DART se na kosmodromu chystá na start

Pouhé dva dny po opuštění Johns Hopkins Applied Physics Laboratory (APL) v Laurelu (stát Maryland) byl speciální transportní kontejner pečlivě přidělaný k návěsu silničního tahače dopraven do Kalifornie. Na zdejší kosmodrom dopravil americkou sondu DART (Double Asteroid Redirection Test), pro kterou se jedná o poslední pozemskou zastávku před vypuštěním do kosmického prostoru. Tahač, sonda a malý konvoj inženýrů a techniků z APL společně 2. října krátce po obědě vjely na základnu nedaleko města Lompoc. „Ačkoliv samotný přesun trval jen pár dní, dá se říct, že šlo o opravdu dlouhou cestu,“ říká Elena Adams, inženýrka z APL a dodává: „Všichni máme radost a s úlevou sledujeme, jak kamion bezpečně dorazil na Vandenbergovu základnu a jak DART může zahájit poslední přípravy na start.

Už v polovině září sonda úspěšně prošla zhodnocením před transportem, aby bylo možné ověřit, že všechny její části jsou dokončeny a připraveny na převoz. Tým zodpovědný za sondu také úspěšně dokončil zhodnocení připravenosti na řízení letu, při kterém se ověřovalo, zda je vše připraveno na spuštění činností sondy po dosažení kosmického prostoru. „Strávili jsme poslední rok a půl pozemními zkouškami mise DART a tréninkem té zatím nejočekávanější fáze – jejího letu k Dimorphosu,“ uvedla Adams a dodala: „Ještě musíme udělat několik nácviků s týmem z Vandenbergovy základny, který se zaměřuje na letové činnosti a také s operačním střediskem APL v Marylandu. Jakmile budeme mít hotovo, budeme připraveni na start a další činnosti.

Sonda DART v čisté místnosti na Vandenbergově základně.
Sonda DART v čisté místnosti na Vandenbergově základně.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Sonda v těchto týdnech prochází sérií nejen závěrečných testů a kontrol, ale také plněním nádrží. Vše je součástí pečlivého harmonogramu, který povede ke startu na raketě Falcon 9 ve druhé polovině listopadu. DART bude první misí, která v praxi otestuje techniku planetární obrany. Vyzkouší totiž jeden z možných způsobů odklonu planetky, konkrétně půjde o metodu zvanou kinetický impakt. DART narazí do malé planetky Dimorphos, která obíhá kolem trochu větší planetky Didymos. Cílem nárazu bude změnit dobu oběhu tohoto malého měsíčku. Dvojplanetka Didymos nepředstavuje pro Zemi žádné riziko, ale srážka sondy DART s Dimorphosem umožní vědcům demonstrovat techniku odklonu planetky a další související technologie. Mise tak má nasbírat důležitá data ke zlepšení našich modelovacích a predikčních schopností souvisejících s odklonem planetek. Tato vylepšení pomohou lidstvu se lépe připravit na situaci, která by nastala, až bude objevena planetka na kolizním kursu se Zemí.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/…force-base-its-final-stop-before-launch
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/dart-shipping-1.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
https://kosmonautix.cz/2021/10/24/dart-se-na-kosmodromu-chysta-na-start/