sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Servisní modul pro Artemis II dorazil do USA

Druhý exemplář evropského servisního modulu pro americké lodě Orion dorazil do USA. Právě floridský kosmodrom bude jeho poslední zastávkou, než se toto špičkové zařízení vydá s prvními astronauty v lodi Orion na cestu k Měsíci v rámci mise Artemis II. Letoun Antonov vzlétl z letiště v německých Brémách 13. října ráno. Ve svých útrobách ukrýval servisní modul Orionu uložený ve speciálním transportním kontejneru. Po příletu na Kennedyho středisko budou následovat nezbytné kontroly, po kterých bude servisní modul ESM-2 spojen s kabinou pro posádku. Společně tak vytvoří kompletní loď Orion.

Servisní modul představuje kritickou součást lodi Orion. Poskytuje pohon, energii, řízení teploty a posádce bude dodávat kyslík a vodu. Jeho díly se vyrábí v deseti evropských státech, ale je tu jeden díl, který se po montáži v Německu vrací do USA – tím je hlavní motor Orionu, který byl recyklován z raketoplánu Atlantis. Právě ten se postará o hlavní změny dráhy nové lodi. Než se však sestava vydá k Měsíci, musí proběhnout celá řada zkoušek. Vždyť půjde o první pilotovanou výpravu k Měsíci od mise Apollo 17 v roce 1972.

ESM-2 během stavby.
ESM-2 během stavby.
Zdroj: https://www.esa.int/

Pro ESA jde o další velký krok k Měsíci. Naši astronauti budou létat v Orionu na stanici Gateway. Stále pracujeme na tom, aby se evropští astronauti dostali na povrch Měsíce před koncem dekády a přitom stále na obzoru vyhlížíme Mars jakožto další cíl pilotovaného průzkumu,“ říká David Parker, ředitel pro pilotovaný a robotický průzkum v ESA. Evropský průmysl se zavázal k dodávce jednoho servisního modulu pro Orion ročně. „Spolupráce mezi NASA a ESA postoupila na novou úroveň. Jsme skutečně spolehlivými partnery,“ říká Philippe Deloo, projektový manažer programu ESA z ESA. ESA má dodat do USA minimálně šest servisních modulů, přičemž o dalších třech pro stanici Gateway se aktuálně jedná. Airbus, jakožto primární dodavatel pro ESA, má postavit prvních šest servisních modulů.

Nakládání kontejneru s ESM-2 do transportního letounu.
Nakládání kontejneru s ESM-2 do transportního letounu.
Zdroj: https://www.esa.int/

Na Kennedyho středisku je v těchto dnech značný ruch. Vůbec poprvé tu totiž jsou tři lodě Orion v různých fázích výroby. První Orion pro nepilotovanou misi Artemis I bude již brzy usazen na vrchol rakety SLS. Spolu s ním poletí do vzdálenosti 64 000 km za Měsícem i evropský servisní modul, aby se prokázaly jejich schopnosti. „Agentury i průmyslové firmy z různých kontinentů nepřetržitě pracují na mimořádném mezinárodním projektu, abychom dostali tuto komplexní kosmickou loď na vzletovou rampu,“ říká Cathy Koerner, programová manažerka Orionu z NASA. Orion pro první pilotovanou misi Artemis II již na Floridě je a nyní k němu dorazil i evropský servisní modul. A na Floridu už dorazila i přetlaková kostra Orionu pro Artemis III. V rámci této mise by se měli lidé vrátit na povrch Měsíce. V Evropě již začala integrace třetího servisního modulu právě pro tuto misi. Základní struktura již dostává držáky nejrůznějšího vybavení.

ESM-2 míří do USA.
ESM-2 míří do USA.
Zdroj: https://www.esa.int/

Přeloženo z:
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/…/Second_European_Service_Module_departs_from_Germany.jpg
https://www.esa.int/…/Integration_of_the_second_European_Service_Module.jpg
https://www.esa.int/…/The_second_European_Service_Module_takes_off_to_USA.jpg
https://www.esa.int/…/The_second_European_Service_Module_departs_from_Germany_to_USA.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
6 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Kamil
Kamil
2 let před

Kdo bude první Evropan na Měsíci? Co třeba čerstvý evropský rekordman Thomas Pesquet? Další kdo strávil v kosmu rok.

Dušan Majer
Dušan Majer
2 let před
Odpovědět  Kamil

Na to je zatím stále velmi brzo.

Michal Václavík
2 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Vzhledem k potřebným přípravám na to zase tak brzo není.

Ergin
Ergin
2 let před
Odpovědět  Michal Václavík

Takže už se to řeší? Měl by to tedy být někdo ze starších astronautů (rok výběru 2009/2015)?

Hawk
Hawk
2 let před
Odpovědět  Kamil

Pockal bych na dokonceni vyvoje a otestovani pristavaciho lunarniho systemu.
Do toho se musi osvedcit Artemis a Orion.
Kdyz clovek vidi co se deje se Starlinerem k ISS, tak pristich 10 let jeste nemusime zadneho cloveka pochodujiciho po Mesici videt.

Dušan Majer
Dušan Majer
2 let před
Odpovědět  Hawk

Zase je fér říct, že Boeing není v mnoha ohledech zrovna vzorný příklad.

https://kosmonautix.cz/2021/10/17/servisni-modul-pro-artemis-ii-dorazil-do-usa/